ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα δούμε κροκόδειλους στην Άχνα;

Έντονες τοποθετήσεις από Κόμμα για τα Ζώα και Κοινοτάρχη

Του Γιάννου Λύτρα

Με έντονες τοποθετήσεις εκ μέρους του Κόμματος για τα Ζώα, αλλά και του Κοινοτάρχη της Άχνας, «σημαδεύεται» το θέμα για την πιθανή δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην κοινότητα.

Το Κόμμα για τα Ζώα, με ανακοίνωσή του, την Παρασκευή, επικαλούμενο προηγούμενες δηλώσεις του Κοινοτάρχη, Νίκου Βάσιλα, αναφέρει ότι ένα πάρκο κροκοδείλων «δεν προσφέρει τίποτα στο τουριστικό προϊόν, αλλά αντιθέτως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη πανίδα και χλωρίδα της χώρας». Αυτό είναι το θέμα που θα έπρεπε να εξετάσει ο Κοινοτάρχης, υπογραμμίζει το Κόμμα, σε αντίθεση με το εάν «η ανάπτυξη συνάδει με την ευρύτερη περιοχή της συγκεκριμένης κοινότητας ή εάν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας η εάν θα είναι ένα τουριστικός προορισμός».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι η Ισραηλινή εταιρεία TSA Crocopark Λτδ, προσέγγισε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Άχνας, προκειμένου να προωθήσει αυτήν την επένδυση.

Ωστόσο, εκ μέρους του κόμματος θίγεται και το θέμα της προσαρμογής και επιβίωσης των εν λόγω ζώων, αλλά και της επικινδυνότητάς τους, σε περίπτωση που αυτά δραπετεύσουν: «(...) εάν και εφόσον αυτά τα ζώα δραπετεύσουν στο φυσικό περιβάλλον, εάν καταφέρουν να εγκλιματιστούν μέσα σε αυτό το περιβάλλον τότε η καταστροφή της βιοποικιλότητας θα είναι μη αναστρέψιμη».

Διαψεύδει και καθησυχάζει ο Κοινοτάρχης

Σε δηλώσεις του στο 24news, ο κοινοτάρχης της Άχνας, Νίκος Βάσιλας, διέψευσε το ότι έχει πραγματοποιήσει επαφές με κάποια ξένη εταιρεία. Όπως μας είπε, ο ίδιος βρίσκεται σε επαφές με δύο Κύπριους επιχειρηματίες, με τους οποίους μετέβη στην Γαλλία για να δει ένα σχετικό πάρκο, μετά από αίτημα του ιδίου, για να διαπιστώσει το τι ακριβώς θα αφορούσε το προτεινόμενο εκ μέρους τους έργο.

Αυτήν την περίοδο, το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, υπογράμμισε ο κ. Βάσιλας, εξετάζει το θέμα αυτό και ως κριτήρια υπέρ ή εναντίον της όποιας απόφασης, θα αξιολογηθούν τα εξής: το κατά πόσον ένα τέτοιο έργο θα συμβάλει στην προσέλκυση τουριστών, γεγονός που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της οικονομίας της κοινότητας, το κατά πόσον τα ζώα θα είναι ασφαλή, χωρίς να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για το κρέας ή το δέρμα τους και, τέλος, το θέμα της ασφάλειας, για το οποίο θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Βάσιλας τόνισε πως σε περίπτωση που εγκριθεί η ανάπτυξη του εν λόγω έργου, θα πρόκεται για ένα πάρκο όπως οι κοινοί ζωολογικοί κήποι.

Λόγο για ψηφοθηρία κάνει ο Κοινοτάρχης

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κόμματος για το θέμα της ασφάλειας, σε περίπτωση δραπέτευσης των κροκοδείλων από ένα τέτοιο πάρκο, ο κ. Βάσιλας αναρωτήθηκε εάν το κόμμα δεν σκέφτηκε τις συνέπειες ενδεχόμενης δραπέτευσης επικίνδυνων ερπετών από το Πάρκο Ερπετών της Πέγειας. Όπως ανέφερε, στην περίπτωση δραπέτευσης δηλητηριωδών φιδιών από το πάρκο της Πέγειας, εάν αυτά επιβιώσουν, θα είναι πολύ πιο δύσκολο το να εντοπιστούν.

Επίσης, αναρωτήθηκε εάν, επειδή θα κάνουν «φασαρία» για το πάρκο κροκοδείλων, εν όψει εκλογών, θα πάρουν ακόμα μερικούς ψήφους από την Άχνα. «Γιατί δεν πηγαίνουν διαμαρτυρηθούν έξω από το Πάρκο Ερπετών της Πέγειας – δεν τοποθετούμαι εναντίον του πάρκου, έτσι; - που φιλοξενεί πολύ πιο επικίνδυνα είδη;».

Η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου, οφείλει να πληροί κάποιες προδιαγραφές, οι οποίες μελετούνται, συνέχισε ο κ. Βάσιλας, τονίζοντας, τέλος, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας δεν έχει ακόμα συνεναίσει ή απορρίψει την δημιουργία του.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση