ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τον Νοέμβριο ίσως δούμε τα πρώτα χιόνια

Ο καιρός για τους Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Η περίοδος Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, αφορά το τέλος της σχετικά θερμής και ξηρής περιόδου του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού και αποτελεί τη μεταβατική περίοδο προς τη σχετικά ήπιων θερμοκρασιών και βροχερή περίοδο, το Χειμώνα.

Ο Σεπτέμβριος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ ο Οκτώβριος αρχίζει να διαφοροποιείται κάπως τόσο από πλευράς αύξησης της αθροιστικής βροχής όσο και μείωσης της θερμοκρασίας. Το εποχικό βαρομετρικό χαμηλό χαρακτηρίζει τη συνοπτική κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κυρίως τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο και
ιδιαίτερα τον Οκτώβριο συρρικνώνεται αρκετά προς τα ανατολικά και ακολούθως διαλύεται.

Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου και κυρίως Οκτωβρίου η ατμόσφαιρα αρχίζει να μεταβάλλεται (μεταβατική περίοδος από το Θέρος στο Χειμώνα) για να αποκτήσει τα χειμερινά της χαρακτηριστικά. Κατά τον Νοέμβριο η συχνότητα έλευσης βαροκλινικών υφέσεων στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Ο Νοέμβριος μπορεί να αποτελέσει και μήνα πρώτης χιονόπτωσης στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ως αποτέλεσμα
ψυχρών εισβολών συνδυασμένων με υφέσεις που επηρεάζουν την περιοχή. Το γενικό χαρακτηριστικό της επόμενης τριμηνίας, από ότι φαίνεται από την εποχική πρόγνωση,αναμένεται ότι θα είναι οι κανονικές για τη περίοδο θερμοκρασίες, αλλά και σχετική ξηρασία σε όλη την Κύπρο, ιδιαιτέρα στα νοτιοανατολικά, όπου το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί από 50%μέχρι 75%. Μόνο στα βορειοδυτικά φαίνεται ότι το αναμενόμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα κυμανθεί σε επίπεδα μέχρι και 125% του κανονικού.

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι ολόκληρη η περιοχή της Μικράς Ασίας αλλά και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής θα είναι θερμοκρασιακά ψυχρότερη του κανονικού με αυξημένα ποσοστά βροχής να περιορίζονται μόνο στα παράλια.

Ο Οκτώβριος  αναμένεται  ότι  θερμοκρασιακά θα  κυμανθεί  γύρω  στα  κανονικά,  ενώ  το  αναμενόμενο ύψος  βροχής  θα  κυμανθεί  στα  νότια  και  ανατολικά  σε  επίπεδα  μέχρι  50%  του  κανονικού  και  στην υπόλοιπη Κύπρο από 50% μέχρι 75% του κανονικού.  
  
Ο  Νοέμβριος  αναμένεται  ότι  θερμοκρασιακά  θα  είναι  κανονικός. 

Το  αναμενόμενο  ύψος  βροχής  θα κυμανθεί  στα  δυτικά  και  βόρεια  παράλια  αλλά  και  στα  ορεινά  από  τα  κανονικά  μέχρι  150% του κανονικού και στις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου θα κυμανθεί από 75% μέχρι και τα κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X