ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Vor V Zakone» - Η ρωσική εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με Καλογερίδη και Λεωνίδη (Pics)

Ποια είναι η οργάνωση που «στρατολογεί» μεγάλο αριθμό ατόμων

Μέχρι και στο νησί μας φαίνεται ότι απλώνονται τα «πλοκάμια» της εγκληματικής οργάνωσης, προερχόμενης από την ρωσική μαφία, «Vor V Zakone». Η ονομασία μεταφράζεται στα αγγλικά ως «Thief in Law» («Κλέφτης διά Νόμου»), με τα μέλη της να θεωρούνται «επαγγελματίες» εγκληματίες, καθώς και προνομιούχοι στην συνομοταξία των εγκληματιών.

Μετά τον φόνο του Έρνεστ Λεωνίδη, την Τσικνοπέμπτη, στην Λεμεσό, άρχισαν να διαδίδονται διάφορες πληροφορίες για την εμπλοκή του στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση, όπως και των ατόμων που του έστησαν το καρτέρι του θανάτου.

Διαβάστε, επίσης: Φόνος Λεωνίδη: Τα πλοκάμια της ρωσικής μαφίας στην Κύπρο (Vid)

Η δολοφονία Λεωνίδη άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι

Στις 10 Μαΐου, ο 57χρονος Γεωργιανός, Γιώργος Θεοδωρίδης, που συνελήφθη στην Βουλγαρία για τον φόνο του Λεωνίδη, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με τον ανακριτή της υπόθεσης να αναφέρει ότι υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία, που φέρουν παράνομη εγκληματική οργάνωση στη Ρωσία να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Λεωνίδη, ο οποίος έλεγχε τους Γεωργιανούς στην Κύπρο σε θέματα κλοπών και διαρρήξεων και φαίνεται να βρισκόταν σε αντιπαράθεση με μέλη της μαφίας για τον τρόπο που δραστηριοποιείτο στο νησί. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές, επρόκειτο για την «Vor V Zakone», από την οποία ο Λεωνίδης ήθελε να αποδεσμευτεί και να κάνει κουμάντο ο ίδιος.

ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου, Καλογερίδης και Σαρίδης

Μέχρι πρότινος, για τα κτυπήματα στην ΣΠΕ Αγίου Αθανασίου, καταζητούνταν δύο άτομα, ο Χαράλαμπος Καλογερίδης και ο Χάρης Σαρίδης. Ο πρώτος συνελήφθη πρόσφατα, μετά από μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, μέλη της οποίας τον εντόπισαν, εν τέλει, στο σπίτι οικείων προσώπων του δολοφονθέντος Λεωνίδη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα δύο άτομα γνωρίζονταν, ενώ μεταξύ τους υπήρχε συνεργασία και, προφανώς, κοινός σκοπός.

Ο Χάρης Σαρίδης εξακολουθεί να καταζητείται, δυνάμει δικαστικού εντάλματος.

Διαβάστε, επίσης: Στο σπίτι οικείου προσώπου του δολοφονηθέντος Λεωνίδη κρυβόταν ο Καλογερίδης

Σαρίδης (αριστερά, Καλογερίδης (δεξιά)

Αξιολογεί πληροφορίες η Αστυνομία

Σημαντικές πληροφορίες λαμβάνει και αξιολογεί με προσοχή η Αστυνομία, σε σχέση με την πιθανή δράση της «Vor V Zakone» στην Κύπρο, μέσω των ανθρώπων της. Μεταξύ των ονομάτων που «παίζουν», είναι και οι προαναφερθέντες, Λεωνίδης, Καλογερίδης και Σαρίδης.
Όπως έχουμε πληροφορηθεί, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες, ενώ «στρατολογεί» έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Αυτό έχει στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εντοπισμού των μελών της – κάθε κτύπημα, εκτελείται από διαφορετικά άτομα, ούτως ώστε να μην αφήνουν εύκολα ίχνη, που να συνδέονται με κάποια προηγούμενα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν προκύψει διάφορα άτομα εμπλεκόμενα σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, όπως και οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των μελών της σπείρας.

Μάλιστα, όλα τα στοιχεία που αφορούν τον τρόπο δράσης της «Vor V Zakone», καταδεικνύουν ότι ομοιάζει με αυτήν των «Ροζ Πανθήρων».

Διαβάστε, επίσης: Στο σπίτι οικείου προσώπου του δολοφονηθέντος Λεωνίδη κρυβόταν ο Καλογερίδης

Ιστορικά στοιχεία

Η ένοπλη δράση πολυάριθμων τέτοιων καλά οργανωμένων συμμοριών αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία, ειδικά κατά τη διάρκεια της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης του 1917. Τότε, η εγκληματική «κουλτούρα» με την δική της αργκό και τους εσωτερικούς της νόμους έγινε γνωστή ως «Vorovskoy Mir» ή αλλιώς «Ο κόσμος των κλεφτών».

Καθώς η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα αποκαταστάθηκαν στη Σοβιετική Ένωση λίγο μετά την επανάσταση του 1917, οι σοβιετικές Αρχές σχεδόν εξόντωσαν τον εγκληματικό υπόκοσμο. Επί εποχής Στάλιν, τα «Γκούλαγκ» γέμισαν από τέτοιους κακοποιούς και τότε δημιουργήθηκε η νέα οργανωμένη ομάδα κακοποιών, η «Vor V Zakone».

Οι «κλέφτες του νόμου» ενώθηκαν τότε ως μια κοινωνία για την κυριαρχία τους εντός των φυλακών. Εφάρμοσαν σύντομα ένα σύστημα συλλογικής ευθύνης και ορκίστηκαν σε έναν κώδικα πλήρους υποταγής στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων υποστήριξης του εγκληματικού ιδεώδους, της απόρριψης κάθε νόμιμης απασχόλησης και της άρνησης συμμετοχής σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες.

Τα τατουάζ της μύησης

Την αποδοχή ενός μέλους στην ομάδα συχνά την διαδέχονται συγκεκριμένα τατουάζ, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη του εγκληματικού κόσμου να αναγνωρίζουν αμέσως έναν «κλέφτη του νόμου».

Τα τατουάζ των «Βορ» χαρακτηρίζονται από ένα πολύπλοκο σύστημα συμβολισμών. Το τατουάζ που κάνει ένα νέο μέλος και δηλώνει την ένταξη του στην συμμορία συνήθως τοποθετείται στο στήθος ή στο μπράτσο και συνδυάζεται μ’ ένα τριαντάφυλλο.

Τα τατουάζ που έχουν γίνει στις φυλακές, τουλάχιστον για τα πολύ παλιά μέλη, έχουν ένα χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα με μια ελαφριά απόχρωση του μπλε λόγω του μελανιού που χρησιμοποιούσαν και το οποίο παρασκεύαζαν από τη στάχτη καμένης σόλας παπουτσιού αναμεμειγμένη με ούρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβολίζουν και μια μορφή τιμωρίας, για να στιγματίσουν εκείνον που τα φέρει μέσα στην κοινότητα των «Vory». Γίνονται δια της βίας συνήθως σε εκείνους που έχουν χρέη από τζόγο και απεικονίζουν παραστάσεις πορνογραφικού χαρακτήρα, κάτι αρκετά προσβλητικό για εκείνον που τα φέρει.

Τα πλέον συνήθη τατουάζ:

Η “σταύρωση στο στήθος” συνιστά για έναν κρατούμενο συνήθως την ύψιστη τιμή και τον χαρακτηρίζει ως “Prince of all Thieves”.
Η σκηνή με τον Χριστό να απεικονίζεται επάνω στον σταυρό σηματοδοτεί και το μαρτύριο που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος καταδικασμένος από το ρωσικό ποινικό σύστημα να ζει μια ζωή, έγκλειστος στις φυλακές.

Αν ο σταυρός από πάνω έχει ζωγραφισμένη και μια “κορώνα”, τότε αυτό σημαίνει πώς ο κρατούμενος είναι “Παχάν” δηλαδή αρχηγός της οικογένειας των κλεφτών.

Οι “ζώνες” επάνω στο κορμί των φυλακισμένων είναι ένα τατουάζ που τους εξασφαλίζει των σεβασμό των συγκρατουμένων τους.

Οι πολλές ζώνες επάνω στο δέρμα δείχνουν ότι ο κρατούμενος δεν θα φύγει ποτέ από τις φυλακές γιατί διέπραξε κάτι πολύ σοβαρό.

Τα “φίδια” είναι ένα ακόμη τατουάζ των Ρώσων που όταν είναι περασμένο γύρω από τον λαιμό τους συμβολίζει την καταπίεση που εξακολουθούν να υπομένουν οι κρατούμενοι.

Οι «τίγρεις» πάνω στο σώμα συνήθως δείχνουν κάποιας μορφής εκδίκηση που έχουν καταφέρει να πάρουν οι κρατούμενοι από τους δεσμοφύλακες φρουρούς τους και την διοίκηση των φυλακών.

*Πληροφορίες από news247.gr

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X