ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Άρσος Λεμεσού

Πιθανότητα εμπρησμού

Δεν αποκλείεται η φωτιά που ξέσπασε σήμερα στην κοινότητα Άρσους, της Επαρχίας Λεμεσού και η οποία τέθηκε το απόγευμα υπό έλεγχο, να προκλήθηκε από σκόπιμη καύση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η φωτιά κατέκαυσε έκταση περίπου δυο τετραγωνικών χιλιομέτρων με ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και επηρέασε αριθμό αμπελώνων και δέντρων

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ανακοίνωση της αναφέρει

 «Κατέκαυσε συνολική έκταση περίπου 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και επηρέασε αριθμό αμπελώνων και δέντρων.

Εφαρμόστηκαν τα Σχέδια Πυρσός και Ίκαρος με εμπλοκή πολλών επίγειων δυνάμεων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου καθώς επίσης και την ΕΜΑΚ και με ανάκληση εκτός υπηρεσίας προσωπικού.

Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για αρπαγή βρέφους (pic)

 Σημαντική η βοήθεια του Τμήματος Δασών με πολλές επίγειες δυνάμεις αλλά και άλλων κρατικών υπηρεσιών όπως Επαρχιακές Διοικήσεις Πάφου και Λεμεσού, Ταμείο Θήρας, Πολιτική Άμυνα και Κοινοτικών Συμβουλίων.

 Στην πυρκαγιά εργάστηκαν συνολικά 7 εναέρια μέσα 6 του κράτους και 1 ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων με την εφαρμογή του Σχεδίου Ίκαρος των οποίων η επέμβαση ήταν καταλυτική λόγω του δύσβατου και απροσπέλαστου εδάφους και την αδυναμία των επίγειων δυνάμεων να προσεγγίσουν.

 Στο μέρος της πυρκαγιάς παραμένουν και θα παραμείνουν δυνάμεις κατά την διάρκεια της νύκτας δυνάμεις πυρόσβεσης για τελικές κατασβέσεις ασφάλιση της περιμέτρου και αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται σε συνεργασία με την Αστυνομία. Το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από σκόπιμη καύση δεν μπορεί να αποκλειστεί.»

Νωρίτερα: 

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, για την κατάσβεση φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή της κοινότητας Άρσους, στην επαρχία Λεμεσού. Λόγω του δύσβατου της περιοχής ενεργοποιήθηκε το σχέδιο "Ίκαρος".
 
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, για την κατάσβεση της φωτιάς, αρχικά κινητοποιήθηκαν επτά πυροσβεστικά οχήματα της δύναμης, ένα του Τμήματος Δασών και ένα του Ταμείου Θήρας, και από αέρος τα δυο εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας και τα δυο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.
 
Λόγω του δύσβατου και απροσπέλαστου της περιοχής, συνέχισε, κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή του σχεδίου `Ίκαρος" και έτσι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν με ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, ένα των Βρετανικών Βάσεων, ενώ συντονιστικό ρόλο ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.
 
Επιπρόσθετα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις από την επαρχία Πάφου και ζητήθηκε επιπρόσθετη βοήθεια από το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Άμυνα.
 
Η φωτιά, που παραμένει εκτός ελέγχου, καίει ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.


Τι είναι το σχέδιο Ίκαρος;

Το Σχέδιο «Ίκαρος» αφορά τον τρόπο συντονισμού και χρήσης εναέριων μέσων σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές στις οποίες επιχειρούν πέραν των έξι πτητικών μέσων.

Συγκεκριμένα αφορά τον τρόπο πυρόσβεσης από αέρα και έδαφος με τον συντονισμό της Εθνικής Φρουράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X