ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα άφηνες τη ζωή σου στην τύχη;

Το αλκοόλ, η ταχύτητα και οι συγκρούσεις

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πρόκληση τροχαίων συγκρούσεων είναι και θέμα τύχης. Ίσως και να έχουν δίκιο, αφού μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα χθες βράδυ στους δρόμους μας. Σε δύο περιπτώσεις, οδηγοί, που όπως διαπιστώθηκε οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλης, ενεπλάκησαν σε τροχαίες συγκρούσεις, ενώ τρίτος οδηγός εντοπίστηκε να «πετά» στον αυτοκινητόδρομο, με ταχύτητα 183 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι «χαμηλές πτήσεις» σημειώθηκαν, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Κοφίνου, γύρω στις 9μ.μ. χθες. Σε ώρα δηλαδή, που στους δρόμους υπάρχει κίνηση. Μέλη της Τροχαίας Αρχηγείου, εντόπισαν το αυτοκίνητο, να κινείται με ταχύτητα 183 χιλιομέτρων την ώρα αντί 100. Έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει, ωστόσο αυτός συνέχισε την πορεία του με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προσπερνώντας επικίνδυνα, άλλα προπορευόμενα οχήματα προσπάθησε να διαφύγει τον έλεγχο.

Το όχημα εντοπίστηκε λίγα λεπτά αργότερα, σε δρόμο στην Κοφίνου, όπως διαπιστώθηκε οδηγός του, ήταν 19χρονος κάτοικος χωριού της επαρχίας Λάρνακας. Ο οδηγός, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό της Περιοχής, όπου κατηγορήθηκε γραπτώς, για να κλητευθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Οι δύο συγκρούσεις συνέβησαν στη Λευκωσία. Γύρω στις 8.50μ.μ. χθες, ενώ 40χρονος κάτοικος Λευκωσίας, οδηγούσε το αυτοκίνητο του στην οδό Κηφισίας, στον Άγιο Δομέτιο, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, συγκρούστηκε με το προπορευόμενο του όχημα. Από τη σύγκρουση κανείς από τους δύο οδηγούς τραυματίστηκε. Ωστόσο, από έλεγχο αλκοόλης που διενεργήθηκε στον 40χρονο, διαπιστώθηκε ότι αυτός οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης. Η χαμηλότερη ένδειξη κατά την τελική εξέταση αλκοόλης, στην οποία υπεβλήθη, έδειξε 56μg%, αντί 22μg%. Ο δεύτερος οδηγός υπεβλήθη επίσης σε έλεγχο αλκοόλης, με μηδενική ένδειξη.

Ο 40χρονος συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα και κατηγορήθηκε γραπτώς. Αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος, αφού παραλήφθηκε από φιλικό του πρόσωπο.

Η δεύτερη σύγκρουση συνέβη τα ξημερώματα σήμερα, γύρω στις 5.15π.μ., όταν αυτοκίνητο που κινείτο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας, κάτω από διερευνώμενες συνθήκες παρέκκλινε της πορείας του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει αρχικά στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και να ακινητοποιηθεί στη μέση του δρόμου.

Ο οδηγός του οχήματος δεν τραυματίστηκε, όμως από τον προκαταρκτικό έλεγχο αλκοόλης στον οποίο υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης. Η ένδειξη στο προκαταρκτικό αλκοτέστ, ήταν 62μg%, αντί 22μg%, ενώ στην τελική εξέταση δεν έδωσε δύο ικανοποιητικά δείγματα εκπνοής. Αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, παραλήφθηκε από τους οικείους του.

Από τις πιο πάνω περιπτώσεις, μπορούμε να δούμε πως κύριος παράγοντας πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων δεν είναι η τύχη, αλλά η ανθρώπινη αμέλεια και η αδυναμία μας να κατανοήσουμε ότι η συμπεριφορά μας στο δρόμο είναι αυτή που καθορίζει κατά κύριο λόγο, το αν θα φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας.

Και επειδή δεν μπορούμε να αφήνουμε τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας στην τύχη, η Αστυνομία συνέχισε και χθες τους ελέγχους της σε όλο το οδικό δίκτυο, με σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, αλλά και την εμπέδωση της ορθής οδικής συμπεριφοράς.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες, τα μέλη της Αστυνομίας, διενήργησαν περισσότερους από 400 ελέγχους αλκοόλης, με αποτέλεσμα 46 οδηγοί να καταγγελθούν για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης. Δύο οδηγοί εντοπίστηκαν θετικοί σε εξέταση νάρκωτεστ, ενώ άλλοι 209 καταγγέλθηκαν για υπερβολική ταχύτητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X