ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέως Υπαρχηγός: Η διαταγή του Δικαστηρίου προς τον Γενικό Εισαγγελέα

Αρνείται να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του Ανδρέα Κυριάκου

Έκπληκτος με τη συνεχιζόμενη άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, δήλωσε σήμερα ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλας Γεωργιάδης, εκδίδοντας διάταγμα με το οποία διατάσσει την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα εντός 15 ημερών.

Η Κατηγορούσα Αρχή αρνείται μέχρι σήμερα να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό που θα πρέπει να δοθεί στην άλλη πλευρά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ζητήσει από το πρωτόδικο δικαστήριο να παραπεμφθεί νομικό ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να γνωματεύσει ως προς το κατά πόσον θα πρέπει η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το εν λόγω πόρισμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε ομόφωνα στις 31/3/2018 ότι η δίκη του Ανδρέα Κυριάκου μπορεί «κάλλιστα» να συνεχιστεί στη βάση της ενδιάμεσης απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα θα πρέπει να δοθεί στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ανασταλεί μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, την οποία κάλυψε το ΚΥΠΕ, η Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Χρίστια Κυθραιώτου ξεκαθάρισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν προτίθεται να καταχωρήσει οποιαδήποτε αίτηση στη βάση του άρθρου 7.4 της ποινικής δικονομίας και ούτε θα παραδώσει το πόρισμα στην άλλη πλευρά, το οποίο εξακολουθεί, όπως ανέφερε, να θεωρεί ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Κυριάκου, Άντρος Πελεκάνος, ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου και να είχε παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση.

Ο Δικαστής ανέφερε, επικαλούμενος προηγούμενη ενδιάμεση απόφαση του, ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί υλικό που σχετίζεται με τη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης και ως εκ τούτου ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την υποχρέωση, όπως είπε, να το παραδώσει στην άλλη πλευρά στο πλαίσιο της δίκαιης δίκης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση