ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου - Δείτε που βρίσκεται τώρα το Saipem 12000

Δείτε την φωτογραφία

Χωρίς τέλος είναι οι προκλήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ της Κύπρου αφού προ ημερών πολεμικά πλοία της Τουρκίας «ανέκοψαν» την πορεία του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς το τεμάχιο 3.

Αυτή την στιγμή το Saipem 12000 είναι ανοιχτά της Κύπρου με τις εξελίξεις να τρέχουν κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο σύμφωνα με πρωινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.

Πρόσθεσε επίσης ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».

Αυτή την στιγμή το Saipem βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρο σύμφωνα με σελίδα που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των πλοίων

Εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις

Σοβαρή επίδειξη δύναμης του τουρκικού στόλου είναι η παρεμπόδιση από το τουρκικό ναυτικό του γεωτρύπανου που προχωρούσε στο οικόπεδο 3, σύμφωνα με τον απόστρατο αντιναύαρχο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος υποστηρίζει ότι στον 21ο αιώνα που η Τουρκία έχει ενισχύσει το ναυτικό της δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος αναφέρει ότι “με αυτές τις κινήσεις της η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας” και ότι “στην περίπτωση που η Τουρκία υποχωρήσει εδώ, πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει και στα άλλα πεδία”.

Επειδή η Τουρκία κάνει μια σοβαρή επιχείρηση νοτίως της Συρίας και η κοινή γνώμη επικεντρώνεται εδώ, το αξιολογούν ως μια ευκαιρία, ανέφερε. Ωστόσο, είπε, "υπενθυμίζουμε πως όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου και τα Ίμια”.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X