ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σύλληψη 36χρονου φερόμενου διακινητή των μεταναστών ανοιχτά του Πύργου

Στα χωρικά ύδατα έφτασαν χθες τα μεσάνυχτα 305 παράνομοι μετανάστες από το Λιμάνι της Μερσίνας της Τουρκίας

Στη σύλληψη 36χρονου παράτυπου μετανάστη προχώρησε η Αστυνομία Πάφου στις 3:50 τα ξημερώματα, εναντίον του οποίου προέκυψε γραπτή μαρτυρία ότι πλοηγούσε το ένα από τα δύο πλοιάρια στο οποίο επέβαιναν μετανάστες στο Λατσί. Ο 36χρονος αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου για έκδοση προσωποκράτησής του προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ένα από τα δύο πλοιάρια, που μετέφεραν συνολικά 305 μετανάστες, ανάμεσα τους και πολλά γυναικόπαιδα, ρυμουλκήθηκε στο Λιμανάκι του Λατσιού και το δεύτερο στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση στο πρώτο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 134 μετανάστες, 92 άνδρες, 13 γυναίκες και 29 ανήλικα παιδιά.

Από τις προκαταρκτικές εξετάσεις που έγιναν, πρόκειται για Σύριους, οι οποίοι -όπως ανέφεραν στις ανακριτικές αρχές- ξεκίνησαν γύρω στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής από το Λιμάνι της Μερσίνας της Τουρκίας.

Το δεύτερο πλοιάριο ρυμουλκήθηκε στη 01:00 στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στο δεύτερο πλοιάριο επέβαιναν 171 μετανάστες εκ των οποίων 110 άνδρες, 17 γυναίκες και 44 ανήλικοι.

Οι μετανάστες δήλωσαν στην Αστυνομία ότι πλήρωσαν έκαστος 2.000 δολάρια, ενώ για οικογένειες ήταν φθηνότερη η μεταφορά. Μια γυναίκα με το νεογέννητο μωρό της, περίπου 10 μηνών, διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου κρατήθηκαν κυρίως για προληπτικούς λόγους .

Οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους .

Αργότερα σήμερα στον χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά.

Σημειώνεται ότι η πληροφορία για άφιξη δύο πλοιαρίων στην θαλάσσια περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας λήφθηκε στις 16:15 περίπου με αποτέλεσμα να τεθούν σε άμεση κινητοποίηση οι αρχές της ΚΔ , Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα, Ιατρικές Υπηρεσίες, Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να υποδεχτούν και να διαχειριστούν τους μετανάστες εφαρμόζοντας το Ειδικό Σχέδιο "Ναυκράτης".

Το Υπουργείο Άμυνας εξάλλου ανακοινώνει ότι χθες στις 21:15, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε πληροφορία από τη Λιμενική Αστυνομία που αφορούσε μικρό αλιευτικό σκάφος το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Πωμού με μεγάλο αριθμό μεταναστών και που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω εισροής υδάτων.

Το σκάφος μαζί με ακόμα ένα που προηγήθηκε, εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας στις 18:00.

Το πρώτο σκάφος οδηγήθηκε από τη Λιμενική Αστυνομία στο αλιευτικό καταφύγιο Λατσιού. Το δεύτερο σκάφος λόγω του κινδύνου από την εισροή υδάτων κρίθηκε ως επικίνδυνο για την ασφάλεια των επιβαινόντων και αποφασίστηκε η μετάπτωση της επιχείρησης σε Έρευνας και Διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ.

Ως εκ τούτου, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας στην περιοχή 3 σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας αλλά και ελικόπτερο της 460ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς για τη διάσωση των επιβαινόντων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X