ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεχίστηκε η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης της Λαϊκής τράπεζας

Κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς

Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η αντεξέταση του τότε Γραμματέα του ΔΣ της Λαϊκής τράπεζας Στέλιου Χατζηιωσήφ από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

Ο κ. Χατζηιωσήφ εξετάστηκε χθες από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου.

Κατά τη σημερινή αντεξέταση του από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, ο Χατζηιωσήφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τις χειρόγραφες σημειώσεις του αναφορικά με την συνεδρία της 29ης Νοεμβρίου 2011, φαίνεται ότι ο μόνος που μίλησε για απομείωση της υπεραξίας ήταν ο κ. Μπουλούτας, ο οποίος είχε εισηγηθεί όπως ο υπολογισμός γίνει και με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων.

Είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν χρειάζονταν να συμβουλευθεί τις οικονομικές καταστάσεις του 2009 και του 2010 για να αποφασίσει κατά πόσον θα έπρεπε να προχωρήσει σε απομείωση της υπεραξίας για το 2011.

Ο μάρτυρας δεν θυμόταν να πει εάν η τότε Οικονομική Διευθύντρια του Ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου είχε υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο συμβουλευτική έκθεση για το 2011 για την απομείωση της υπεραξίας για να προσθέσει ότι αυτό που θυμάται είναι ότι το θέμα συζητείτο κατά περιόδους στην επιτροπή ελέγχου.

Δεν θυμόταν επίσης να πει εάν είχαν οριστικοποιηθεί οι όροι και οι παράμετροι του μεγαλύτερου κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, γνωστό ως PSI Plus, την ήμερα που είχαν εγκριθεί και δημοσιευθεί τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του 2011 κατά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου στις 28/2/2012.

Είπε επίσης ότι αυτό που θυμάται είναι ότι τα δεδομένα για το PSI είχαν αλλάξει επανειλημμένα για να προσθέτει ότι το PSI Plus ορίστηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2012 όταν ετοιμάστηκαν και οι τελικές ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις προς το τέλος Απριλίου του 2012.

Είπε ακόμα ότι από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 12μηνο του 2011 η απομείωση της υπεραξίας ανερχόταν στα €796 εκ. Ο κ. Χατζηιωσήφ συμφώνησε με την υποβολή ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν λάμβανε υπόψη την υπεραξία στα βιβλία της τράπεζας ως προς το κατά πόσον η τράπεζα είχε επαρκή κεφάλαια.

Συμφώνησε επίσης με την υποβολή ότι στις 28/2/2012 οι εξωτερικοί ελεγκτές δεν είχαν ακόμη διαμορφώσει πλήρως άποψη για το πώς το PSI θα επηρέαζε τους λογαριασμούς εξ ου και ήταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, όπως είπε.

Ανέφερε ότι υπήρχαν συνεχείς αλλαγές σε σχέση με το τελικό ποσοστό του PSI και πως στις 29/11/2011 δεν είχαν οριστικοποιηθεί οι όροι του PSI.

Είπε επίσης ότι μέσα στα πλαίσια μιας καλής διακυβέρνησης μιας εταιρείας όταν διαπιστωθεί κάποιος σημαντικό λάθος θα πρέπει να γίνει διόρθωση.

Συμφώνησε επίσης με την υποβολή ότι στις 29/11/2011 δημοσιεύθηκαν οι λογαριασμοί του εννιαμήνου και στις 5/12/2011 ο κ. Μπουλούτας αποχώρησε από τη θέση του και ανέλαβε ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης.

Ανέφερε επίσης ότι από όσο θυμάται από τις 5/12/2011 που ανέλαβε ο κ. Στυλιανίδης μέχρι τις 28/2/2012 που εγκρίθηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο κ. Στυλιανίδης δεν συγκάλεσε συνεδρία του ΔΣ για να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση σε σχέση με την απομείωση της υπεραξίας.

Είπε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν κάνει απομείωση των ελληνικών ομολόγων για το ενιάμηνο του 2011 και αυτή την πολιτική είχε ακολουθήσει και η επιτροπή ελέγχου της Λαϊκής.

Στους τελικούς ενοποιημένους λογαριασμούς του 2011, όπως είπε, οι ελεγκτές έλαβαν υπόψη τους για την απομείωση της υπεραξίας και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων λόγω του PSI Plus, συμφωνώντας με την υποβολή ότι η απομείωση της υπεραξίας επηρεάζεται και από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Ανέφερε ακόμη ότι από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 12μηνο του 2011 που είχαν εγκριθεί στις 28/2/2012, η απομείωση της υπεραξίας ανερχόταν στα €796 εκ., ενώ στα τελικά αποτελέσματα διαφάνηκε ότι η απομείωση αυτή ανερχόταν στα €735 εκ. περίπου, εκ των οποίων τα €674 εκ. αφορούσαν την επιχειρηματική τραπεζική και τα €60 εκ. αφορούσαν την επενδυτική τραπεζική.

Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης του, είπε ότι κα. Φιλιππίδου εισηγείτο στις 29/11/2011 μια απομείωση της υπεραξίας €250 εκ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη 30 Νοεμβρίου με νέο μάρτυρα κατηγορίας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X