ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τε-τα-τετ με την Επιτροπή για τον Συνεργατισμό η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

«Ετρώαμε πολύ ξύλο…» κατάθεσε ο Χατζηγιάννης

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, πρώην Γενικός Διευθυντής Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, καταθέτει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό για τρίτη συνεχή μέρα.

Ξεκινώντας με το θέμα της Altamira και το τί προηγήθηκε της τελικής συμφωνίας ο πρόεδρος ρώτησε για τους χώρους που έγιναν οι συναντήσεις. «Εκτός από την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε μια στην Ισπανία στα γραφεία της εταιρείας, και άλλη μια στην Αθήνα» ήταν η απάντηση του κ.Χατζηγιάννη.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Η κ. Γιωρκάτζη θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Η κατάθεση και τις δύο μέρες αρχίζει στις 9.00 το πρωί.


O πρώην «Συναγερμικός» που ετοιμάζει νέο κόμμα και το παρασκήνιο


Εν συνεχεία υπέδειξε τον οίκο που θα παρείχε νομικές υπηρεσίες, ενώ συνεχίζοντας δήλωσε ότι η ισπανική εταιρεία είχε υποβάλει εισηγήσεις για τον νομικό οίκο.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι η αμοιβή σε τρείς νομικούς οίκους ανερχόταν στις 904.000 ευρώ. Οι εν λόγω οίκοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ετοίμασαν το προσπέκτους για την είσοδο της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο, συμπληρώνοντας ότι για την προετοιμασία του πρσπέκτους είχαν πληρωθεί άλλες 550.000 σε άλλες εταιρείες.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χαραλάμπους με την οποία ζητούσε μια λογική εξήγηση για τα ΜΕΔ της ΣΚΤ, τη στιγμή που είχε προηγηθεί η πρώτη ανακεφαλαιοπήσει από το κράτος ύψους 1,5 δισ. Ευρώ, ανέφερε: «το 40% του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ ανήλθαν οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν στα κόκκινα δάνεια, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η ερώτηση του κ. Χαραλάμπους με την οποία».


Ξάφρισαν επιχειρηματία στη Λεμεσό - Δείχνει τον δράστη


Ο κ. Χαραλάμπους συνέχισε να ρωτά επίμονα για τις πρόνοιες του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης στο θέμα των κόκκινων δανείων με τον κ. Χατζηγιάννη να παραπέμπει σε ένα ιστόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους δείχνει ότι δεν είχαν τεθεί στόχοι για μείωση των ΜΕΔ.

Από πλευράς του ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην απουσία μηχανισμού Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, ο οποίος στήθηκε μετά την πρώτη ανακεφαλααιοποίηση. «Οι στόχοι που είχαν τεθεί τότε, ήταν σε πρώτη φάση να ανακοπεί ή αυξητική πορεία των ΜΕΔ, η σταθεροποίησή τους και στη συνέχεια η μείωσή τους, κάτι που άρχισε να διαφαίνεται μετά το 2015 όπου τα ΜΕΔ υποχώρησαν κατά 1 δισ. Ευρώ».

Σημείο αναφοράς είναι ο έντονος και καυστικός τρόπος που ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης των ευρωπαικών θεσμών απέναντι στη ΣΚΤ.

Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για αποικιοκρατική αντιμετώπιση σε σημείο που σε κάποια συνάντηση γέμισαν τα μάτια του.

Σε ερώτηση του κ. Αρέστη για τα επικριτικά σχόλια που έκαναν οι Ευρωπαίοι, ο κ. Χατζηγιάνης απάντησε πως τους έλεγαν «εσείς που στην Κύπρο με τα σπίτια δεν πληρώνεται» και άλλα πολλά.

Επίσης στο θέμα των επαφών με Ευρωπαίους επόπτες ο κ. Χατζηγιάννης περιγράφοντας το κλίμα που επικρατούσε είπε χαρακτηριστικά πως «ετρώαμε πολύ ξύλο. Αλλο να σου ζητούν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και άλλο να σε προσβάλλουν».

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X