ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στους δρόμους της Κύπρου για διαμαρτυρία οι Νότιο-Καμερουνέζοι

Διαβάστε για ποιο λόγο διαμαρτυρήθηκαν

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι Νότιο-Καμερουνέζοι που βρίσκονται στην Κύπρο, ζητώντας στήριξη στον αγώνα για «διόρθωση της ιστορικής αδικίας της ‘ανεξαρτησίας διά της ένωσης’ που επιβλήθηκε στους Νότιο-Καμερουνέζους και το έδαφος μας το 1961 και που ποτέ δεν έγινε στη βάση των άρθρων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Σε ψήφισμα που επέδωσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, την Πρεσβεία της Γαλλίας, την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας, το Σπίτι της Ευρώπης, και τα Ηνωμένα Έθνη, οι Νότιο-Καμερουνέζοι που ζουν στην Κύπρο ζητούν, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της ανεξαρτησίας του πρώην βρετανικού Νότιου Καμερούν, με αυτοδιοίκηση και κυριαρχία.

Επίσης, ζητούν την «άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των Νότιο-Καμερουνέζων ηγετών και διαδηλωτών που απήχθησαν και κρατούνται αδίκως στις φυλακές της Δημοκρατίας του Καμερούν» και να διαπιστωθεί τι απέγιναν όσοι ακόμα αγνοούνται.

Οι Νότιο-Καμερουνέζοι ζητούν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες, διάλυση της αποικιακής διακυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καμερούν στο Νότιο Καμερούν, και αποχώρηση της.

Στο ψήφισμα τους, οι Νότιο-Καμερουνέζοι καλούν όπως προταθεί στα Ηνωμένα Έθνη να δεχθούν το Νότιο Καμερούν ως μέλος του ΟΗΕ.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας των Νότιο-Καμερουνέζων στην Κύπρο Ρομπαβίνε Αζάνγκου ανέφερε ότι επικρατεί στη χώρα του «πολιτική αναταραχή από τον Νοέμβριο του 2016 με αφορμή ειρηνική διαδήλωση πολιτών ενάντια στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Καμερούν για τη μεταχείριση της κυβέρνησης προς τους Νότιο-Καμερουνέζους».

«Πριν το 1961, το Νότιο Καμερούν και η Δημοκρατία του Καμερούν ήταν δύο διαφορετικές χώρες με διαφορετική κυβέρνηση, και οι Νότιο-Καμερουνέζοι πήραν την ανεξαρτησίας τους την 1ην Οκτωβρίου 1961 από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Δημοκρατία του Καμερούν πήρε την ανεξαρτησία της την 1ην Ιανουαρίου 1960 από τη Γαλλία», είπε ο κ. Αζάνγκου.

Πρόσθεσε ότι «το Νότιο Καμερούν και η Δημοκρατία του Καμερούν συγχωνεύθηκαν σε ομοσπονδία το 1961, στη βάση της ισότητας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αυτός ο όρος δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει σεβαστός».

Ο κ. Αζάνγκου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του Νότιου Καμερούν και της Δημοκρατίας του Καμερούν τα τελευταία 57 χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X