ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σύνταξη χηρείας και για τους άνδρες - Έτοιμο νομοσχέδιο

Απομένει να συμφωνηθούν θέματα για το επιπρόσθετο κόστος

Συμφωνία κοινωνικών εταίρων φαίνεται να υπάρχει επί της αρχής σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την παροχή σύνταξης χηρείας και στους άνδρες και απομένει να συμφωνηθούν θέματα που άπτονται του επιπρόσθετου κόστους, σύμφωνα με τη ΣΕΚ.

Σε ανακοίνωσή της συντεχνίας αναφέρεται ότι τo θέμα της παροχής συζητήθηκε, σήμερα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα (ΕΣΣ) υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

«Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει έτοιμο κυβερνητικό νομοσχέδιο που έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και από τη Νομική Υπηρεσία και σύντομα θα προωθηθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου προς οριστική έγκριση, αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί και η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων που μετέχουν στο ΕΣΣ», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ «φαίνεται ότι, επί της αρχής όλοι οι εταίροι συμφωνούν για την καθιέρωση της συγκεκριμένης σύνταξης και απομένει να συμφωνηθούν θέματα που άπτονται του επιπρόσθετου κόστους».

Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, αναφέρεται, «ήταν η απόφαση της Υπουργού, στη βάση και της θέσης που κατέθεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προχωρήσει σε τροποποιητικό νομοσχέδιο, ώστε όσοι επιλέγουν να μην εξασκήσουν το δικαίωμα τους σε θεσμοθετημένη σύνταξη, δηλαδή σύνταξη στα 63, να δικαιούνται άδεια ασθενείας από τα 63 ως τα 65 νοουμένου ότι εξακολουθούν να εργάζονται»

Ανοικτό για συζήτηση εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, προστίθεται.

Στη συνεδρία, συμπληρώνεται, συζητήθηκε επίσης το αίτημα που τέθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με την ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών εργατών και αποφασίστηκε να συσταθεί τεχνική επιτροπή του ΕΣΣ για συζήτηση του θέματος.

Το Σώμα με εισήγηση της Ζέτας Αιμιλιανίδου τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Ανδρέα Μουσιούττα ο οποίος διετέλεσε επί δεκατρία σχεδόν έτη, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ΣΕΚ εκφράζει «τη θλίψη της για το θάνατο του υπουργού Ανδρέα Μουσιούττα ο οποίος αθόρυβα και με μεθοδικότητα άφησε τη σφραγίδα του στα εργασιακά δρώμενα της Κύπρου».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X