ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θάνατος ζεύγους: Οι συστάσεις για την ασφάλεια των συστημάτων θέρμανσης

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της Αγίας Θέκλας

Σε συστάσεις προς το κοινό σε σχέση με τις εγκαταστάσεις συστημάτων θέρμανσης, προβαίνει ο Σύνδεσμος Μηχανολόγων Μηχανικών Κύπρου με αφορμή τον πρόσφατο τραγικό θάνατο ζεύγους στην Αγία Θέκλα και την παραλίγο τραγωδία στην Κακοπετριά από αναθυμιάσεις στα συστήματα θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για οποιαδήποτε εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πρέπει να γίνεται μελέτη και επίβλεψη από μηχανολόγο μηχανικό εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ.

Ο Σύνδεσμος υποδεικνύει πως πρέπει να επιλέγονται εγκαταστάτες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι και ικανοί να ακολουθήσουν κατά την εγκατάσταση του συστήματος τη σχετική μηχανολογική μελέτη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τους κανονισμούς ΚΔΠ148-149/2013 και το υπουργικό διάταγμα, τα συστήματα θέρμανσης με λέβητες από 20-100kW πρέπει να επιθεωρούνται από εγκεκριμένο επιθεωρητή μηχανολογικών εγκαταστάσεων κάθε 5 χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ετοίμασε Κώδικες Πρακτικής που αφορούν στην αποθήκευση και στις εγκαταστάσεις υγραερίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι κεντρικές θερμάνσεις με λέβητες υγραερίου και πρέπει οι Κώδικες Πρακτικής να εφαρμόζονται.

Οι εκτιμήσεις και η έκκληση της Πυροσβεστικής

Στο φουγάρο της θέρμανσης υγραερίου και στην πιθανότητα το ζεύγος αλλοδαπών που εντοπίστηκε την Κυριακή νεκρό στο σπίτι του στην περιοχή Αγίας Θέκλας, στη Σωτήρα, να εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα, στρέφονται οι υποψίες της Αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ότι «τα ακριβή αίτια θανάτου του ζεύγους θα διαφανούν από τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων», προσθέτοντας πως εκ πρώτης όψεως από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν φαίνεται ότι το ζευγάρι εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από το λέβητα της κεντρικής θέρμανσης υγραερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή χθες η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία διενήργησαν έρευνες στο σπίτι και εξετάστηκαν τόσο η θερμάστρα υγραερίου που βρισκόταν στο σαλόνι του σπιτιού όσο και τα μάτια της κουζίνας χωρίς όμως να εντοπιστεί οποιαδήποτε διαρροή υγραερίου.

Πρόσθεσε ωστόσο πως από τις εξετάσεις των εμπειρογνωμόνων διαφάνηκε πως παραπλεύρως του σπιτιού όπου υπήρχε ο χώρος στάθμευσης, έγινε επέκταση για να στεγαστεί ο λέβητας της κεντρικής θέρμανσης υγραερίου. Ωστόσο το φουγάρο του λέβητα δεν εξείχε του στεγασμένου χώρου, αλλά συνδεόταν άμεσα με το εσωτερικό του σπιτιού μέσω παραθύρου.

Η ανακάλυψη αυτή οδηγεί τους εμπειρογνώμονες στο εκ πρώτης όψεως συμπέρασμα πως το ζευγάρι εισέπνευσε αναθυμιάσεις από το φουγάρο του λέβητα κεντρικής θέρμανσης και ενδεχομένως ο θάνατος του να προκλήθηκε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

Ο κ. Κεττής απηύθυνε έκκληση εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «στο κοινό όπως οι θερμάστρες και όλα τα είδη θέρμανσης να ελέγχονται και να συντηρούνται από αρμόδια άτομα».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X