ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Θύμα του κουρέματος καταθέσεων

Αρέστη: Γραμματέας ΣΠΙ με 4 εκατ. κόκκινα δάνεια

Τρεις ακροάσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό.

Στις εννέα κλήθηκε στην Επιτροπή ο Λάμπρος Πιερή, Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ από 29/6/2010-14/6/2018, στις δέκα και μισή ο Ανδρέας Χαρίτου, Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ από 20/3/2009 – 20/10/2013 και στις 1200 ο Γιώργος Ιωσήφ, Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ από 16/11/2012-07/11/2013.

Χθες κατέθεσε εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και οι Παναγιώτης Φιλίππου, Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ την περίοδο 15/09/2011 - 15/11/2012 και ο Γρηγόρης Μαλιώτης, Μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ την περίοδο 29/6/2010 – 20/10/2013.

Συνεχής ενημέρωση

14:07 Ο μάρτυρας προσπαθεί να ρίξει στα χαμηλά τα όσα κατέθεσαν άλλοι μάρτυρες για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες στον Συνεργατισμό προβάλλοντας την τεράστια προσφορά του Συνεργατισμού στον τόπο. Συμπλήρωσε πως προσπαθούν να πλήξουν επικοινωνιακά τον Συνεργατισμό. «Υπάρχουν μόνο 8 σκάνδαλα από τα οποία τα 5 τα ανακαλύψαμε εμείς αξίας μόνο 60 με 70 εκατ. ευρώ. Για αυτά τα 70 εκατ. ευρώ κατέρρευσε ο Συνεργατισμός;»

14:05 Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει στον μάρτυρα πως είναι εις γνώση της Επιτροπής πως σε κάποια ΣΠΙ στα Κοκκινοχώρια Γραμματέας πήρε δάνειο 4 εκατ. ευρώ και είχε τρεχούμενους λογαριασμούς με παρατράβηγμα με 265 χιλ. ευρώ και όλα τα δάνεια είναι κόκκινα.

13:45 Ο κόσμος αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνεια του επειδή απώλεσε τα χρήματα του αναφέρει ο κ Ιωσήφ και συμπληρώνει. «Ο Συνεργατισμός πλήρωσε 20 εκατ. ευρώ για το διαγνωστικό έλεγχο που ετοίμασε η Pimco».

13:03 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Ιωσήφ πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ Η πρώτη επαφή του μάρτυρα με τον Συνεργατισμό ήταν το 1984 που είχε διορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος για περίοδο 4 ετών. Το 2012 διορίσθηκε στην Επιτροπεία της ΣΚΤ.

12:27 Α. Χαρίτου: Κάποια μέλη της Επιτροπείας δεν ήταν ανεξάρτητα . Για τον μεγάλο αριθμό ΜΕΔ ευθύνεται η ανικανότητα κάποιων. Κάποιοι πως δεν είχαν προστάτες και γνώριζαν ότι θα έχουν συνέπειες ήταν προσεχτικοί.

12:10 «Δίνονταν δάνεια ανεξέλεγκτα χωρίς υποθήκες». Δεν υπήρχε στα Συνεργατικά ενιαία πιστωτική πολιτική κινδύνων ο καθένας έκανε ότι ήθελε αναφέρει ο κ. Χαρίτου. Από το 2009 συζητούσαμε να βάλουμε ένα πιστωτικό μοντέλο. Το 2013 που έφυγα συνεχίζαμε να το συζητούμε. Δεν καταλήγαμε να θέσουμε ένα μοντέλο πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη. Δεν προχωρούσαν αυτά τα θέματα.

12:05 Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως τα σημερινά προβλήματα του Συνεργατισμού απασχολούν την κυπριακή κοινωνία από συστάσεως της κρατικής οντότητας όπου αρκετά πρόσωπα που είχαν θέση αξιωματούχων είχαν εντοπίσει τα σημερινά προβλήματα του Συνεργατισμού πρώτα την δεκαετία του 60 και μετά την δεκαετία του 80 όταν και πάλι είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες για ατασθαλίες. Εντούτοις όπως σημείωσε ο μάρτυρας δεν έγινε τίποτε.

11:59 Τα προβλήματα υπήρχαν και στο Κεντρικό Φορέα και στο Εποπτικό κομμάτι συμπληρώνει. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου γνώριζε για τα προβλήματα αυτά. Κάποιες φορές πίεζε αλλά στο τέλος υπήρχε ατιμωρησία αναφέρει ο μάρτυρας. Υπήρχε διαιώνισή του προβλήματος. Αυτοί που είχαν πρόβλημα στον Συνεργατισμό είχαν πλάτες. Κομματικές πολιτικές προσδιορίζει ο μάρτυρας. Υπήρχαν υποθέσεις ποινικές τις οποίες τις καθυστερούσανε λέει ο κ. Χαρίτου. Η άποψη του μάρτυρα είναι πως υποψιάζεται πως υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις. Τα πρόσωπα αυτά είχαν πολιτική και κομματική κάλυψή ερωτά ο πρόεδρος της Επιτροπής με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά.

11:53 Ενώπιον της Επιτροπής ο Ανδρέας Χαρίτου μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ
Από το 2009 έως το 2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπείας του ΣΚΤ. Αποχώρησε από την ΣΚΤ όταν η κυβέρνηση προχώρησε στο διορισμό νέας διοίκησης. Ο πρόεδρος ρωτά εάν ο μάρτυρας είχε αντιληφθεί ποια ήταν τα συσσωρευμένα προβλήματα του Συνεργατισμού. Ο μάρτυρας αναφέρει πως ήταν από τα πρώτα ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ του Κεντρικού Φορέα. Γενικός Διευθυντής ήταν ο κ. Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και πρόεδρος ο κ. Δημητράκης Σταύρου. Τα χρόνια που ήταν στο Συνεργατισμός δεν προσπάθησε ουδείς να τον επηρεάσει τονίζει με έμφαση. Δεν αντιλήφθηκαν τα προβλήματα από την πρώτη μέρα κάτι που το αντιλήφθηκα στην πορεία. Κύριες αιτίες ήταν η κακή διακυβέρνηση και η ατιμωρησία αναφέρει ο μάρτυρες. Υπήρχαν κάποιοι που προσπαθήσουν να απομυζήσουν ότι περισσότερο μπορούσαν

11:26 Η κατάθεση ολοκληρώθηκε και ενδεχομένως όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής ο Λάμπρος Πιερή να κληθεί και πάλι ενώπιον της Επιτροπής.

11:13 Μονοδρομήθηκε η διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ από τις εποπτικές αρχές είναι η άποψη του μάρτυρα για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.

11:10 Οικονομικά δεν ήταν επωφελείς η συμφωνία ΣΚΤ με Ελληνική Τράπεζα. Σε κάποια στιγμή όπως αναφέρει ο μάρτυρας η τράπεζα «έπαιζε» μόνη της. Υπήρχε προεργασία από Ελληνική για αγορά της ΣΚΤ. Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2017 είχε αναθέσει σε ελεγκτικό οίκο PWC τη διενέργεια μελέτης, συμπλήρωσε.

10:57 Υπήρχε και δεύτερος ενδιαφερόμενος για τον Συνεργατισμό αναφέρει ο μάρτυρας ήταν το APOLLO επενδυτικό σχήμα το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από τη Φρανκφούρτη επειδή δεν είχε εμπειρία τραπεζική.

10:38 Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά αναφέρει πως δεν θυμάται για τα περί αμοιβής του Διονύση Διονυσίου εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ από την ΣΚΤ. Ο κ. Χαραλάμπους επιμένει για το σκεπτικό που η ΣΚΤ αποφάσισε την αμοιβή. Ο μάρτυρας απάντησε ότι θα δει τα έγγραφα και θα απαντήσει.

10:33 Ο μάρτυρας διαψεύδει τα περί κυβερνητικών παρεμβάσεων σε θέματα δανείων

10:26 Υπάρχουν και «καραμπινάτες» περιπτώσεις ατασθαλιών στην ΣΚΤ συμπληρώνει ο μάρτυρας. Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα συνέβαλαν στην δημιουργία του κακού χαρτοφυλακίου. «Κάποια από τα μέλη της Βουλής δεν έπρεπε να συμμετέχουν τις συνεδρίες της Ολομέλειας λόγω θέματος σύγκρουσης συμφέροντος. Είχαν θέσεις κλειδιά στην πολιτική.

10:00 Η ημερομηνία ορόσημο για τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού ήταν 11/08/2017 αναφέρει ο μάρτυρας. Την ημερομηνία εκείνη πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στην Κεντρική τράπεζα όπου η διοικήτρια Χρυστάλα Γιωρκάτζη τους είπε ότι θα πρέπει να μειώσουν τα ΜΕΔ κατά 1,2 δις. ευρώ έως το Μάρτιο του 2018.

09:50 Ο μάρτυρας εξήγησε στην Επιτροπή γιατί η συμφωνία με την ισπανική Altamira ήταν επωφελής. Τα αποτελέσματα της εταιρείας μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ήταν πολύ καλά και η εταιρεία δεν ένας τυχαίος οργανισμός δεύτερος στην Ευρώπη και με σημαντικούς μετόχους εξηγεί ο μάρτυρας στην Επιτροπή.

09:30 Για το θέμα των δωρεάν μετοχών η διαδικασία παραχώρησης είχε σταματήσει πολύ πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης αναφέρει ο μάρτυρας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής. Η ΣΚΤ είχε ΜΕΔ σε ποσοστό 50%. Ουσιαστικά ο Συνεργατισμός τερμάτισε το ρόλο και μορφή του όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση όπου μέτοχος έγινε το κράτος. Οι εποπτικές αρχές στην Ε.Ε δεν ήθελαν να υπάρχει κρατική τράπεζα στην Κύπρο και για αυτό επήλθε αυτή η λύση αναφέρει ο μάρτυρας.

09:20 Τον Μάρτιο του 2018 όπως αναφέρει ο μάρτυρας είχε υποβάλει την παραίτησή του και του ζητήθηκε από το ΥΠΟΙΚ και την ΣΚΤ να την ανακαλέσει. «Είχα εκφράσει την διαφωνία μου για την διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ. Επανήλθα στην τράπεζα και παραιτήθηκα εκ νέου το καλοκαίρι του 2018». Η διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι θα χρειαζόντουσαν 810 εκατ. ευρώ ως επιπλέον προβλέψεις αναφέρει στην Επιτροπή. Η ανάγκη προέκυψε: Μηδενισμός αξίας δανείων με καθυστερήσεις στις αποπληρωμές πέραν των 10 χρόνων. Μηδενισμός αξίας στεγαστικών δανείων με καθυστερήσεις στις αποπληρωμένες πέραν των 7 χρόνων. Στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δις. ευρώ είχαν ως υποθήκες κάτω των 350 χιλιάδων ευρώ. Αδυναμία εκποιήσεων λόγω της νομοθεσίας.

09:10 Στο Συνεργατισμός ο Λάμπρος Πιερή εξελέγη το 2010 ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικό μέλος της ΣΚΤ. Όπως Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε εμπειρία σε θέματα οικονομικά μιας και η επαγγελματική του κατεύθυνση ήταν δικηγόρος. Στην ΣΚΤ παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy / Του Απόστολου Τομαρά

 

 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X