ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πόσο θα κοστίσει φέτος;

Έρευνα από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

Έρευνα που διεξήγαγε από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, υπολόγισε το κόστος δύο χριστουγεννιάτικων τραπεζιών, για οικονομικό και για πλούσιο τραπέζι. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα προϊόντα τα οποία χρειάζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διατίθενται φέτος στην αγορά στα ίδια επίπεδα τιμών με το 2015, το 2016 και το 2017. Διαπιστώνεται ότι το συνολικό κόστος ενός οικονομικού τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα €73 ευρώ και για μια εξαμελή οικογένεια €97 ευρώ. Όσον αφορά το συνολικό κόστος ενός πλούσιου τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια αυτό υπολογίζεται στα €118 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια €175 ευρώ.

Στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που χρειάζεται μια τετραμελής και μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους προστέθηκε για τα διάφορά συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά. 

Σημειώνεται ότι το οικονομικό τραπέζι περιλαμβάνει μόνο ένα είδος από τα βασικά είδη του καταλόγου της έρευνας, για παράδειγμα μόνο ένα κρασί, μια μπύρα, ένα είδος ψωμιού, ένα είδος αναψυκτικού κ.α. Το πλούσιο τραπέζι περιλαμβάνει όλα τα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έρευνας.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, δηλαδή από τις 3 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ο σύνδεσμος καταναλωτών δεν κατέγραψε αυξήσεις στα προϊόντα, αρκετά από αυτά ήταν σε τιμές προσφοράς.

Ο σύνδεσμος καταναλωτών αναμένει ότι οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών, ενώ δεν αναμένονται αισθητές διαφοροποιήσεις στα φρούτα.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2018 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης. Επιπρόσθετα, η έρευνα άρχισε ενωρίς, από τις αρχές του Δεκεμβρίου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνταν όσο πλησίαζε η μέρα των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Μια μεταξύ της περιόδου 03 και 07 Δεκεμβρίου, μια μεταξύ 10 και 14 Δεκεμβρίου και η τελευταία μεταξύ 17 και 18 Δεκεμβρίου. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία, δυο μικρότερες υπεραγορές και ένα συνοικιακό κατάστημα. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο την επαρχία Λευκωσίας και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X