ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ξοδεύετε πολλά στην εκπαίδευση, αυτό είναι καλό»

Τι δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Κύπρο

Αισιόδοξος για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, δηλώνει ο Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση Τίμπορ Ναβράσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, σε σχέση με τα ευρήματα της χθεσινής ετήσια έκθεσης της Κομισιόν για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος μιλώντας στο ΚΥΠΕ προκρίνει το λεγόμενο "διπλό σύστημα" για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά υπερτονίζει και τη σημασία της διδασκαλίας των μαθημάτων του πεδίου STEM (sciene, technology, engineering and mathematics) για την ανάπτυξη, το επιχειρείν και την έρευνα στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης Μαθητής VS Καθηγητή: Καταγγέλλει ο ένας τον άλλον για επίθεση

"Ξοδεύετε πολλά στην εκπαίδευση, αυτό είναι καλό", δηλώνει ο Επίτροπος Ναβράσκις στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι "αυτή είναι η καλή πλευρά της ιστορίας, όμως δεν τα ξοδεύετε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και αυτό είναι το αρνητικό", διευκρινίζοντας ότι "όμως υπάρχει σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει στο μέλλον". "Πάντως, το πιο σημαντικό από όλα είναι το επίπεδο των επενδύσεων και η Κύπρος είναι εξαιρετικά καλή στο να επενδύει παραπάνω για την εκπαίδευση", σημειώνει ο Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα στην Κύπρο, ο Επίτροπος ερωτηθείς σχετικά αναφέρει ότι "γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε σχέση με την πρόσφατη αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα στην Κύπρο όμως δεν έχουμε αρμοδιότητα να επέμβουμε, αυτό είναι δουλειά του κάθε κράτους - μέλους και δική μας δουλειά είναι το να δίνουμε έμφαση στους κοινούς στόχους και να καταδεικνύουμε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινά συστήματα στην Ευρώπη".

Συμπληρώνει ότι "η Κύπρος βρίσκεται και αυτή η ίδια μέσα σε αυτήν τη μεγάλη εικόνα" και εξηγεί ότι "η εκπαίδευση σε σχέση με μαθήματα του λεγόμενου πεδίου STEM είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποτελεί την αφετηρία για την όποια μελλοντική ανάπτυξη και για αυτό ζητούμε από τα κράτη - μέλη να δώσουν περισσότερη έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, το επιχειρείν, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τις επιστήμες, προφανώς όμως όχι σε καθεστώς απομόνωσης ή αποκλειστικότητας".

Σε σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επιλογή επιστημονικών πεδίων, αλλά και το τελικό μείγμα των αποφοίτων, ο Επίτροπος Νανβράσκις τονίζει ότι "τα πανεπιστήμια στην Κύπρο είναι καλά διασυνδεδεμένα με άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό, για παράδειγμα τα ελληνικά, αλλά και με τον επιχειρηματικό κόσμο και τη βιομηχανία". "Ο δικός μας ρόλος είναι να δημιουργούμε δυνατότητες για αυτή τη συνεργασία, τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων, διπλωμάτων, μεταπτυχιακών", αναφέρει. "Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχει μία τεράστια πίεση από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τα ίδια τα κράτη - μέλη για την περαιτέρω ανάπτυξη του πεδίου STEM, η οποία πρέπει να γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο και όπως ξέρετε είναι η βάση για την έρευνα και την ανάπτυξη", τονίζει ο Τ. Ναβράσκις. "Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, αυτό το επιστημονικό πεδίο δεν εξαρτάται από τις εθνικές ιστορίες και ευαισθησίες και προς το παρόν είναι γνωστό ότι υστερούμε σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ασίας, την Κίνα κτλ, συνεπώς, πρέπει να κάνουμε κάτι και πολύ γρήγορα μάλιστα", καταλήγει.

Σε σχέση με την επαγγελματική εκπαίδευση στην οποία σύμφωνα με την έκθεση η Κύπρος υστερεί, ο Επίτροπος αναφέρει ότι "η λύση είναι να υπάρχει ένα διπλό σύστημα, το οποίο όπως ξέρουμε, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν και το οποίο προβλέπει συνέργειες ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και τις σχολές και εξαρτάται από τη δέσμευση του επιχειρηματικού κόσμου να παράσχει υψηλού επιπέδου μαθητεία προς τους σπουδαστές. Επιπλέον, μέσω του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μπορούμε να ξοδέψουμε περισσότερα για τις θέσεις μαθητείας", προτείνει.

Τέλος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και την εκπαίδευση της ιθαγένειας - κεντρικό θέμα της ετήσιας έκθεσης, ο Επίτροπος αναφέρει ότι "σε γενικές γραμμές, τα κράτη - μέλη πρέπει να κάνουν παραπάνω σε σχέση με την εκπαίδευση γύρω από την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη". "Έχουμε εκδώσει συστάσεις για τη διδασκαλία των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αξιών, έχουν τεράστια σημασία για την εξέλιξη των μελλοντικών γενεών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές κατευθύνσεις και τους εθνικούς εγωισμούς", τονίζει ο Επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X