ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θετική η Κυβέρνηση για μονιμοποίηση 4,5 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Να σταματήσουν οι προσλήψεις με το καθεστώς του εκτάκτου

Θετική είναι η Κυβέρνηση στη μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που ανέρχονται στους περίπου 4,5 χιλιάδες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει με μια νομοθεσία η οποία δεν θα περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις, με τον κίνδυνο έτσι οι μονιμοποιήσεις αυτές να ακυρωθούν έπειτα από μια προσφυγή, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση των μελών της Κεντρικής Γραμματείας της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως "ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για εμάς είναι το θέμα των υπηρετούντων με το καθεστώς του αορίστου. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κανένας δεν μπορεί να απολυθεί ούτως ως πλεονάζων και θεωρούμε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι μισοί έκτακτοι", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως "ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού διορισμού των εκτάκτων διά νόμου, δηλαδή να μπουν στις οργανικές θέσεις που κατέχουν τώρα με την ιδιότητα του αορίστου χρόνου".

"Στη συνέχεια εκείνο που ζητήσαμε και το βλέπει και η άλλη πλευρά θετικό είναι ότι πρέπει να σταματήσει η πρόσληψη με αυτό το καθεστώς του εκτάκτου. Πρέπει οι μόνιμες θέσεις να πληρώνονται κανονικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες δηλαδή μέσω της ΕΔΥ. Μπορώ να πω ότι ήταν θετικός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών βάζοντας ως μόνη προϋπόθεση, που είναι και δική μας απαίτηση, να γίνει με νόμιμο τρόπο, να μην υπάρχει ευχέρεια ακύρωσης μετά από προσφυγή", επεσήμανε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

Ανέφερε πως "το πιο σημαντικό είναι ότι αν γίνει αυτό δεν θα υπάρχει κόστος. Θα διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν και θα μπουν στην ανάλογη μισθολογική βαθμίδα. Πιστεύω ότι θα είναι καλό και για τη δημόσια υπηρεσία και για τον τόπο αν δοθεί αυτή η λύση", σημείωσε ο κ. Χατζηπέτρου.

Είπε πως κατά τη συνάντηση επέδωσαν τη γενική απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ΠΑΔΥΣΥ και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παραχώρηση τεμαχίου κρατικής γης για ανέγερση νηπιαγωγείου και βρεφοκομικού σταθμού σε χώρο που γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

"Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε δέκα μήνες έγινε το νηπιαγωγείο και λειτούργησε κανονικά από την 1η του Σεπτέμβρη. Είναι ένα σπουδαίο έργο για την ΠΑΣΥΔΥ το οποίο εξυπηρετεί πολλούς δημόσιους υπαλλήλους. Θα δέχεται 180 νήπια και 60 βρέφη. Επί του παρόντος έχουμε σύνολο 175 παιδιά", ανέφερε ο κ. Χατζηπέτρου.


Νέα θέση εργασίας στο Δημόσιο


Σε σχέση με τη γενική απόφαση έγινε μια αναφορά στις συνέπειες της κρίσης, στη μεταρρύθμιση, στους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου και στο ΓεΣΥ, σημείωσε.

Για το θέμα της μεταρρύθμισης, επεσήμανε πως η ΠΑΣΥΔΥ έχει συμφωνήσει με την Κυβέρνηση σε πολλά θέματα που αφορούν τις μετακινήσεις, τις προαγωγές, την αξιολόγηση. Κάποια κόμματα ήγειραν κάποια θέματα, το θέμα παρέμεινε στη βουλή. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνέχεια ώστε η μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία να προχωρήσει κανονικά, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου είναι κοντά στους 4500 και θα παίρνουν τον ίδιο μισθό και όταν μονιμοποιηθούν.

Είπε ακόμη πως «οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να ζουν στην αβεβαιότητα συνέχεια και με βάση τον νόμο είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν απολύονται ούτε και εάν ακόμη κριθούν πλεονάζοντες».

Πρόσθεσε πως η μονιμοποίησή τους δεν θα έχει κόστος. «Το θέμα είναι να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της δικαστικής διαδικασίας στην οποία βρίσκονται στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ για τα μέτρα που λήφθηκαν λόγω της κρίσης, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως «εμείς δεν αρνηθήκαμε να πληρώσουμε εκείνα που μας αναλογούν και πιστεύουμε ότι αν πήγαιναν αναλογικά και πλήρωναν όλοι ούτε η αγορά θα καθόταν, ούτε η οικονομία θα έπαιρνε τον κατήφορο που πήρε».

«Αλλά όταν η τότε Κυβέρνηση πήρε μέτρα και κατάργησε σύνταξη, μείωσε μισθούς, ποιο παράδειγμα έδωσε στον ιδιώτη έξω; Του έδωσε το ελεύθερο να επιβάλει τους όρους του. Εμείς αν είχαμε και μια προστασία σαν δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιώτες δεν είχαν καμία προστασία και ξέρουμε ότι ο ένας έσπρωχνε τον άλλο να κάνουν απολύσεις, να μειώσουν μισθούς και έγινε αυτό το μπάχαλο που έχουμε σήμερα», σημείωσε.

Επεσήμανε πως τότε δεν υπήρξε διάλογος για την κατάργηση των συντάξεων, τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανέφερε πως «εμείς θεωρήσαμε ότι δεν εξυπηρετούσε τίποτε να είμαστε σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση και είπαμε ότι το πιο φρόνιμο ήταν να πάμε στα δικαστήρια και με υπομονή περιμένουμε την ετυμηγορία των δικαστηρίων».

Πρόσθεσε πως «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση και αυτό είναι υποχρέωση όλων», σημειώνοντας πως «μηνύματα που στέλνονται προς τη δικαιοσύνη ‘αλίμονο αν δικαιωθεί η ΠΑΣΥΔΥ’ είναι απαράδεκτα».

Αυτό σημαίνει παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, επεσήμανε. Είπε ακόμη πως έκλεισαν τα δικόγραφα προ καιρού και παραμένει μόνο η δικαστική απόφαση.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X