ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στις 18 οι καταγγελίες για το ΤΕΠΑΚ

«Δεν θα ανεχθούμε καμία κακοδιαχείριση και ατασθαλία»

Στις 18 ανέρχονται οι καταγγελίες για ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ που εξετάζει η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ανδρέα Αναγιωτό.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε για τις διαδικασίες λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ και εξέταση των καταγγελιών που αφορούν κατάχρηση εξουσίας και πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Αναγιωτός είπε ότι «δεν θα ανεχθούμε καμία κακοδιαχείριση και ατασθαλία» και «εξετάζουμε κάθε τεκμηριωμένη και ενυπόγραφη καταγγελία».

Ανέφερε ότι η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου προχώρησε σύμφωνα με τη νομοθεσία στη σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου για εξέταση των καταγγελιών με βοήθεια εξωτερικού νομικού συμβούλου και πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες έχουν καταχωρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2017.

Επικαλούμενος ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πειθαρχικού Ελέγχου, ο κ. Αναγιωτός είπε ότι έχουν καταχωρηθεί και εξετάζονται 18 καταγγελίες που αφορούν διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι το συμβούλιο ανέθεσε στον εσωτερικό ελεγκτή την εξέταση διαφόρων άλλων καταγγελιών και διαφόρων θεμάτων που γίνονται από την Επιτροπή Ελέγχου.

Ανέφερε ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο, με τεράστιο κόστος για την εικόνα του, έκανε τις καταγγελίες για το σκάνδαλο των ερευνητικών προγραμμάτων από το 2015, οι οποίες έγιναν με βάση τις εκθέσεις και τα πορίσματα του εσωτερικού ελεγκτή του ΤΕΠΑΚ και του εξωτερικού ελέγχου.

Σε σχέση με προβλήματα με το νομικό πλαίσιο του πανεπιστημίου, ο κ. Αναγιωτός είπε ότι αυτά περιορίζουν τους ρόλους των Σωμάτων του πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι ένα από τα παραδείγματα είναι το ότι «ο νόμος δεν προβλέπει τη διαθεσιμότητα ακαδημαϊκού προσωπικού και αν μας ζητήσει η Αστυνομία ή ο Γενικός Εισαγγελέας να θέσουμε σε διαθεσιμότητα για διευκόλυνση των ανακριτικών διαδικασιών θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα διότι δεν προβλέπεται από το νόμο του πανεπιστημίου».

Είπε ακόμη είναι σε εξέλιξη διαδικασία "για αναθεώρηση όλου νομικού πλαισίου του Πανεπιστημίου".

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέας Χασαπόπουλος είπε ότι η υπηρεσία του διεξήγαγε ελέγχους αλλά και διαχειριστικό έλεγχο για το πανεπιστήμιο και για 25 κτίρια ετοιμάστηκαν λεπτομερείς εκθέσεις (συμβόλαια, πρόνοιες), όπως είπε, οι οποίες στάλθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα και μια υπόθεση καταχωρήθηκε στο δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Φιλίππου είπε ότι τα σκάνδαλα «αποτελούν μια μαύρη σελίδα» και «ως νέα διοίκηση και ως νέος Πρόεδρος θέλω να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να εγκύψουμε όλοι στα σκάνδαλα αυτά και να τα οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη γιατί πρέπει να απαλλάξουμε από τις αμαρτίες του παρελθόντος το πανεπιστήμιο», το οποίο είναι «ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο με δυνατή προοπτική και αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ένα από τα καλύτερα και για φέτος έχει αναδειχθεί το καλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει αναδειχθεί επίσης μεταξύ των καλύτερων 350 μέχρι 400 πανεπιστημίων του κόσμου.

«Πρέπει να αναδείξουμε τα σκάνδαλα, να τα οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη και ταυτόχρονα να αναδείξουμε και τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου για τα οποία είμαστε πολύ περήφανοι», ανέφερε και κάλεσε τον εσωτερικό ελεγκτή του ΤΕΠΑΚ «να ασχοληθεί ξανά σε όλα τα προβλήματα ή πιθανά προβλήματα ή πιθανές ενδείξεις που υπάρχουν».

Σημείωσε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει στον εσωτερικό ελεγκτή και εξωτερικό ελεγκτικό οίκο να τον βοηθήσει.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει 53 κτίρια, εκ των οποίων τα 15 είναι ιδιόκτητα και τα 38 είναι ενοικιαζόμενα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν κενά κτίρια «και να πληρώνουμε ενοίκια».

Ανέφερε ότι από τα ενοικιαζόμενα, τα 25 είναι υπό έρευνα από την Αστυνομία Λεμεσού και πρόσθεσε ότι από τα υπόλοιπα 13 κτίρια, για τα 8 καλέσαμε τους ιδιοκτήτες και «κάναμε επαναδιαπραγμάτευση και καταφέραμε να έχουμε μείωση (των ενοικίων) μέχρι τη λήξη των συμβολαίων γύρω στο 2022» με τη συνολική εξοικονόμηση να ανέρχεται στα 715.000 ευρώ.

Ανέφερε ότι για τα υπόλοιπα οι ιδιοκτήτες δεν δέχθηκαν επαναδιαπραγμάτευση και για κάποια «προσπαθούμε να τα βρούμε» και για κάποια θα προσφύγουμε στο δικαστήριο γιατί αρνούμαστε να πληρώσουμε από το 2014 τις αυξήσεις των ενοικίων, τα οποία προέβλεπαν τα συμβόλαια.

«Πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε με όσο το δυνατό με ιδιόκτητα και για φέτος τερματίσαμε την ενοικίαση δύο κτιρίων που απαλλαχτήκαμε τα συμβόλαια» με ενοίκιο περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι εκείνοι που δεν δέχθηκαν προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων και να μην πάμε δικαστήριο, αλλά αν δεν δεχθούν θα πάμε δικαστήριο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι «το ΤΕΠΑΚ καταβάλει μια νέα προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η νέα διοίκηση θα τα καταφέρει».

Ανέφερε ότι εντύπωση του έκανε ότι "οι κύριοι φωστήρες προηγουμένως ενοικίασαν 53 κτίρια" και «η νέα ομάδα για 8 κτίρια τερμάτισε (τα ενοίκια) και γλυτώσαμε και 700.000 ευρώ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγινε ένα μεγάλο ζιαφέττι με το θέμα των ενοικίων και ευελπιστώ ότι η δικαιοσύνη, ανακριτικές αρχές, θα βάλει τάξη και ο κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι 18 καθηγητές είναι ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής του Πανεπιστημίου και ο νόμος δεν δίδει τη δυνατότητα να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ο κ. Κουλίας είπε ότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά στη νομοθεσία και πρόσθεσε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να συμπληρώσουν τα κενά και να φέρουν νέα νομοθεσία για να εγκριθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουλίας είπε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στον μάρτυρα κατηγορίας Αντώνη Θεοχάρους να μην έρθει στη συνεδρία της Επιτροπής γιατί είναι βασικός μάρτυρας σε αυτά τα ζητήματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το σκάνδαλο με τα ερευνητικά προγράμματα άλλες υποθέσεις του παρελθόντος καθώς και οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή δημιουργούν μία αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το ΤΕΠΑΚ και πρόσθεσε ότι με ένα ισοπεδωτικό τρόπο επιχειρείται στοχοποίηση του ιδρύματος.

Ανέφερε ότι «δεν ενστερνιζόμαστε αυτή την προσέγγιση και ότι το ΑΚΕΛ τιμά το έργο που παράγεται από τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού καθώς και τις υψηλές επιδόσεις των φοιτητών του που αναβαθμίζουν το κύρος του ΤΕΠΑΚ μέσα στην κυπριακή κοινωνία».

Ο κ. Γεωργίου κάλεσε «όλους όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία του ιδρύματος να συμβάλουν στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του μέσα από τη γρήγορη διαλεύκανση όλων των πειθαρχικών και ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι «σήμερα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου η πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο ΤΕΠΑΚ» και «αυτό τελικά δεν έγινε με την αιτιολογία ότι οι σχετικές καταγγελίες εξετάζονται από τη Γενική Εισαγγελία».

Ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ στις αρχές του έτους το ΕΛΑΜ είχε ζητήσει με τροπολογία όπως όλα τα κονδύλια που αφορούν το τεχνολογικό πανεπιστήμιο να ελέγχονται πριν την εκταμίευση τους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πρόσθεσε ότι «τότε όλα τα κόμματα καταψήφισαν την πρόταση μας».

«Μετά τη δημοσίευση των καταγγελιών το πολιτικό σύστημα πανικόβλητο προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζημιά», ανέφερε και ζήτησε «την όσο το δυνατό γρηγορότερη εξέταση από την δικαιοσύνη και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων και την άμεση δήμευση των περιουσιών τους».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου είναι σε μια χαώδη διαδικασία και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και νέες καταγγελίες που έγιναν χθες και στον Γενικό Ελεγκτή και είναι υπό διερεύνηση και αφορούν και πάλι ερευνητικά προγράμματα και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που αφορούν και πάλι την ανάγκη ελέγχου του δημόσιου χρήματος».

«Σε αυτό τον κυκεώνα των σκανδάλων για το ΤΕΠΑΚ θα πρέπει πέραν της τιμωρίας των ενόχων να δράσει τάχιστα η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία για να ξεδιαλύνουμε αυτή την ιστορία γιατί μόνο ζημιά κάνει στην υπόθεση του πανεπιστημίου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρό με τους 18 καθηγητές που βρίσκονται υπό διερεύνηση.

«Αν οι υποθέσεις τους διερευνώνται και είναι εκεί στο πανεπιστήμιο, αυτοί που τους διόρισαν ή τους επέλεξαν δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων», πρόσθεσε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X