ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαλούν τις παράγκες στο κέντρο της Λάρνακας

Προς αποκατάσταση της αισθητικά άσχημης εικόνας

Πλαίσιο δράσης και ενεργειών, μέσω του οποίου θα μπει τάξη στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις παράγκες που βρίσκονται απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, αποφάσισαν χθες ο Δήμος και η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκουπριακών Περιουσιών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Λάρνακας κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα των παλιών υποστατικών που είναι καμωμένα από τσίγκους και άλλα ευτελή υλικά, και βρίσκονται στο τουρκοκυπριακό τεμάχιο απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο».

Πρόσθεσε ότι «καταλήξαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν οδικό χάρτη στον οποίο οι ένοικοι των υποστατικών θα κληθούν να δεσμευτούν. Κύριος στόχος των ενεργειών αυτών είναι από τη μια να εξασφαλιστεί η νόμιμη κατοχή της γης από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και από την άλλα να αποκατασταθεί πολεοδομικά και αισθητικά η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή, ακριβώς στο κέντρο της πόλης του Ζήνωνα».

Όπως είπε ο κ. Βύρας «στις 26 Νοεμβρίου οι ένοικοι των υποστατικών θα κληθούν σε συνάντηση όπου θα ενημερωθούν λεπτομερώς για τις ενέργειες στις οποίες κατέληξαν ο Δήμος Λάρνακας και η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών. Οι ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με τον Κηδεμόνα και αντικατάσταση των υφιστάμενων παραγκών με σύγχρονα κτίρια και καταστήματα».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξήγησε πως «τα συγκεκριμένα υποστατικά είχαν κτιστεί μετά την τουρκική εισβολή του 1974 σε Τουρκοκυπριακή γη που ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Το συγκεκριμένο τεμάχιο παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες προκειμένου να στεγάσουν μικρές βιοτεχνίες και καταστήματα με στόχο να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά μετά την τουρκική εισβολή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια πλείστα από αυτά αφέθηκαν στο έλεος της φθοράς, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να βλέπουν παραπήγματα με φθαρμένος κι οξειδωμένους τσίγκους και άλλα ευτελή υλικά».

Ανέφερε επίσης ότι «η κατοχή των συγκεκριμένων υποστατικών είναι παράνομη αφού δεν διέπεται από καμία συμφωνία ή Συμβόλαιο, χωρίς Πολεοδομική ή Οικοδομική Άδεια και χωρίς να καταβάλλεται οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο για πάρα πολλά χρόνια».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημείωσε «πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση με τους ενοίκους των υποστατικών, όπου κλήθηκαν να νομιμοποιήσουν την κατοχή των καταστημάτων τους με συμβάσεις με τον Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών. Ο Δήμος κατέστησε σαφές ότι ακολούθως οι παράγκες πρέπει είτε να ανακαινιστούν είτε να κατεδαφιστούν και στη θέση τους να κτιστούν καινούργια και σύγχρονα καταστήματα»

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, «η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα υποστατικά εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, ενώ η πολύ άσχημη αισθητική εικόνα που παρουσιάζουν, αντανακλά αρνητικά στην όλη εικόνα του Δήμου».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X