ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεχίστηκε η δική της πρώην Λαϊκής τράπεζας

Με δύο νέους μάρτυρες κατηγορίας

Με την κατάθεση του υπαλλήλου και μέλους του ΔΣ της πρώην Λαϊκής τράπεζας Στέλιου Στυλιανού και του λειτουργού του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών Στέλιου Λεωνίδου, συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Πρώτος κατέθεσε ο πρώην υπάλληλος και μέλος του ΔΣ της Λαϊκής, ο οποίος κατά την επίδικη περίοδο ήταν αποσπασμένος στην ΕΤΥΚ, Στέλιος Στυλιανού. Η κατάθεση του μάρτυρα στις ανακριτικές αρχές στις 21/9/2015 υποβλήθηκε προς το δικαστήριο ως μέρος της κύριας εξέτασης του.

Κατά την εξέτασή του από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι στη συνεδρία του ΔΣ στις 29/11/2011 εγκρίθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο του 2011 και διεξήχθη συζήτηση επί των επιστολών του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με αίτημα την απομάκρυνση του Ευθύμιου Μπουλούτα.

Είπε ότι από όσο θυμάται τα αποτελέσματα είχαν εγκριθεί από όλα τα μέλη του ΔΣ, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είχε δώσει την έγκριση του από τη στιγμή που είχαν εξεταστεί και εγκριθεί προηγουμένως από την επιτροπή ελέγχου της τράπεζας.

Είπε επίσης ότι ο Γραμματέας του ΔΣ Στέλιος Χατζηιωσήφ του είχε αποστείλει τα πρακτικά του ΔΣ της τράπεζας ημερομηνίας 29/11/2011 στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο ένα σχεδόν χρόνο μετά και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2012, ζητώντας του να τα επικυρώσει με την υπογραφή του. Ανέφερε ότι ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τα πρακτικά λόγω της μεγάλης παρέλευσης του χρόνου από την ημέρα της συνεδρίας.

Όπως εξήγησε στην κατάθεσή του, ο λόγος που δεν υπέγραψε τα πρακτικά ήταν ότι «δεν μου δόθηκαν για επικύρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνεδρία αλλά μετά που άλλαξε το ΔΣ», σημειώνοντας ότι «δεν ήταν δυνατό να επικυρώσω τα πρακτικά που μου στάληκαν μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε διορθώνοντας ένα λάθος κάνοντας ένα άλλο λάθος…και μάλιστα όταν είχαν μεσολαβήσει όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα».

Σε σχέση με το αίτημα του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για απομάκρυνση του Ευθύμιου Μπουλούτα, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρία του ΔΣ στις 29/11/2011, ο μάρτυρας ανέφερε ότι έγινε μια έντονη συζήτηση και είχαν εκφραστεί δύο διαφορετικές απόψεις. Η μια άποψη ήταν ότι το ΔΣ δεν θα έπρεπε να έρθει σε ρήξη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και η άλλη ήταν ότι η τράπεζα δεν θα έπρεπε να υποστεί οποιαδήποτε ζημιά λόγω της απομάκρυνσης του κ. Μπουλούτα.

Ο επόμενος μάρτυρας κατήγορός που κατέθεσε σήμερα ήταν ο λειτουργός του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών Στέλιος Λεωνίδου.

Κατά την εξέταση του, ο κ. Λεωνίδου κλήθηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων από διάφορους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2010-2011, τα οποία έδειχναν μια σταδιακή επιδείνωση αυτής της ικανότητας λόγω, σύμφωνα με τον μάρτυρα, των δημοσιονομικών και της αδυναμίας του κράτους να λάβει μέτρα και της κατάστασης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Κληθείς από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων και το δικαστήριο να εξηγήσει τη σχέση και τη σύνδεση αυτών των αποτελεσμάτων με την υπόθεση, η κ. Παπαγαπίου είπε ότι η σχέση και η σύνδεση με την υπόθεση είναι ότι «η οικονομία της Κύπρου πήγαινε χάλια και δεν έβλεπαν την αναγκαιότητα να κάνουν απομείωση της υπεραξίας».

Κατά την αντεξέτασή του, ο κ. Λεωνίδου συμφώνησε με την υποβολή που του έγινε ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν παραμείνει ως αποδεκτή εξασφάλιση και θεωρούνταν εγκεκριμένες επενδύσεις και κάτω από το ΒΒΒ, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ότι «η εξαίρεση έγινε λόγω του ότι η Ελληνική Δημοκρατία ήταν σε μνημόνιο».

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου με νέο μάρτυρα κατηγορίας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση