ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξεκίνησε σήμερα το νάρκοτεστ: Αριθμός οδηγών υποβλήθηκε σε έλεγχο

Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι

Πρώτη μέρα εφαρμογής του νάρκοτεστ η Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, μετά από πολύχρονες συζητήσεις και την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την ψήφισή της, η νομοθεσία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να υποβάλλουν τους οδηγούς, που κινούνται στο οδικό δίκτυο, σε έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μέλη της Αστυνομίας, μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε οδηγό να υποβληθεί σε Narcotest. Η όλη διαδικασία, στο προκαταρκτικό της στάδιο, διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά και απαιτεί τη λήψη δείγματος σάλιου από τον οδηγό. Αν ο οδηγός αρνηθεί ή αποφύγει να δώσει δείγμα σάλιου, διαπράττει αδίκημα και μπορεί να συλληφθεί.

Έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι

Αριθμός οδηγών υποβλήθηκε σε έλεγχο νάρκοτεστ, από την πρώτη κιόλας ημέρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο 24News, ο υπεύθυνος της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, αριθμός οδηγών - όλοι στην επαρχία Λευκωσίας - κρίθηκε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε έλεγχο, από τα επί καθήκοντι μέλη της Τροχαίας, αφού κίνησαν υποψίες, λόγω της συμπεριφοράς τους και των απαντήσεων που έδωσαν σε ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν από τους Αστυνομικούς.

Ωστόσο, ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι όλα τα δείγματα που ελήφθησαν, μέχρι στιγμής, ήταν αρνητικά, συμπλήρωσε ο κ. Ευριπίδου.

Τέλος, διευκρίνησε ξανά, ότι οι έλεγχοι νάρκοτεστ θα πραγματοποιούνται στοχευμένα, μετά από αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων, στην κάθε περίπτωση.

Οι ποινές και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι θετικό, τότε ο οδηγός δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για να τύχει εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και σε περιπτώσεις άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης δείγματος σάλιου, ο οδηγός απαγορεύεται να συνεχίζει την οδήγηση και το όχημά του, μεταφέρεται στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό. Την ευθύνη της μεταφοράς του οχήματος, φέρει ο ιδιοκτήτης του ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος από το Γενικό Χημείο είναι θετικό, τότε σχηματίζεται ποινικός φάκελος και ο οδηγός κατηγορείται γραπτώς και παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον Δικαστηρίου. Σε τέτοια περίπτωση, τα έξοδα της ανάλυσης από το Γενικό Χημείο, βαραίνουν τον οδηγό.

Οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το αδίκημα της οδήγησης ή απόπειρας οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά και για άρνηση ή αποφυγή παροχής δείγματος σάλιου είναι:

(i) Ποινή φυλάκισης όχι πέραν των τριών ετών ή

(ii) Xρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.500 ή

(iii) Στέρηση άδειας οδήγησης όχι πέραν των τριών ετών ή

(iv) Όλες ή οποιαδήποτε ή οποιεσδήποτε από τις ποινές αυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για τη λήψη των δειγμάτων σάλιου από τους οδηγούς, η διαδικασία προβλέπει την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, για την ασφάλεια τόσο των οδηγών, όσο και των αστυνομικών που θα διενεργούν τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκευές της προκαταρκτικής εξέτασης, θα καταστρέφονται μετά την χρησιμοποίησή τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με την διαδικασία καταστροφής βιολογικών αποβλήτων.

Η εφαρμογή του Narcotest, δίνει στην Αστυνομία ένα ακόμα εργαλείο, στον αγώνα της για πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X