ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Την μια μέρα αγόρασαν Τ/κ περιουσία 800 χιλιάδες και την επόμενη την πούλησαν 1,5 εκ.

Πράματα και θάματα με τις Τ/κ περιουσίες

Σε πλήρη συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα και τις διωκτικές αρχές για απόδοση των ποινικών ευθυνών όπου αυτές ανήκουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο πολιτικός του προϊστάμενος Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, που συζήτησε το θέμα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι με άγονες συζητήσεις που ευνοούν αυτούς που θέτουν τα ζητήματα δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα για αυτό, όπως είπε, και υπέβαλε προτάσεις και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Ανέφερε πως αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων και της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ώστε με βάση αυτές και τις εννέα προτάσεις που ο ίδιος υπέβαλε, να ετοιμαστούν οι όροι εντολής εμπειρογνώμονα με στόχο αρχές του 2018 να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψή του.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε στοιχεία από την Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών για να ερευνήσει τη σχέση συγγένειας των υπαλλήλων της υπηρεσίας με κατέχοντες τ/κ περιουσίες που παραχωρήθηκαν.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για τις διαπιστώσεις του αναφορικά με τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι στις τρεις περιπτώσεις ανταλλαγής τ/κ γης με ε/κ που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι οι θετικές γνωματεύσεις έγιναν από γυναίκες λειτουργούς των οποίων οι σύζυγοι εργάζονταν στις εταιρείες που επωφελήθηκαν.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανταλλαγής τ/κ γης με ε/κ, που έγινε στην περιοχή Λίμνης στην Πάφο, και μια στην περιοχή Ασώματος, στη Λεμεσό.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης σε Τ/κ υπάλληλο της Υπηρεσίας ο οποίος επωφελήθηκε έκτασης 1500 σκαλών στην Ανδρολίκου. Σήμερα κατέχει 884 εκτάρια αφού ανακτήθηκε η υπόλοιπη γη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εσωτερικών παρέδωσε στην Επιτροπή Προσφύγων την εσωτερική μελέτη του Υπουργείου στην οποία καταγράφεται η εικόνα που επικρατεί στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως μετά από ενάμισι χρόνο κατά τον οποίο η Επιτροπή Προσφύγων ζητά να κατατεθεί η έκθεση, μετά την κατάθεση της διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πολυσέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε δυνατό να αποτελέσει τροφή για σκέψη κατά την ετοιμασία των προτάσεων που θα υποβάλει η Επιτροπή στο διάλογο που ζητά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε ότι διαχρονικά παρουσιάζονται ατασθαλίες στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, προσθέτοντας ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους τρόπους διαχείρισης των τ/κ περιουσιών.

Ανέφερε ότι τώρα γίνεται μια αναδιανομή των τ/κ περιουσιών χωρίς κανένας να γνωρίζει τη βάση και τα κριτήρια επί των οποίων γίνεται η αναδιανομή και τόνισε ότι πρέπει να παταχθεί η παρανομία και να επέλθει σωστή διαχείριση «χωρίς ανθρωποφαγία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών αναφορικά με τις ανακτήσεις, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως δεν μπορεί να υπάρχουν πρόσφυγες που μένουν σε παραπήγματα και κάποιες κατοικίες να χρησιμοποιούνται για 3 ημέρες το χρόνο.

Πρόσθεσε ότι έγιναν 49 ανακτήσεις κατοικιών στη Λευκωσία εκ των οποίων οι 40 παραχωρήθηκαν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι πρόκειται για εθνικής σημασίας ευαίσθητο θέμα επί του οποίου κατέθεσε δημόσια εννέα προτάσεις, σημειώνοντας ότι τα θέματα πρέπει να προσεγγιστούν με ανοικτό μυαλό.

Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε στην Επιτροπή Προσφύγων ότι ο νόμος περί τ/κ περιουσιών, έγινε με στόχο την προστασία των τ/κ περιουσιών και προς όφελος των εκτοπισμένων. Το γράμμα και το πνεύμα του νόμου είναι ή προστάτευσε τις ή συντηρήστε τις, για αυτό και δόθηκαν περιουσίες σε μη πρόσφυγες, πρόσθεσε αναφέροντας ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν ακολουθήθηκαν διαφανείς διαδικασίες.

Ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα δημοσιοποιηθεί κατάλογος με τα ονόματα των φυσικών προσώπων και των εταιρειών που κατέχουν τ/κ περιουσίες.

Τοποθετούμενος σε θέση που εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ότι θα πρέπει να τερματιστεί η χρήση της τ/κ γης από τις τοπικές αρχές, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν μπορούμε να κρατούμε τις τ/κ περιουσίες σε βάρος της κοινωφέλειας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να ακούει από πολιτικά πρόσωπα ότι δεν γνωρίζουν τι γίνεται με τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, καθώς όπως είπε η εκάστοτε συμβουλευτική επιτροπή συνίσταται από εκπροσώπους των κομμάτων.

Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για το κριτήριο της αξίας της κατεχόμενης περιουσίας του πρόσφυγα και ανέφερε ότι η πρόνοια ότι για παραχώρηση τ/κ περιουσίας «λαμβάνω υπόψη την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του αιτητή σημαίνει τίποτε».

Ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την αναγκαία εργασία για τη σύσταση νέου πλαισίου στη διαχείριση και χρειάζεται εμπειρογνώμονας,

Σημείωσε επίσης ότι το πρώτο μέτρο που θα κάνει ο εμπειρογνώμονας είναι η καταγραφή των τ/κ περιουσιών.

Είπε ακόμα πως σήμερα υπάρχουν 20.000 χρήστες τ/κ γης εκ των οποίων 17.000 είναι πρόσφυγες.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών Ματθαίος Οικονομίδης ανέφερε ότι ο ρόλος των συμβουλευτικών επιτροπών, είναι συμβουλευτικός προσθέτοντας ότι την απόφαση τη λαμβάνει ο κηδεμόνας και ότι το 99,9% των αποφάσεων των συμβουλευτικών επιτροπών λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο κ. Οικονομίδης είπε επίσης πως αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Προϊσταμένου αυτοβούλως εισηγήθηκε την εκπόνηση μελέτης για να καθοριστούν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια για να τερματιστεί η αυθαιρεσία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στο αίτημα που υπέβαλε η Πρόεδρος της Επιτροπής να παραδοθεί η μελέτη, είπε πως είναι «εσωτερική μελέτη και θα σας τη δώσουμε ως προσχέδιο αποτύπωσης της κατάστασης».

Πρόσθεσε ότι σε αυτήν εντοπίζεται σε επιστημονικό επίπεδο ο τρόπος που η διαχείριση επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των δικαιούχων.

Ο Γενικό Ελεγκτής είπε ότι περί το 2000 άρχισε να γίνεται λόγος για την ανάγκη καταγραφής των τ/κ περιουσιών, προσθέτοντας ότι τότε έγιναν και οι πρώτες αναφορές για τις ατασθαλίες και ειδικά στην περιοχή Μακένζι, όπου οι κάτοχοι δεν πλήρωναν τα δάνεια τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι η περιοχή Μακένζι είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που έχει από όλα και παρουσιάζει μια εντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οποία οι υπομισθώσεις κατέστησαν νόμιμες.

Συνεχίζοντας ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι ζητήθηκε και λήφθηκε νομική γνωμάτευση με βάση την οποία η οποιαδήποτε πρόνοια για υπομίσθωση παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. «Δεν ήταν πρόθεση να κάνουμε τους πρόσφυγες εισοδηματίες, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε και να εισπράττουν ενοίκια από γη η οποία δεν τους ανήκει», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλη περίπτωση στην Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα στην οποία αποζημιώθηκαν με 700.000 ευρώ τρεις ιδιοκτήτες παράνομων υποστατικών, στους οποίους δόθηκαν και οικόπεδα για επαναδραστηροποίηση, τα οποία εκμίσθωσαν.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση Τ/κ υπάλληλου του κλάδου διαχείρισης τ/κ υπηρεσιών στον οποίο παραχωρήθηκε τεράστια έκταση 1.828 δεκαρίων που είναι 1,500 σκάλες στην Ανδρολίκου. Πρόσθεσε ότι αυτή παραχωρήθηκε στον γιο του και τη γυναίκα και μετά από ανάκτηση συνεχίζει να κατέχει 884 δεκάρια.

Ο κ. Οικονομίδης είπε πως κλήθηκε ο Τ/κ και του ζητήθηκε να επιστέψει τα 1.100 δεκάρια, προσθέτοντας ότι διεξήχθη έρευνα επί τούτο .

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι στην έκθεση του για το 2014 περιλαμβάνεται ότι έγιναν αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών που δεν φαίνεται να έγιναν με καλή πίστη, καθώς το τίμημα πώλησης ήταν χαμηλότερο της αγοραίας αξίας και σε πολύ σύντομο διάστημα πωλήθηκαν εκ νέου σε διπλάσιες τιμές.

Πρόσθεσε πως το 2008 αγοράστηκε τ/κ περιουσία έναντι 800.000 ευρώ και την επόμενη ημέρα αυτή πωλήθηκε για 1,5 εκ.

Είπε ακόμα ότι έγιναν αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών στην Πύλα και την Ποταμιά, που δεν εμπίπτουν στη διαχείριση του κηδεμόνα.

Είπε επίσης πως υπήρξαν περιπτώσεις που όταν αποβίωνε ο Τ/κ ιδιοκτήτης, ώθησαν τους κληρονόμους να πωλήσουν ώστε το κράτος να πάρει τα μεταβιβαστικά τέλη, γίνονταν αποδεκτές αγοραπωλησίες χωρίς να τηρείται η πρόνοια του νόμου για μόνιμη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της ανταλλαγής μεγάλου αριθμού τ/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή στη Λίμνη στην Πάφο με διάφορα τεμάχια, τα οποία ο επιχειρηματίας αγόρασε από Ε/κ, το 2009.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε πως η περιουσία που περιήλθε στην κατοχή των Τ/κ μετά την ανταλλαγή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εγκαταληφθείσα και ενώ προηγουμένως ήταν υπό τη διαχείριση του κηδεμόνα τώρα έχει απελευθερωθεί.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχει πολιτική πτυχή στο θέμα.

Ανέφερε επίσης ότι η αξία της γης που δόθηκε στην ανταλλαγή της Λίμνης στους Τ/κ ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πήραμε.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε ότι στην υπηρεσία του κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών εργάζονταν δύο γυναίκες οι σύζυγοι των οποίων εργάζονταν στις εταιρείες που επωφελήθηκαν με τις ανταλλαγές. Εξήγησε ότι οι δύο γυναίκες υπάλληλοι της Υπηρεσίας με σημειώματα επηρέασαν την τελική απόφαση.

Σημείωσε ότι υπάρχει πρόδηλη παραβίαση του νόμου για τη δημόσια υπηρεσία

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης σε εκμίσθωση τ/κ γης στη Λίμνη, σε δύο φάσεις, που έγινε με χαριστική προσέγγιση καθώς μισθώθηκε ως γεωργική γη.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και σε περίπτωση μίσθωσης υποστατικού στο ναυτικό όμιλο Κερύνειας, με ενοίκιο 20 ευρώ το χρόνο που υπενοικιάζεται σε εστιάτορα 1500 ευρώ το μήνα. Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι ο εστιάτορας είναι πρόσφυγας.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αποφάσισε να διεξάγει έλεγχο κατά πόσο οι υπάλληλοι της υπηρεσίας και άτομα 1ου βαθμού συγγένειας με αυτούς κατέχουν τ/κ περιουσίες.

Η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία είναι κάθετη στη θέση ότι στις υπεκμισθώσεις υπάρχει παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος του νόμου.

Συνεχίζοντας είπε πως Τ/κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές δεν είναι δικαιούχοι τ/κ περιουσίας καθώς αυτή είναι για τους πρόσφυγες.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου χαιρέτισε τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για τη νέα πολιτική. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να σταματήσει το μεγάλο πάρτι, αναφέροντας ότι κάποιοι πλούτισαν σε βάρος του προσφυγικού κόσμου. Είπε ακόμα ότι απαιτούνται νομικές ρυθμίσεις και συμπλήρωσε ότι η ουσία είναι ή αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να τερματίσει τις καταχρήσεις και τις παρανομίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι με τη συζήτηση που διεξάγεται επί του θέματος ουσιαστικά παραβιάζονται ορθάνοικτες πόρτες. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά που συζητούνται είναι σε γνώση των κομμάτων και των αγροτικών οργανώσεων και προκάλεσε αυτούς που καμώνονται ότι τα ακούνε πρώτη φορά να απαντήσουν.
Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν ήταν άγνωστο ότι γη και σπίτια των 20 τ/κ κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου μέχρι το 2004 ενοικιαζόταν σε μη πρόσφυγες και ότι το 50% της αστικής περιοχής της Πάφου ενοικιάζονταν από μη πρόσφυγες. Οι ανακτήσεις άρχισαν το 2015 με ειδικό κλιμάκιο και οι ανακτήσεις άρχισαν από την Πάφο, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως είναι γεγονός ότι το θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών απασχολούσε τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη σημασία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε μεγάλο φαγοπότι, και είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες δεν ήταν ξεκάθαρες. Ανέφερε περαιτέρω ότι η δημοσιοποίηση των κατόχων τ/κ περιουσιών θα προσδώσει περισσότερη διαφάνεια.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο 43 χρόνια μετά, η πολιτεία να μην γνωρίζει τους χρήστες των τ/κ περιουσιών και τα συμβόλαια.

Είπε ακόμα πως πρέπει να τεθεί τέρμα στο πλιάτσικο, καθώς η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται την απαράδεκτη κατάσταση και ότι η πολιτεία πρέπει να επιδείξει τόλμη για να αλλάξουν διαδικασίες και να τιμωρηθούν οι απατεώνες οι οποίοι παράνομα κατέχουν περιουσίες και να επέλθει ισότιμη κατανομή βαρών.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε επίσης ότι η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για εμπειρογνώμονα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ταχύτητα στην προώθησε των νομοθεσιών.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι οι περιπτώσεις ανταλλαγής τ/κ με ε/κ περιουσίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής δημιουργούν πολιτικό ζήτημα επειδή βρέθηκαν Τ/κ να κατέχουν ε/κ περιουσίες. Εφάρμοσαν την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών προκειμένου να εξυπηρετήσουν επιχειρηματίες, πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε το πλιάτσικο που σε βάρος των προσφύγων.

Είπε πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος όπως όσοι κατέχουν παράνομα τ/κ περιουσίες να τις επιστρέψουν και δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου με στόχο να τερματιστεί η παρανομία και το άδικο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X