ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χριστούγεννα - «Καίνε» οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Κατάρρευση της Cobalt και εκτόξευση τιμών

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων ανεβαίνουν, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην αγορά. Φέτος όμως την αυξητική τάση των τιμών έχει ενισχύσει το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, και οι τιμές των εισιτηρίων, καταδεικνύουν ότι η αγορά δεν έχει επανακάμψει πλήρως μετά το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Αναζητώντας τις τιμές των εισιτηρίων στις ενδεικτικές ημερομηνίες από 14 Δεκεμβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου που συνήθως επιστρέφουν στην Κύπρο οι φοιτητές για τις γιορτές των Χριστουγέννων, το φθηνότερο εισιτήριο από Λάρνακα προς Αθήνα, ανέρχεται στα 298,69 ευρώ και το ακριβότερο τα 1817 ευρώ. Για την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος των γιορτών, οι τιμές μειώνονται, ωστόσο ξεκινούν από τα 239,41 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1817 ευρώ. Για όσους θέλουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, οι τιμές των εισιτηρίων για τις ενδεικτικές ημερομηνίες από 28 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Ιανουαρίου ξεκινούν από 350 ευρώ, και φτάνουν μέχρι τα 1858 ευρώ. Πιο ακριβά θα πληρώσουν όσοι θέλουν να κάνουν Χριστούγεννα στην Αθήνα καθώς τα εισιτήρια με ενδεικτική ημερομηνία τις 22-26 Δεκεμβρίου, κοστίζουν από 430 ευρώ μέχρι τα 1817 ευρώ.

Θεσσαλονίκη και Λονδίνο

Για την Θεσσαλονίκη, οι αντίστοιχες τιμές για τις ημερομηνίες 22-26 Δεκεμβρίου ξεκινούν από 379 ευρώ και φτάνουν τα 853 ευρώ. Πολύ ακριβά θα πληρώσουν όσοι θέλουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στην Θεσσαλονίκη, καθώς για τις ημερομηνίες από 28 Δεκεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, οι τιμές ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν τα 862 ευρώ. Παράλληλα, τις μέρες λίγο πριν τις γιορτές, δηλαδή από 14-18 Δεκεμβρίου, οι τιμές ξεκινούν από 240 και φτάνουν τα 847 ευρώ.

Για την περίπτωση του Λονδίνου, το φθηνότερο εισιτήριο τον Οκτώβριο ήταν 491 ευρώ με οροφή τα 2158. Το Νοέμβριο σημειώθηκε αισθητή μείωση με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 220- 1513 ευρώ. Για τις 14-18 Δεκεμβρίου οι τιμές ξεκινούν από 440 και φτάνουν 2344 ευρώ. Για όσους θέλουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο θα πρέπει να προετοιμαστούν ότι τα εισιτήρια για τις ημερομηνίες 28 Δεκεμβρίου μέχρι 2 Ιανουαρίου τα αεροπορικά κυμαίνονται από 630-4082 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα (22/12-26/12), στοιχίζουν ακόμα πιο ακριβά με τις τιμές να ξεκινούν από 764-883 ευρώ.

Στο χέρι των επιβατών

Τρεις είναι οι παράγοντες τους οποίους μπορεί να ελέγξει ο καταναλωτής ώστε να πετύχει την χαμηλότερη τιμή στο εισιτήριο του. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον επιλεγόμενο προορισμό, ο δεύτερος με το πόσο έγκαιρα θα γίνει η αγορά των εισιτηρίων και τρίτο ποια περίοδο θα επιλέξει να ταξιδέψει. Στην περίπτωση λοιπόν των επιβατών που δεν έχουν κλείσει ακόμα τα εισιτήρια τους για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να πληρώσουν πιο ακριβά τις διακοπές τους. «Είναι λογικό ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν κατά την περίοδο των γιορτών, σημειώνει ο Μάριος Δρουσιώτης, μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι τιμές όπως διαμορφώνονται είναι σχεδόν απαγορευτικές για ένα μέσο πορτοφόλι». Το καλύτερο είναι οι επιβάτες να κλείνουν τα εισιτήρια τους όσο το δυνατό πιο γρήγορα, ει δυνατόν από μήνες πριν, επισημαίνει, καθώς την περίοδο των γιορτών η αγορά καθιστά τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής σχεδόν απαγορευτικές.

Ποτέ όπως παλιά

Οι εκτιμήσεις της Υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου είναι ότι οι τιμές θα καταγράψουν πτωτική πορεία μέχρι το καλοκαίρι, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι από την στιγμή που απουσιάζει από την αγορά ένας παίκτης που να προσφέρει χαμηλές τιμές στα επίπεδα της Cobalt, το ταξιδιωτικό κόστος για τους επιβάτες εντός Κύπρου θα παραμείνει λίγο πιο ακριβό. Κάτι που υπογραμμίζει και από την πλευρά του ο Αντώνης Ορθοδόξου Group Managing Director του ομίλου εταιρειών Orthodoxou, ότι δηλαδή οι χαμηλές τιμές της Cobalt εποχής, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα μετά το κλείσιμο της εταιρείας, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είχαν εκτοξευθεί για τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς από τα κυπριακά αεροδρόμια : την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο. Συγκεκριμένα περί τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου (29 Οκτωβρίου- 3 Νοεμβρίου) για την Αθήνα είχε καταγραφεί ως η φθηνότερη τιμή τα 203 ευρώ και η ψηλότερη 2336 ευρώ, ενώ οι τιμές για Θεσσαλονίκη είχε κυμανθεί από 280 ευρώ- 3532. Για το Λονδίνο οι τιμές ξεκινούσαν από 491 ευρώ και έφταναν τα 4744 ευρώ. Οι τιμές που κατέγραψε ο σύνδεσμος καταναλωτών για το τελευταίο δεκαήμερο Οκτωβρίου, για Αθήνα, ξεκινούσαν από 203-1550 ευρώ, για Θεσσαλονίκη οι τιμές Οκτωβρίου ξεκινούσαν από 380- 1856 ευρώ, ενώ για Λονδίνο από 491- 2158 ευρώ. Παρά την εξομάλυνση των τιμών τον Νοέμβριο (164-1088 ευρώ για Αθήνα, από 124- 703 για Θεσσαλονίκη και από 220- 1513 ευρώ για Λονδίνο), τον Δεκέμβριο επέστρεψαν σχεδόν σε επίπεδα Οκτωβρίου.

Τα πλάνα των εταιρειών

Σε κινήσεις για αλλαγή του πτητικού τους προγράμματος με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού και στις απαιτήσεις που προέκυψαν μετά την απουσία των καθημερινών πτήσεων που προσέφερε η Cobalt προχωρούν οι εταιρείες. Πιο πρόσφατη, η συμφωνία για χρήση κοινού κώδικα στις πτήσεις μεταξύ των εταιρειών Cyprus Airways και Blue Air, συμφωνία η οποία έγινε με στόχο να δοθούν περισσότερες επιλογές στον επιβάτη για την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 3 Δεκεμβρίου, και ουσιαστικά σημαίνει ότι ο επιβάτης θα μπορεί να βρίσκει στις σελίδες αναζήτησης εισιτηρίων και των δύο εταιρειών τις επιλογές για τη Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα η εταιρεία Blue Air εξετάζει το τελευταίο διάστημα την προσθήκη πτήσεων προς το αεροδρόμιο του Λούτον, στο οποίο επί του παρόντος πραγματοποιούνται πτήσεις τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Στόχος της εταιρείας είναι οι πτήσεις να γίνουν επί καθημερινής βάσης, ωστόσο το κατά πόσο το συγκεκριμένο πλάνο θα μπορεί να υλοποιηθεί θα το κρίνουν οι εξελίξεις στο κεφάλαιο αύξηση του στόλου της εταιρείας. Εν προκειμένω, υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες για προσθήκη και τρίτου αεροσκάφους στον στόλο της εταιρείας στην Κύπρο, τύπου Boeing 737800. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις εντούτοις ο στόχος είναι το νέο αεροσκάφος να προλάβει να ενισχύσει τον στόλο της εταιρείας λίγο πριν τον Πάσχα στις 28 Απριλίου, περί τις αρχές του ιδίου μήνα.

Αντιδράσεις από TUS

Σε βολιδοσκόπηση της κατάστασης ώστε να εντάξει στο πτητικό της πρόγραμμα πτήσεις από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προχώρησε η εταιρεία TUS, η οποία ωστόσο έκρινε στο παρόν στάδιο μια τέτοια κίνηση ασύμφορη, καθώς η αγορά μεταφορών χαρακτηρίζεται ακόμα από αστάθεια. Στους παράγοντες οι οποίοι απώθησαν την εταιρεία στο να εμπλακεί στα συγκεκριμένα δρομολόγια, ήταν και η προαναφερόμενη συμφωνία μεταξύ Blue Air και Cyprus Airways. Μιλώντας στην «Κ» ο CEO της TUS AIR Michael Weinstein εξέφρασε την έκπληξη του για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιτρέψει σε δύο ανταγωνιστές να συμπράξουν για τις πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την στιγμή που κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει, λειτουργεί αρνητικά για τον ανταγωνισμό της αγοράς. «Ουσιαστικά αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο δύο πόλοι στην κυπριακή αγορά μεταφορών, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μικρός και είναι δύσκολο για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να μπει σε αυτό τον τομέα της αγοράς».

Παρόλα αυτά, οι προορισμοί Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν βγαίνουν οριστικά από τα πλάνα της εταιρείας, που επανεξετάζει τις επιλογές της για ένταξη των συγκεκριμένων δρομολογίων για την πασχαλινή περίοδο. Από τον Απρίλη πάντως η εταιρεία αναμένεται να προσθέσει άλλο ένα προορισμό και πέρα από το Τελ Αβίβ θα ανοίξει ξανά φτερά για τα Ιωάννινα, δρομολόγιο το οποίο είχε διακόψει τους τελευταίους μήνες. Η επέκταση του πτητικού προγράμματος χρειάζεται αναπόφευκτα και αύξηση του στόλου, κάτι που εξετάζει το τελευταίο διάστημα η διεύθυνση της εταιρείας, που προσανατολίζεται στην αγορά αεροσκαφών Airbus ή Boeing.

Καλύτερη εικόνα για τα νέα δρομολόγια της εταιρείας αναμένεται να δοθεί μέσα από την παρουσίαση του καλοκαιρινού της προγράμματος, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X