ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών»: Σαρώνει την Ελλάδα - Δεν επηρεάζει την Κύπρο (vid, pics)

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Το βράδυ της Πέμπτης θα «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών» στο Νότιο Ιόνιο με την Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Ελλάδα να εκδίδει έκτακτα δελτία έτσι ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν οι πολίτες που θα επηρεαστούν από το φαινόμενο. 

Όπως έγινε γνωστό ο κυκλώνας θα φτάσει μέχρι και την Κρήτη γεγονός που μας έκανε να αναρωτηθούμε κατά πόσο η Κύπρος θα επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.  

Η Κύπρος θα επηρεαστεί;

Σε επικοινωνία μας με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου πληροφορηθήκαμε ότι ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών» δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την Κύπρο.

Όπως μας αναφέρθηκε τις επόμενες πέντε μέρες ο καιρός αναμένεται να αλλάξει με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση ενώ σε κάποιες περιοχές θα υπάρξουν βροχές. Ωστόσο μας τονίστηκε ότι η αλλαγή αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τον κυκλώνα «Ξενοφών». 

Πρόγνωση μετεωρολογικής υπηρεσίας για Κύπρο

Το απόγευµα θα εµφανίζονται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς και παροδικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 19 στα παράλια και στους 15 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, ωστόσο µετά το µεσηµέρι θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Οι άνεµοι, αρχικά, θα πνέουν µεταβλητοί, ασθενείς, 3 µποφόρ για να καταστούν σταδιακά µετά το µεσηµέρι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, µέτριοι, 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα παράλια και στους 25 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το Σάββατο θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες κυρίως ψηλές νεφώσεις.

Την Κυριακή αυξηµένες νεφώσεις που θα παρατηρούνται, ενδέχεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές.

Τη ∆ευτέρα θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις στη µέση και ανώτερη ατµόσφαιρα. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή για να κυµανθεί κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές για την εποχή.

 

Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών»

Πρόκειται για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο με κύριο του χαρακτηριστικό τον στροβιλισμό των ανέμων, που σχηματίζουν «μάτι» στο κέντρο και έχουν θυελλώδεις ανέμους στην περιφέρειά τους ενώ παράλληλα υπάρχουν και έντονες βροχοπτώσεις.

Που θα χτυπήσει

Όπως εκτιμάται θα ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου, εν συνεχεία θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Πρόγνωση μετεωρολογικής υπηρεσίας για Ελλάδα

Την Πέμπτη οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο αλλά στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο και θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η έντασή τους (9-10 μποφόρ).

Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

  • Την Παρασκευή βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουνε με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο με 5-6 μποφόρ.

 

  • Το Σάββατο σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με κύρια χαρακτηριστικά:
    Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα
    Τη σταδιακή επικράτηση νότιων ανέμων οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

 

  • Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμο πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X