ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα «μάζεψε» η Γιωρκάτζη για τα δάνεια πολιτικών

Πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες επέρριψε η Διοικήτρια της ΚτΚ

Για δεύτερη μέρα κατέθεσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Η κ. Γιωρκάτζη ξεκίνησε με μια διευκρίνιση σχετικά με τον διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη, στη συνέχεια τα «μάζεψε» για τα δάνεια πολιτικών στη ΣΚΤ, έκανε νέα επίθεση στον CEO της Τράπεζας Κύπρου κ. Χούριγκαν, ενώ τόνισε ότι ενημέρωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με επιστολές για τον ΣΚΤ.

Η παρουσία της κ. Γιωρκάτζη στο «Φιλοξενία» θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου, όπου και θα καταθέσει για τρίτη φορά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Χθες Τετάρτη η Διοικήτρια της ΚτΚ επέρριψε ευθύνες για την κατάρρευση της ΣΚΤ στον Υπουργό Οικονομικών, στη Βουλή, τα κόμματα και τον πρώην γενικό διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη. Η κ. Γιωρκάτζη δικαιολόγησε τη στάση των εποπτικών αρχών απέναντι στη ΣΚΤ. Με την κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.


Στυγερή δολοφονία Χριστοδούλου - Στο Δικαστήριο οι 4 Ελληνοκύπριοι


11.45 Τέλος ακροαματικής διαδικασίας. Η κ. Γιωρκάτζη θα εμφανιστεί και για τρίτη φορά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, στις 20 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί

11.40 Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο οποίος επικαλέστηκε επιστολή της Διοικήτριας προς τον ΥΠΟΙΚ τον προηγούμενο Φεβρουάριο, υπήρχε σενάριο για λήψη μέτρων εξυγίανσης που προνοούσε κούρεμα καταθέσεων 2,3 δισ. ευρώ. Οι υπολογισμοί που είχαν γίνει, τα ΜΕΔ ήταν στο 10%, τα εξυπηρετούμενα στο 90% και η τρύπα που υπήρχε ήταν το ποσό κουρέματος 2,3 δισ. ευρώ.

11.35 Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας παραδίδει στην Επιτροπή διάφορα έγγραφα

11.25 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τη μάρτυρα αν συμμερίζεται τις απόψεις ότι κάποιοι στην Κύπρο είχαν προαποφασίσει, το είχαν σχεδιάσει και είχαν προγραμματίσει το κλείσιμο της ΣΚΤ. «Δεν διανοούμαι ότι γνώριζαν ότι θα είναι το τέλος του δρόμου, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και τα άφησαν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους», απαντά η κ. Γιωρκάτζη. «Ίσως» συμπληρώνει, «να μην πίστευαν ότι ο SSM θα το οδηγούσε στα άκρα, είτε η πεποίθηση τους ήταν ότι θα βρισκόταν επενδυτής είτε για πολιτικούς λόγους λόγω της σημασίας του Συνεργατισμού». «Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει Κύπριος που να οδηγούσε σε κλείσιμο τον Συνεργατισμό». Ο κ. Αρέστη συνεχίζει αναφέροντας πως ο πρόεδρος της Επιτροπείας, Γιώργος Χατζηνικόλας, κατέθεσε πως η ΣΚΤ θυσιάστηκε ως Ιφιγένεια για να σωθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως να εξυπηρετούντο άλλα συμφέροντα με το κλείσιμο του Συνεργατισμού καταλήξει. «Δεν μπορώ να το δεχθώ δεν το συμμερίζομαι», ήταν η απάντηση της Διοικήτριας.

10.40 Με δυο σημαντικά θέματα κατά την ίδια, συνεχίζεται η κατάθεση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, που αφορούν την ενημέρωση και συνάντηση με ΠτΔ για Συνεργατισμό. Με βάση το ημερολόγιο της, όπως ή ίδια αναφέρει, έγιναν πέντε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απεστάλησαν δυο επιστολές. Η πρώτη ήταν στις 9/2/18, ακολούθησε δεύτερη 14/3/18 με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ, του προέδρου του Συναγερμού, αξιωματούχων της ΚτΚ και άλλων για το σχέδιο Εστία. Ακολούθησαν άλλες δυο στις 15/3/2018 και 22/6/2018.
Η αναφορά στις συναντήσεις με Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζει η κ. Γιωρκάτζη, γίνεται «για σκοπούς αλήθειας και μόνο της αλήθειας». Η πρώτη συνάντηση όπως ανέφερε πραγματοποιήθηκε με δική της πρωτοβουλία για σκοπούς ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανησύχησε, εξ ου και οι υπόλοιπες που ακολούθησαν, αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη. Ο κ. Αρέστη ζητά από τη μάρτυρα αν υπάρχουν έγγραφα που στάλθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Γιωρκάτζη απαντά πως «υπάρχουν αλλά έχουν στοιχεία που αφορούν τον SSM και δεν μπορεί να τα παραδώσει»

10.14 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τη μάρτυρα μετά το διάλειμμα να επανέλθει με διευκρινήσεις για τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις οποίες, όπως είπε, θα εξετασθεί αν υπάρχει ανάγκη να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής.

10.12 Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει πως η επιστολή του ΥΠΟΙΚ απαντήθηκε, ωστόσο όπως είπε η ΚτΚ δεν ήταν τόσο αυστηρή απέναντι στον Συνεργατισμό.

10.10 Ο Γιώργος Γεωργίου αναφέρεται σε επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς την Διοικήτρια, με την οποία ουσιαστικά επέρριπτε ευθύνες στην εποπτική αρχή για τα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης.

09.55 Η Διοικήτρια παραδέχεται ότι η ΚτΚ καθυστέρησε να τρίξει τα δόντια στο Συνεργατισμό, δήλωσε η κ. Γιωρκάτζη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Χαραλάμπους. Δικαιολόγησε την καθυστέρηση αντίδρασης με την ελπίδα που, όπως είπε, είχαν στην ΚτΚ ότι η ηγεσία του Συνεργατισμού θα αντιδρούσε τόσο στα ΜΕΔ στέλνοντας θετικά μηνύματα.

09.45 Η πρώτη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα του Συνεργατισμού είχε πραγματοποιηθεί με επιστολή και συνάντηση μαζί του το 2016, αναφέρει πάλι η Διοικήτρια. Συνεχίζοντας αναφέρεται σε άλλες δυο συσκέψεις αρχές του 2018, στη δεύτερη όπως είπε η ΚτΚ δεν συμμετείχε. Η Διοικήτρια είπε χαρακτηριστικά. «Η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε προσκληθεί αυτό δεν ήταν απρέπεια;» ανέφερε με χαρακτηριστικό τρόπο δυσαρέσκειας η Διοικήτρια.

09.40 Η Διοικήτρια κατά την διάρκεια της κατάθεσής της βάζει στο κάδρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως εκτός των άλλων συναντήσεων που είχε με στελέχη του Συνεργατισμού και τον Υπουργό Οικονομικών, δέκτης των ανησυχιών των εποπτικών αρχών είχε γίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως η ίδια ανέφερε, υπήρξε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη το 2015 – 2016 όπου ζητήθηκε να παρέμβει. Στη συνέχεια η Διοικήτρια εμφανίσθηκε να μην θυμάται το χρόνο που έγινε η συνάντηση.

09.25 Ερωτηθείς η κ. Γιωρκάτζη για τη στάση των Υπουργών Εμπορίου στα προβλήματα του Συνεργατισμού και γενικότερα στο θέμα της ενοποίησης των ΣΠΙ, η Διοικήτρια απάντησε πως υπήρχε αντίδραση. «Με 356 ΣΠΙ φανταστείτε τι δύναμη είχε ο Συναγερμός, το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και τι επιπτώσεις θα υπήρχαν στην κυβέρνηση».

09.20 Για το θέμα κόκκινων δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, η Διοικήτρια είπε στην Επιτροπή πως επικοινώνησε μαζί της ο Γενικός Εισαγγελέας. Μετά την επικοινωνία αυτή, όπως άφησε να διαφανεί, προχώρησε στη διόρθωση ότι τα στοιχεία δεν αφορούσαν ΠΕΠ αλλά αξιωματούχους του Συνεργατισμού.

09.15 «Δεν νιώσατε την ανάγκη να διαμαρτυρηθείτε γιατί σας παράκαμψε και απέστειλε επιστολή απευθείας στον SSM;», είναι η ερώτηση του Γιώργου Χαραλάμπους προς τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Ένιωσα και άλλες φορές την ανάγκη (να διαμαρτυρηθώ) για τον κ. Χούριγκαν, αλλά μάλλον μου διέφυγε γιατί είναι εκατοντάδες οι επιστολές που έρχονται στην ΚτΚ, η απάντησή της.

09.05 Η Διοικήτρια της ΚτΚ, μετά από σχετική ερώτηση του Γιώργου Γεωργίου, επανέρχεται στη χθεσινή αναφορά της στην επιτροπή για στοιχεία που φαίνεται να έχει ο Γενικός Εισαγγελέας για κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αναφορά που διόρθωσε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για κόκκινα δάνεια αξιωματούχων του Συνεργατισμού. Η κ. Γιωρκάτζη επαναλαμβάνει πως τα στοιχεία που στάλθηκαν αφορούσαν αξιωματούχους του Συνεργατισμού και η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με εντολή της Τρόικας.

09.00 Η κ. Γιωρκάτζη ξεκινά με μια διευκρίνιση σχετικά με τον διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη. Χθες δεν ήμουν γνώστρια ότι ο Τζων Χούρογκαν είχε αποστείλει επιστολή στον SSM για τον κ. Χατζηγιάννη. Οι φήμες μέσα στην τράπεζα μιλούν για παρεμβάσεις «από προς κ. Χούριγκαν». «Πολιτικές παρεμβάσεις;» ρωτά ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Πολιτικές» απαντά η μάρτυρας.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X