ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Υπουργικό αποφάσισε θεσμοθέτηση του Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου

«Αυτό που επιχειρούμε είναι να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες»

Τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου που θα συνεδριάζει για όλες τις περιπτώσεις καρκινοπαθών στην Κύπρο, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Αποφάσισε επίσης την παράταση του προγράμματος παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση του προγράμματος απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης όλων των επεμβατικών ειδικοτήτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι στο Υπουργικό λήφθηκε μια σειρά αποφάσεων που αφορούν τις ογκολογικές υπηρεσίες στην Κύπρο με την θεσμοθέτηση Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου, το οποίο με πολυθεματικές συνθέσεις θα συνεδριάζει για όλες τις περιπτώσεις καρκινοπαθών στην Κύπρο, προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη οδός θεραπείας ενός εκάστου ασθενούς.

Παράλληλα, είπε, λήφθηκαν αποφάσεις οι οποίες αφορούν την ενοποίηση των ογκολογικών υπηρεσιών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιοι τομέα, με την ενοποίηση του ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, έτσι ώστε να λειτουργούν ως μία ενιαία μονάδα παρέχοντας το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλους τους ασθενείς.

Ανέφερε ακόμα ότι εξουσιοδοτήθηκε το Υπουργείο Υγείας, όπως προχωρήσει άμεσα στην απευθείας διαπραγμάτευση με το Γερμανικό Ογκολογικό κέντρο προκειμένου να μπορούν να τυγχάνουν άμεσης παραπομπής για ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες οι καρκινοπαθείς μόνιμοι κάτοικοι των δυτικών επαρχιών της Κύπρου, Πάφου και Λεμεσού και να τύχουν εκμετάλλευσης οι νέες εγκαταστάσεις του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου. Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι παραπομπές θα περιλαμβάνουν πέραν των ακτινοθεραπευτικών και υπηρεσίες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν στην Κύπρο και αποστέλλονταν οι ασθενείς στο εξωτερικό, όπως το PET/CT scan. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι εντός των επομένων ημερών θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας με αυτό τον οργανισμό.

Όπως είπε, όλη αυτή η παραπομπή θα τελεί υπό την εποπτεία του Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου.

«Αυτό που επιχειρούμε είναι να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες, υιοθετώντας πλήρως το μοντέλο της πολυθεματικής προσέγγισης, που είναι το σύγχρονο μοντέλο για τις ογκολογικές υπηρεσίες παγκοσμίως», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ανατίθεται σε επιστημονικές πλέον ομάδες, ο καθορισμός της εξατομικευμένης θεραπείας που θα λαμβάνει ο κάθε καρκινοπαθής και θα πρέπει όλοι οι καρκινοπαθείς να παραπέμπονται σε αυτό το Ογκολογικό Συμβούλιο, το οποίο υπό διάφορες μορφές, είτε είναι πολυθεματική μαστού, είτε είναι πολυθεματική προστάτη, είτε είναι πολυθεματική γαστρεντερολογικών καρκίνων, θα αποφασίζει την ενδεδειγμένη θεραπεία προκειμένου να εξοικονομηθούν αφενός πόροι αλλά και να στοχοθετείται καλύτερα η θεραπεία που πρέπει να λαμβάνει κάθε ασθενής.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι το Ογκολογικό Συμβούλιο δεν θα έχει την ίδια σύνθεση, αλλά η κάθε πολυθεματική ομάδα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι θα συγκαλούνται αναλόγως της συχνότητας που απαιτείται. Είπε επίσης ότι έχει διοριστεί η αρχαιότερη ογκολόγος του Υπουργείου, προκειμένου να επίσταται, ως διευθύντρια αυτού του Συμβουλίου και να συντονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις συναντήσεις.

Το Υπουργικό αποφάσισε επίσης την παράταση του προγράμματος παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα για την καταπολέμηση των λιστών αναμονής, καθώς και επέκταση του προγράμματος απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης όλων των επεμβατικών ειδικοτήτων, προκειμένου να γίνονται χειρουργεία στις απογευματινές ώρες εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμα μια προσθήκη, αυτή της παροχής κινήτρων στις μη χειρουργικές ειδικότητες προκειμένου να εργάζονται και αυτοί απογευματινές ώρες, με υπερωριακό πρόγραμμα, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το αρχικό κονδύλι προνοεί παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάιο και μετά θα υπάρξει περαιτέρω επανεκτίμηση και επέκταση του προγράμματος.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X