ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Δάνεια-«φαντάσματα» 1,6 εκατ. ευρώ

Δάνεια σε συγγενικά πρόσωπα γραμματέα ΣΠΕ

Με τρία στελέχη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας συνεχίζονται οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Πρώτη εμφάνιση για σήμερα του Κωνσταντίνου Λύρα πρώην Εφόρου Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών.

Θα ακολουθήσουν οι Κύπρος Πρωτοπαπάς Αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών και ο Κωνσταντίνος Κάρμιος πρώην Διευθυντής Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών. Εν τω μεταξύ εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας αρχή της επόμενης στο αίτημα της Επιτροπής προς Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για της τράπεζες (SSM) για παράδοση διαβαθμισμένων εγγράφων του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οικονομικής Καθημερινής η απάντηση αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

12.50 Υπήρχαν φαινόμενα ατασθαλιών αναφέρει ο μάρτυρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε δύο. Η μία αφορούσε το ΣΠΙ Τόχνης όπου επενέβη ο Έφορος και παραιτήθηκε ο γραμματέας. Εκεί κάλυπταν τα ελλείματα από το Ταμείο Προνοία των υπαλλήλων. Η άλλη αφορά το ΣΠΙ Πάχνα όπου υπήρχαν ελλείματα από ακάλυπτες επιταγές. Για την υπόθεση αυτή αποχώρησε ο γραμματέας του ΣΠΙ και τα ελλείματα καλύφθηκαν με δάνεια του γραμματέα με σημαντικές εξασφαλίσεις

12.40 Το 2009 πήγε στη ΣΚΤ και αποχώρησε το 2014, νώ για πολλά χρόνια υπηρέτησε στο δημόσιο. Το 2009 υπήρχαν 118 ΣΠΙ. Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως σε ετήσια βάση γινόταν έλεγχο σε όλα τα ΣΠΙ. Επίσης υπό τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών ήταν και μεγάλος αριθμός Ταμείων Προνοίας.

12.30 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κωνσταντίνος Κάρμιος, πρώην Διευθυντής Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών.

Πρωτοπαπάς: Ο ΥΠΟΙΚ έκανε όλες τις προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτών για ΣΚΤ

12.15 Τα μέτρα που λήφθηκαν σε φαινόμενα ατασθαλιών ήταν κατασταλτικού χαρακτήρα. Υπήρχαν περιπτώσεις παύσης προσώπων, επίσης αρκετές περιπτώσεις επιβολής δικαστικών ποινών. Μπορούσαμε καλύτερα και ως Κύπρος και ως Συνεργατισμός, συμπληρώνει ο μάρτυρας.

12.10 Για να μην καταρρεύσει ο Συνεργατισμός το συμβούλιο της ΣΚΤ, η ομάδα διαχείρισης επενδύσεων του κράτους όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαν και τη θέληση και έκαναν και την προσπάθεια, αναφέρει ο μάρτυρας στην Επιτροπή.

12.05 Για το θέμα των εκποιήσεων ο μάρτυρας θεωρεί πως πρέπει να προχωρήσουν αλλά από την άλλη θεωρεί πως είναι κρίμα για τους πολίτες οι οποίοι, όπως συμπληρώνει, δεν γνώριζαν πως θα χάσουν τα σπίτια τους. «Δεν τους το είχε πει κανείς όπως συμβαίνει στην Αγγλία». Η Κύπρος είχε δεσμευθεί ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα προχωρούσαν οι εκποιήσεις κάτι που δεν έγινε. Επίσης ο μάρτυρας υποστηρίζει πως η ΣΚΤ θα έπρεπε να είχε διαχωρισθεί με ταυτόχρονη προσέλκυση επενδυτών.

11.55 «Δεν θέλω να πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ήθελαν να εξαφανίσουν τη ΣΚΤ κάτι που ενδεχομένως να ήθελαν κάποιοι στην Κύπρο».

11.50 Ο μάρτυρας εστιάζει και στην τεράστια φούσκα ακινήτων που επηρέασε, όπως λέει, τις ενυπόθηκες αξίες των ακινήτων. Στον Συνεργατισμό αναφέρει πως η έννοια Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ήταν άγνωστη μέχρι κάποια χρονική στιγμή. 

11.45 Αναφερόμενος προφανώς στη ΣΚΤ ο μάρτυρας υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν να καταρρεύσει μια τράπεζα μέσα σε ένα χρόνο. Που πάνε οι εκθέσεις των προηγούμενων χρόνων. Σίγουρα συνέβαλαν κάποιες καταχρήσεις τονίζει.

11.40 Ο μάρτυρας έκανε λόγο για εμπεδωμένη κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων. Έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία όπου ένας κακός δανειολήπτης χάνει το σπίτι του μέσα σε έξι μήνες. Κάτι που στην Κύπρο δεν συμβαίνει.

11.35 Η ευθύνη αποδίδεται στον νομοθέτη από τον μάρτυρα. Επίσης δεν υπήρξε μια αυτορρύθμιση. «Εάν δεν είχαμε ενταχθεί στην Ε.Ε. και δεν υπήρχαν όλες αυτές οι απαιτήσεις θα είμασταν σε χειρότερη κατάσταση. Η χρονική περίοδος από το 2003 μέχρι το 2013 δεν ήταν αρκετή να καλύψει ελλείψεις χρόνων. Η νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο ήταν πεπαλαιωμένο. Έλεγχος σε στυλ επιθεώρησης υπήρχε. Ελλείψεις υπήρχαν στον Συνεργατισμό όπως και στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος συμπληρώνει ο κ. Πρωτοπαπάς.

11.25 Το κενό που υπήρχε στο ρυθμιστικό πλαίσιο του Συνεργατισμού σε συνδυασμό με των τεράστιο όγκο συναλλαγών δημιούργησε όλα αυτά τα φαινόμενα, για τα οποία γίνεται λόγος στον Συνεργατισμό και τα οποία κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν αναφέρει ο δεύτερος μάρτυρας. Τα όποια μέτρα λήφθηκαν ήταν κατασταλτικού τύπου. Δεν έγινε προσπάθεια πρόληψης. Γινόταν εισδοχή στην Ε.Ε. και δεν υπήρχαν μηχανογραφικά συστήματα προσθέτει.

11.20 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κύπρος Πρωτοπαπάς, Αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών

10.50 Ο Γιώργος Γεωργίου μέλος της Επιτροπής παρατηρεί πως το μισό χαρτοφυλάκιο ήταν προβληματικό με τον μάρτυρα να δηλώνει άγνοια.

Ο Κ. Λύρας

10.40 Ο κ. Λύρας δεν απέδωσε την κατάρρευση του Συνεργατισμού στα ΜΕΔ, λέγοντας ότι και η άλλες τράπεζες είχαν το ίδιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Επίσης δεν θεωρεί ότι για την κατάρρευση ευθύνονται τα 8 με 10 σκάνδαλα και τα 60 με 80 εκατ.

10.30 Ο μάρτυρας σχολίασε πως ο Συνεργατισμός το 2004 είχε το 40% του συνόλου των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό δείχνει, σημείωσε ο κ. Λύρας, την «αγάπη και τον σεβασμό των Κυπρίων στον Συνεργατισμό σεβασμός ανάλογος του σεβασμού προς την Εκκλησία». Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον μάρτυρα με δεικτικό τρόπο: Τότε πως κατάρρευσε;

10.20 Ο πρόεδρος ρωτά τον μάρτυρα για σκάνδαλα στη ΣΠΕ Άχνας. Ο μάρτυρας απαντά πως είχε εντοπιστεί μια «κακή δανειοδότηση». Αναφερόμενος προφανώς στις περιπτώσεις ατασθαλιών ΣΠΙ, ο μάρτυρας υποστηρίζει πως το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τον Έφορο και μεταβιβάσθηκαν στις Επιτροπείες. Χωρίς να αφήνει αιχμές για την τιμιότητά τους, όπως ο ίδιος αναφέρει, οι Επιτροπείες δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις

10.15 Γ. Χαραλάμπους (μέλος Επιτροπής): Σε κάποια ΣΠΕ εντοπίσθηκαν 77 λογαριασμοί δανείων ύψους 1,6 εκατ. σε ανύπαρκτα πρόσωπα. Στην ίδια ΣΠΕ πρώην γραμματέας είχε 4 εκατ. σε δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις. Ταμίας 327 χιλιάδες σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Υπήρχαν δάνεια που δεν χρέωναν τόκους. Αφορούσε δάνεια συγγενικών προσώπων γραμματέας ΣΠΕ. Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρει επίσης πως υπήρχε συνεννόηση με εκτιμητές για να αυξάνεται η αξία των ακινήτων

10.00 Ο κ. Λύρας ερωτηθείς σχετικά αναφέρει τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας μιας νέας Πιστωτικής Εταιρείας. Η εταιρική διακυβέρνηση, όπως αναφέρει ο μάρτυρας, δεν υπήρχε ως έννοια. Για το υπαλληλικό προσωπικό των εταιρειών δεν υπήρχαν συγκεκριμένα προσόντα, τα μόνα προσόντα ήταν: να μην είναι πτωχεύσας και να μην έχει καταδικασθεί για αδίκημα που να σχετίζεται με ΣΠΙ.

09:43 Για τον μάρτυρα η κομματική παρουσία στον Συνεργατισμό ήταν η συνηθισμένη που υπήρχε στην κυπριακή κοινωνία. Ο ίδιος όπως είπε ουδέποτε άσκησε τα καθήκοντά του με βάση κομματικά η πολιτικά κριτήρια.

09:40 Ο πρόεδρος της Επιτροπής επιμένει να ρωτά τον μάρτυρα για σκάνδαλα και ατασθαλίες στον Συνεργατισμό και τι έπραξε ο Υπηρεσία της οποίας ήταν προϊστάμενος ο κ. Λύρας.
Ο μάρτυρας αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
-Στην Κοράκου ατασθαλία γραμματέα. Πήγε δικαστήριο και καταδικάσθηκε και ανακτήθηκαν τα ποσά.
-Ταμιευτήριο ΡΙΚ.
-ΣΤΕΛΜΕΚ. Ατασθαλία από υπάλληλο που χειριζόταν ΑΤΜ καταχράστηκε 450 χιλιάδες ευρώ.
-Στις ΣΠΕ Στροβόλου ο μάρτυρας είπε πως σε συνεργασία με την Κεντρική τράπεζα εντόπισαν ότι τα πολλά δάνεια που είχε ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης είχαν ως εξασφάλιση ένα οικόπεδο αξίας 25 εκατ. Το συγκεκριμένοι οικόπεδο το πήρε ο Συνεργατισμός με 15 εκατ. και του πούλησε λίγους μήνες μετά σε γνωστό επιχειρηματία για 20 εκατ. ευρώ

09:24 Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποδεικνύει στο μάρτυρα πως μετά το 2004 υπήρχαν αρκετές ατασθαλίες από αξιωματούχους του Συνεργατισμού. Μήπως η Εποπτεία δεν ήταν αποτελεσματική διερωτάται ο κ. Αρέστη. Ο μάρτυρας κάνει αναφορά στον αριθμό των ΣΠΕ 360 από τις οποίες οι μηχανογραφημένες ήταν οι 110. Ως εκ τούτου υποστηρίζει ο έλεγχος ήταν δύσκολος. Για τα σκάνδαλα ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ήταν ευρήματα της Εποπτείας.

09:21 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα εάν μέχρι το 2004 υπήρχαν ατασθαλίες. Όποτε υπήρχαν καταγγελίες, απαντά η μάρτυρας, επώνυμες ή ανώνυμες ή εντοπιζόντουσαν προβλήματα γινόταν έκθεση από τον αρμόδιο Λειτουργού . Γραπτώς ζητούσαμε από τις εταιρείες συμμόρφωσης των εταιρειών. Ο μάρτυρας φέρει ως παράδειγμα την περίπτωση της ΣΠΕ Παλουριώτισσας η οποία όπως συμπλήρωσε κατάληξε στα δικαστήρια. Άλλη περίπτωση ατασθαλιών ήταν αυτή της ΣΠΕ Πολεμίου. Ειδικά και για το Πολέμη οι υπεύθυνοι που κατηγορήθηκαν απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά την καταδίκη τους συμπληρώνει ο μάρτυρας.

09:14 Τα κύρια καθήκοντα του μάρτυρα ως Εφόρου ήταν η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον Συνεργατισμό και η εύρυθμη λειτουργία του Συνεργατικού Κινήματος. Πριν το 2004 δεν γινόταν έλεγχος αλλά υπήρχε εποπτεία αναφέρει ο μάρτυρας. Ο κ. Λύρας περιγράφει στην Επιτροπή το πλαίσιο και δομή της εποπτείας.

09:08 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κωνσταντίνος Λύρας πρώην Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών

Ο μάρτυρας εργοδοτήθηκε το 1986 στο Υπουργείου Οικονομικών και το 1992 εισήλθε στον Συνεργατισμό. Το 2004 εργοδοτήθηκε ως Έφορος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X