ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θάνατος Βρέφους: Παρουσίασε συμπτώματα από το «Σύνδρομο ανατάραξης μωρού»

Οι διαπιστώσεις των γιατρών και ο ισχυρισμός για τον καναπέ

Τα συμπτώματα από το «σύνδρομο ανατάραξης μωρού» (shaken baby syndrome) που παρουσίασε το βρέφος από την Πάφο φαίνεται να ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην σύλληψη των γονιών. Θυμίζουμε ότι το βρέφος είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα εμετού και κατάποσης εμεσμάτων, την περασμένη βδομάδα, καταλήγοντας στον θάνατο μερικές μέρες αργότερα, στην Εντατική του Μακαρείου Νοσοκομείου στην Λευκωσία.

Επίσης ένα στοιχείο που αξιολόγησαν οι ανακριτές ήταν οι αντιφατικές καταθέσεις, στις οποίες περιέπεσαν οι δύο γονείς. Αυτό όμως που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι οι γονείς αρχικά δεν ανάφεραν την πτώση του βρέφους από τον καναπέ αλλά το έπραξαν μόνο μετά που οι γιατροί διαπίστωσαν το τραύμα του βρέφους.

Το «Σύνδρομο ανατάραξης βρέφους»
Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι ένας σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός που συμβαίνει, ο γονιός ή αυτός που φροντίζει το μωρό χάνει τον έλεγχο και αρχίζει να ταρακουνά το μωρό για να το κάνει να σταματήσει, σε περίπτωση που αυτό είναι ανήσυχο. 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ανατάραξης στο μωρό είναι λήθαργος, εκνευρισμός, μειωμένη όρεξη και εμετοί. Αν η ανατάραξη είναι πολύ σοβαρή, τότε μπορεί να παρατηρηθούν δυσκολία στην αναπνοή, σπασμοί, ακόμα και κωματώδης κατάσταση.

Τα πιο ελαφρά συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να εκληφθούν από τον παιδίατρο λανθασμένα ως γρίπη ή κολικός. Οι τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης (MRI, CT scan), η ακτινογραφία κεφαλιού και η οφθαλμολογική εξέταση για να διαπιστωθεί η ύπαρξη αιμορραγίας στα μάτια χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Τα στοιχεία για τις συνέπειες στην υγεία του μωρού, από τυχόν ανατάραξη του από κάποιον ενήλικα, είναι σοκαριστικά: όπως διαφάνηκε στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο, περίπου τρεις χιλιάδες μωρά υποφέρουν από το σύνδρομο, με το 25% αυτών των παιδιών να καταλήγει στον θάνατο, ενώ τα υπόλοιπα να επιβιώνουν, αλλά με μόνιμες σοβαρές αναπηρίες, για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X