ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι θα γίνει τελικά με «Κτήμα Μακένζυ»

Ενώπιον Δικαστηρίου αύριο ο Υπουργός Εσωτερικών για την υπόθεση

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας θα παρουσιαστεί αύριο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε την άδεια κατεδάφισης του τεμαχίου γης πάνω στην οποία έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ».

Όπως ανέφερε  Λειτουργός της Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, «αύριο το πρωί ο κ. Πετρίδης θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υλοποίησε απόφαση του Δικαστηρίου, που εκδόθηκε το 2016 και αφορούσε μεταξύ άλλων την απομάκρυνση των κατασκευών και την παράδοση του τεμαχίου γης, κενού περιεχομένου, στον δικαιούχο».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν υλοποιήθηκε πλήρως η εν λόγω απόφαση, λόγοι που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης αλλά και της απόφασης που εκδόθηκε, όπως το γεγονός ότι υπήρχε πρόνοια για την απόδοση του ½ του επίδικου τεμαχίου, χωρίς όμως να προηγηθεί ο διαχωρισμός του όλου τεμαχίου γης.


Άστατος ο καιρός τις επόμενες μέρες - Ποιο το ρεκόρ του φετινού χειμώνα (Χάρτες)


Επιπρόσθετα, ανέφερε πως όταν το Υπουργείο βρισκόταν στο τελικό στάδιο του διαχωρισμού, ο ιδιοκτήτης του υπόλοιπου μισού τεμαχίου εξασφάλισε διάταγμα από το δικαστήριο με το οποίο απαγορευόταν ο διαχωρισμός του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Λειτουργός εξήγησε ότι τον Ιούλιο του 2018 το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε επιστολές στους μισθωτές του τεμαχίου γης για να εκκενώσουν τον χώρο, ενημερώνοντάς τους ότι τερματιζόταν η μίσθωση και θα προχωρούσε στην ανάκτησή του.

Ωστόσο, είπε, το Υπουργείο Εσωτερικών παγοποίησε τη συγκεκριμένη διαδικασία ύστερα από συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη και των μισθωτών του Κτήματος Μακένζυ, με την οποία τους δινόταν παράταση να καταλήξουν σε συμφωνία αγοραπωλησίας.

Ανέφερε επίσης ότι στις 15 Ιανουαρίου 2019 το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώθηκε από τη Νομική Υπηρεσία πως δεν επήλθε συμφωνία για αγοραπωλησία και ως εκ τούτου στις 17 Ιανουαρίου το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην ανάκτηση του τεμαχίου γης. Στις 25 Ιανουαρίου κλήθηκαν οι μισθωτές να μεταβούν και να πάρουν την περιουσία τους που βρισκόταν εντός του υποστατικού, χωρίς όμως ανταπόκριση.


Καταζητείται ο «Χαλόου» (Pic)


 

Ταυτόχρονα, σημείωσε, υποβλήθηκε στον Δήμο Λάρνακας αίτημα για έκδοση άδειας κατεδάφισης του υποστατικού, μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, εφόσον για την έγκρισή της απαιτούνται οι απόψεις διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων.

Ο Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ακόμα ότι το Υπουργείο έχει προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για αγορά υπηρεσιών για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των κατασκευών, που υφίστανται επί του τεμαχίου γης, όπου βρίσκεται η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ». Ο διαγωνισμός λήγει στις 20 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του υποστατικού.

Σύμφωνα με τον Λειτουργό του ΥΠΕΣ, σήμερα υπογράφηκε σύμβαση με εταιρεία αποθήκευσης και φύλαξης αντικειμένων και κατασκευών, ώστε να μεταφερθούν τα αντικείμενα που υπάρχουν στο «Κτήμα Μακένζυ» σε αποθήκη, με το Υπουργείο Εσωτερικών να επωμίζεται το κόστος.

Εξάλλου ο Αντρέας Καρακατσάνης, Δημοτικός Μηχανικός Λάρνακας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η άδεια κατεδάφισης της αίθουσας δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ» είναι έτοιμη, θα εκδοθεί και θα δοθεί σε εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «η άδεια έχει εγκριθεί από την τριμελή Επιτροπή του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος έλαβε από την πλευρά του, συμβουλές του Νομικού του Συμβούλου που ανέφερε πως η άδεια κατεδάφισης πρέπει να εκδοθεί από τη στιγμή που υπάρχει διάταγμα του Δικαστηρίου.

Σημείωσε ότι ο Δήμος έχει πάρει τις ανάλογες απόψεις και εκτιμήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος δεδομένου ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το «Κτήμα Μακένζυ» κοντά στην Αλυκή Λάρνακας, εμπίπτει στη περιοχή NATURA 2000. Επίσης έχουν ληφθεί οι εκτιμήσεις του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, αφού το τελευταίο διάστημα έγιναν στη περιοχή διάφορες εργασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη «θα εκδώσουμε την άδεια κατεδάφισης χωρίς να λαμβάνουμε ως Δήμος, θέση στο αν είναι δίκαιο ή άδικο, η όλη ενέργεια (κατεδάφισης).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δημοτικός Μηχανικός Λάρνακας είπε πως μετά την παραλαβή της άδειας κατεδάφισης από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες για να προχωρήσει η όλη κατεδάφιση και απομάκρυνση των κατασκευών από το χώρο.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X