ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Tι είναι η PESCO που από σήμερα είναι μέλος της η Κύπρος

H Koμισιόν χαιρετίζει την υπογραφή της PESCO από 23 χώρες

Η Κομισιόν χαιρετίζει σήμερα την πρωτοβουλία, που υπεγράφη πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, για την έναρξη της διαρκούς δομημένης συνεργασίας (PESCO) για την άμυνα στην ΕΕ, από 23 Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία υπέγραψαν την εν λόγω πρωτοβουλία.

Η PESCO είναι ένα πλαίσιο και μια διαδικασία που βασίζεται στη Συνθήκη για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ "τα οποία είναι ικανά και πρόθυμα να το πράξουν". Θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους. Μετά τη σημερινή κοινοποίηση, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει επίσημη απόφαση για την ίδρυση της PESCO έως το τέλος του έτους, με τα πρώτα σχέδια να προσδιορίζονται παράλληλα.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο ξεκίνησε από την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2017, θα ενισχύσει τα έργα συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής έρευνας, την ανάπτυξη πρωτοτύπων και την προσέλκυση δυνατοτήτων. Η σημερινή κοινή κοινοποίηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πλήρως ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης έως το 2025 όπως ο Πρόεδρος περιέγραψε στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X