ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρηματοδότηση ύψους €2,5 εκ εξασφάλισε ερευνητική πρόταση του ΤΕΠΑΚ

Το έργο θα συντονίσει το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια Δρ. Δήμητρα Μηλιώνη

Χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια 3 χρόνια, κατάφερε να εξασφαλίσει το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020 (Ορίζοντας 2020), το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία που έχει δρομολογηθεί έως τώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρόταση της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος για το έργο RePAST (Strengthening European Integration through the Analysis of Conflict Discourses: Revisiting the Past, Anticipating the Future) πέρασε όλα τα κριτήρια και των δύο σταδίων αξιολόγησης και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση μεταξύ 61 προτάσεων.

Το έργο θα συντονίσει το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια Δρ. Δήμητρα Μηλιώνη. Την ομάδα έργου αποτελούν τα μέλη του Τμήματος Διονύσης Πάνος, Βίκυ Τρίγκα, Ιόλη Νικολαΐδου, Κώστας Τζιούβας καθώς και οι διδακτορικοί / μεταδιδακτορικοί φοιτητές Στέλλα Θεοχάρους, Βενετία Παπά και Λυκούργος Κουρκουβέλας.

Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει 12 εταίρους (πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εταιρείες) από 11 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Dublin City University, Universidad Autónoma de Madrid, Ludwig Maximilian University of Munich, University of Ljubljana, University of Agder (Νορβηγία), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Vesalius College Belgium, Lancaster University, Widok (Πολωνία), Serious Games Interactive APS (Δανία) και Clio Muse (Ελλάδα).

Η ερευνητική πρόταση υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης CULT-COOP-02-2017 με θέμα “Improving mutual understanding among Europeans by working through troubled pasts”. Είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που η έρευνα για την προφορική ιστορία και τη συλλογική μνήμη προσεγγίζονται με διεπιστημονικό τρόπο μέσα από μια ευρεία πολυτομεακή αλληλεπίδραση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων και, κυρίως, μέσα από το πρίσμα της Επικοινωνίας και των Μέσων.

Στόχος του προγράμματος, προστίθεται, είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες διαχειρίζονται το ταραγμένο και διχαστικό ιστορικό τους παρελθόν.

Σημειώνεται ότι μέσα από την ανάλυση του συγκρουσιακού Λόγου του παρελθόντος, θα επιδιωχθεί να εντοπισθούν, και ει δυνατόν να απενεργοποιηθούν, οι παράγοντες εκείνοι που αναζωπυρώνουν παλαιές συγκρούσεις και διαμάχες, δημιουργώντας εμπόδια στην ανάδειξη της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στη βάση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση, το ερευνητικό έργο RePAST θα προτείνει καινοτόμες δράσεις και στρατηγικές, τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης όσο και σε επίπεδο δράσεων της κοινωνίας πολιτών, οι οποίες θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ιδέας της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην οικοδόμηση διεθνών και διακοινοτικών σχέσεων που θα στηρίζονται στην αμοιβαιότητα, την κατανόηση και τον σεβασμό της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X