ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δίκη Δημοτικού Γραμματέα: «Μα είναι δυνατό να δίνω 35 χιλιάδες ευρώ σε όποιον βλέπω μπροστά μου;»

Υπό κράτηση - Ποιες οι κατηγορίες

Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας (2)
ΚΥΠΕ - Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 05/07/2018 15:02
Στις Κεντρικές Φυλακές οδηγήθηκε σήμερα ο Λευτέρης Εμπεδοκλής, Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Αντρη Κωνσταντίνου είχε υποβάλει αίτημα για φυλάκιση του κατηγορούμενου στη βάση καταγγελίας από Λειτουργό του Δήμου Λάρνακας, για επηρεασμό μάρτυρα και για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, τη στιγμή που γνώριζε ότι θα ήταν μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Χθες είχε καταθέσει ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος ανέφερε πως στις 20/6/2018 μετέβη στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας Λειτουργός του Δήμου και κατήγγειλε πως την προηγούμενη ημέρα τον επισκέφθηκε στο κατάστημα του ο Δημοτικός Γραμματέας και προσπάθησε να του αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία και αφορούσαν υπόθεση στην οποία θα κατέθετε ως μάρτυρας κατηγορίας.

Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος έκανε στον Λειτουργό του Δήμου ερωτήσεις σε ουσιώδη ζητήματα, είπε πως η υπόθεση καταχωρήθηκε στη βάση της συγκεκριμένης μαρτυρίας και σημείωσε πως αυτή «αποδεικνύει παρενόχληση μάρτυρα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τέσσερις μέρες μετά ο Δημοτικός Γραμματέας κλήθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας και αφού έδωσε κατάθεση για την υπόθεση, αρνούμενος τις καταγγελίες, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέγνωσε σήμερα την απόφαση του Σώματος στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη χθεσινή διαδικασία και στα γεγονότα της υπόθεσης.

Ανέφερε ότι το ζήτημα που εξετάζεται είναι «κατά πόσον αυτά που αναφέρονται στην κατάθεση του Λειτουργού του Δήμου δημιουργούν αντικειμενικώς, ουσιαστική βάση επί της οποίας θα μπορούσε να εξαχθεί συμπέρασμα περί της ύπαρξης δυνητικού κινδύνου επηρεασμού μαρτύρων και όχι επηρεασμός μαρτύρων, ως ζήτημα βεβαιότητας ή πραγματικού γεγονότος».

Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση και μόνο επί της μαρτυρίας που θα δώσει στο Δικαστήριο ο μάρτυρας, από μόνη της, εύλογα δημιουργεί δικαιολογημένους φόβους για επηρεασμό του. Πρόκειται για μάρτυρα που αναφέρεται στο κατηγορητήριο και η συζήτηση που έγινε αναδεικνύει, αντικειμενικώς κρινόμενα τα πράγματα, διάθεση του κατηγορουμένου να συζητήσει και να καθοδηγήσει αλλά και τελικά να επηρεάσει τον μάρτυρα ως προς αυτά που θα καταθέσει στο Δικαστήριο».

Αναφερόμενο στο χρόνο υποβολής του αιτήματος της Κατηγορούσας Αρχής για φυλάκιση του κατηγορουμένου, το Κακουργιοδικείο διαπιστώνει ότι «δεν είναι τέτοιος που να μην δικαιολογεί το αίτημα ή να επιδρά αρνητικά ή και κυρίως να αναιρεί το εύλογο του φόβου της Κατηγορούσας Αρχής».

Ο Πρόεδρος του Σώματος είπε επίσης ότι το Κακουργιοδικείο κατέληξε στην απόφαση ότι «η Κατηγορούσα Αρχή διαθέτει μαρτυρία τέτοιας φύσεως και υφής που αντικειμενικώς κρινόμενη, καθιστά τους φόβους της εύλογα δικαιολογημένους ως προς τον κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων, σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος. Εξασκώντας τη διακριτική μας ευχέρεια, εγκρίνουμε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και διατάσσουμε όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι αύριο 6/7/18» οπόταν και θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ σήμερα ξεκίνησε από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου η αντεξέταση του παραπονούμενου, Ελληνοκύπριου επιχειρηματία μόνιμου κάτοικου Λονδίνου, Θεοδόση Χρυσοστόμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ο μάρτυρας είπε πως στις 8/9/15 μετέβη με φίλο του σε τράπεζα και απέσυρε ποσό 35 χιλιάδων ευρώ σε μεγάλα χαρτονομίσματα, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην παραλία των Φοινικούδων, εισήλθε στο Δημαρχείο, πήγε στο γραφείο του κατηγορούμενου και του έδωσε το φάκελο με τα χρήματα που είχε ζητήσει για νομιμοποίηση παρανομιών του εστιατορίου του. Σε παρατήρηση του συνηγόρου ότι δεν έδωσε τα χρήματα στον Δημοτικό Γραμματέα γιατί εκείνη την ημέρα δεν ήταν στο γραφείο του, ο μάρτυρας διερωτήθηκε «μα είναι δυνατό να δίνω 35 χιλιάδες ευρώ σε όποιον βλέπω μπροστά μου; Εκτός και αν άφησε φωτογραφία στο γραφείο του ο κατηγορούμενος και έδωσα τα λεφτά στη φωτογραφία».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δικηγόρου ο μάρτυρας επανέλαβε πως τη συγκεκριμένη μέρα έδωσε ο ίδιος στον Δημοτικό Γραμματέα στο γραφείο του το φάκελο με τα χρήματα και πρόσθεσε πως «μπορείς να μου κάνεις χίλιες ερωτήσεις για το θέμα. Εγώ θα απαντώ την αλήθεια όπως ορκίστηκα να πω στο Δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος με ξεγέλασε και μου πήρε τα χρήματα, δεν είχα τίποτε μαζί του και δεν έχω λόγο να πω ψέματα για την υπόθεση παρά μόνο την αλήθεια».

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε τη θέση πως από το 2016 κανένας Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας δεν επισκέφθηκε το εστιατόριο του μάρτυρα γιατί - όπως είπε - «το εμπόδιο που ονομάζεται Εμπεδοκλής έφυγε από το Δημαρχείο» και έτσι έμειναν οι παρανομίες. Ο μάρτυρας επανέλαβε πως «εγώ έδωσα 35 χιλιάδες ευρώ στον Δημοτικό Γραμματέα. Εάν μου ζητούσε να δώσω και 50 χιλιάδες θα τα έδινα γιατί ήθελα να γίνει η νομιμοποίηση των παρανομιών του εστιατορίου».

Σε άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου, ο μάρτυρας απάντησε πως ο ίδιος δεν έκανε καμιά παρανομία, εάν έγινε οποιαδήποτε παρανομία έγινε από τους ενοικιαστές του εστιατορίου και πως δεν παρέλαβε ποτέ του οποιαδήποτε χαρτιά από οποιονδήποτε για υπόθεση ποινικής δίωξης που άσκησε το Δημαρχείο Λάρνακας, εναντίον του ιδίου και των δύο ενοικιαστών του.

Ο συνήγορος έκανε αναφορά στις «κατ’ ισχυρισμό 4 συναντήσεις» που ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε με τον κατηγορούμενο, σημειώνοντας πως «ουδέποτε έλαβε χώρα συνάντηση των δύο (επιχειρηματία και Δημοτικού Γραμματέα) το 2013 και λέτε ψέματα».

Ο μάρτυρας διερωτήθηκε κατά πόσον τα 8 άτομα που ήταν τότε στη συνάντηση λένε ψέματα, ζήτησε από τον συνήγορο υπεράσπισης να τους ρωτήσει όλους, σημειώνοντας πως «όσο και να προσπαθείτε να με βγάλετε ψεύτη, δεν είμαι ψεύτης. Αν έλεγα ψέματα θα προσπαθούσα να κάνω ότι έκανε ο πελάτης σας».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δικηγόρου απάντησε πως «δεν υπήρχε λόγος να πω σε οποιονδήποτε γιατί πήρα από τον λογαριασμό μου στην Τράπεζα τις 35 χιλιάδες ευρώ και τι θα τις έκανα», προσθέτοντας πως «έδειξα εμπιστοσύνη στον Δημοτικό Γραμματέα και αυτός με ξεγέλασε».

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο στις 09.30 το πρωί.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X