ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χάος» στο Γ.Ν. Λευκωσίας: Εκτεθειμένα και προσβάσιμα ακόμα και σε ασθενείς τα ενέσιμα αντιβιοτικά

Έκθεση από Ελεγκτική Υπηρεσία

Εκτεθειμένα βρίσκονται τα ενέσιμα αντιβιοτικά στον Παθολογικό Θάλαμο Α` του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να δίδεται ελεύθερη πρόσβαση τόσο στο νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στους ασθενείς και να δυσχεραίνεται ο έλεγχος σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να διαπιστωθεί η ποσότητα των φαρμάκων που είναι διαθέσιμη.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση, που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία με θέμα «Έλεγχος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας» για το έτος 2016, προκύπτει πλεόνασμα στην ποσότητα φαρμάκων, μετά από έλεγχο σε δείγμα φακέλων ασθενών, που νοσηλεύτηκαν το 2016 στον Παθολογικό Θάλαμο Α` του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στους οποίους χορηγήθηκαν ενέσιμες αντιβιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδοθείσα ποσότητα φαρμάκων ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητα που χορηγήθηκε στους ασθενείς, ενώ μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν έγινε επιστροφή της πλεονάζουσας ποσότητας στο φαρμακείο.

Όπως διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις (πέντε από τους επτά φακέλους που ελέγχθηκαν) διαπιστώθηκε ότι κατά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του ασθενούς προέκυψε πλεόνασμα στην ποσότητα φαρμάκων, ενώ σημειώνει πως οι ενέσιμες αντιβιώσεις είναι ελεγχόμενο φάρμακο και εκδίδεται από το φαρμακείο κατόπιν συνταγογράφησής του από ιατρό σε συγκεκριμένο ασθενή και για συγκεκριμένη ποσότητα.

«Οποιαδήποτε ποσότητα δεν χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο ασθενή, πρέπει να επιστρέφεται στο φαρμακείο», αναφέρεται στην έκθεση.

Από έλεγχο σε κατάσταση που εξασφαλίστηκε από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής με τις εκδόσεις ενέσιμων αντιβιώσεων προς τον Παθολογικό θάλαμο Α` για το 2016, εντοπίστηκαν 2 περιπτώσεις στις οποίες η έκδοση του φαρμάκου δεν έγινε για συγκεκριμένο ασθενή.

Συγκεκριμένα, από έλεγχο σε φάκελο ασθενούς παρατηρήθηκε ότι, ενώ του χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση, δεν ενημερώθηκε το Δελτίο Χορήγησης Φαρμάκων, με την ποσότητα που του χορηγήθηκε να καταγράφεται σε πρόχειρες χειρόγραφες σημειώσεις ειδικευόμενων ιατρών, που εντοπίστηκαν στον φάκελο του ασθενούς.

Επιπλέον, δεν εντοπίστηκε στο φάκελο το Δελτίο Αναφοράς Νοσηλείας του ασθενούς.

Εξάλλου, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν όλοι οι φάκελοι που ζητήθηκαν για έλεγχο, αφού όπως της ανέφερε υπάλληλος του ιατρικού αρχείου, πέντε φάκελοι από τους δώδεκα που ζητήθηκαν, δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν.

Ωστόσο, από επιτόπιο έλεγχο στον Παθολογικό Θάλαμο Α’ διαπιστώθηκε πως ο ιατρός ο οποίος συνταγογραφεί τη χορήγηση των ενέσιμων αντιβιοτικών για εσωτερικούς ασθενείς, δεν καθορίζει την ποσότητα που θα χορηγηθεί στον ασθενή, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται στη χορήγηση φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς και αντί αυτού, η ποσότητα που εκδίδεται αποφασίζεται από λειτουργό του φαρμακείου.

Ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα από νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς
-----------------------
Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως τα ενέσιμα αντιβιοτικά δεν φυλάγονται σε ασφαλές μέρος στον θάλαμο και ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση τόσο από το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και από ασθενείς.

Παρόλο που τα ενέσιμα αντιβιοτικά αποτελούν ελεγχόμενο φάρμακο και εκδίδονται στον θάλαμο μόνο για συγκεκριμένο ασθενή κάθε φορά, εντούτοις δεν καταχωρίζονται σε σχετικό μητρώο.

Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχός τους, εφόσον δεν είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να διαπιστωθεί η ποσότητα των φαρμάκων που είναι διαθέσιμη στο θάλαμο, καθώς και η ποσότητα που χορηγήθηκε στον κάθε ασθενή.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X