ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το 2018 η υπογραφή συμβολαίων με τον επενδυτή για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης

Εντός του 2018 αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια με τον προτιμητέο επενδυτή για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας στη Λάρνακα, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο λιμάνι της Λάρνακας ο Υπουργός ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση για τις εργασίες και οι διαβουλεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές όσον αφορά το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι επαφές με τους επενδυτές κάτι που ακολουθεί την αποστολή όλων των εγγράφων που αφορούν το λιμάνι και τη μαρίνα και ελπίζουμε η διαδικασία να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να γίνει αυτό το μεγάλο έργο που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών της Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό έργο και έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσει το έργο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι «με την ποιότητα των επενδυτών που έχουμε θα προχωρήσει. Οι κοινοπραξίες με τις οποίες συζητούμε είναι τρεις, είναι ξένων συμφερόντων οι δύο έχουν ήδη έρθει στη Κύπρο για τις διαβουλεύσεις με την ομάδα του Υπουργείου και θα επισκεφθούν και το λιμάνι για να επιθεωρήσουν τους χώρους».

Όπως είπε ο Υπουργός, σήμερα υπογράφονται τα συμβόλαια για τη μαρίνα του Παραλιμνίου «που είναι μια μεγάλη θετική εξέλιξη όσον αφορά την διακυβέρνηση Αναστασιάδη» και σημείωσε πως η μαρίνα Παραλιμνίου, η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας και η μαρίνα της Αγίας Νάπας «είναι σημαντικά έργα που έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια».

Σε ερώτηση πόσο κοντά είμαστε στο να υπογραφούν τα συμβόλαια για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «το Μάρτιο θα έχουμε τον προτιμητέο επενδυτή, μέσα στο 2018 θα υπογραφούν τα συμβόλαια, μέσα στο 2019 θα παραδοθούν το λιμάνι και η μαρίνα (στον επενδυτή) και είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της διαδικασίας που τραβά εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό υπογραμμίζει και τη σημασία να ολοκληρωθεί το έργο, υπάρχει σχεδιασμός». Σημείωσε πως «τον Ιανουάριο κατακυρώνονται τα κατασκευαστικά σχέδια για το λιμάνι του Βασιλικού που είναι ένα άλλο μεγάλο έργο που έχουμε δρομολογήσει σαν κυβέρνηση, γιατί εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κάνουμε έργα».

Οσον αφορά τη συνάντηση που είχε με την Αρχή Λιμένων ο Υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση «γιατί οι εργασίες στα λιμάνια μας έχουν αυξηθεί σημαντικά και αυτό έχει να κάνει με την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και την πολύ μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε το 2017, σχεδόν 4% ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, ένας από τους ψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Αναφορικά με τις εργασίες στο λιμάνι της Λεμεσού είπε πως «αναμένουμε ότι τα έσοδα του κράτους θα κυμανθούν μεταξύ 38 και 40 εκατομμύρια ευρώ, στη Λάρνακα οι εργασίες στο λιμάνι προχωρούν πολύ ικανοποιητικά, ενώ προχωρούν τα έργα και στα υπόλοιπα λιμάνια μας».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα λιμάνια, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «προβλήματα αντιμετωπίζουμε συνεχώς και ο ρόλος μας είναι να τα επιλύουμε. Εμείς σαν κυβέρνηση έχουμε επικεντρωθεί στην αναδιοργάνωση της Αρχής Λιμένων και σε κάτι που έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «ακούω δηλώσεις που προέρχονται ειδικά από το ΑΚΕΛ ότι έχει ανατεθεί σε ξένους. Φυσικά το ΑΚΕΛ ήταν αυτοί που προωθούσαν την ανάθεση του λιμανιού και της μαρίνας με τη ίδια μέθοδο που έγινε στη Λεμεσό, αλλά εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα».

Εμείς ως κυβέρνηση, συνέχισε «προχωρούμε σταθερά στο στόχο μας ώστε η Αρχή Λιμένων τελικά να καταστεί μια εποπτική αρχή που θα είναι υπεύθυνη για ανάπτυξη νέων λιμανιών αλλά οι εργασίες των λιμανιών καθ’ εαυτό θα γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόζουμε και οφείλουμε να εφαρμόζουμε και στην Κύπρο».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X