ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην τελική ευθεία η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού

Τρεις βασικοί επενδυτές

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υποβολής προσφορών για την προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), στην οποία φέρονται να συμμετέχουν τρεις βασικοί επενδυτές.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέχρι τη Δευτέρα, αναμένονται να ολοκληρωθούν οι παρουσιάσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από τη διοίκηση της ΣΚΤ, με τις δεσμευτικές προτάσεις να υποβάλλονται μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, 30 Απριλίου.

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ενημερωμένες πηγές, μέχρι στιγμής έγιναν παρουσιάσεις σε δύο επενδυτές, ενώ για σήμερα θα γινόταν μια τρίτη παρουσίαση. Πάντως οι παρουσιάσεις είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν την προσεχή Δευτέρα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν την ερχόμενη βδομάδα περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών και ενδεχομένως και ένας κύκλος συναντήσεων.

Με βάση τις ίδιες πηγές, στη διαδικασία συνεχίζουν τρεις βασικοί επενδυτές, εκ των οποίων οι δυο εξετάζουν και τις δύο επιλογές, δηλαδή στην επένδυση σε ολόκληρη την οντότητα της ΣΚΤ μέσω συμμετοχής σε έκδοση κεφαλαίου και στην απόκτηση τραπεζικών εργασιών της ΣΚΤ (εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και δίκτυο καταστημάτων), ενώ ένας επενδυτής εξετάζει αποκλειστικά μόνο την δεύτερη επιλογή.

Μέχρι στιγμής μόνο η Ελληνική Τράπεζα έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή της στη διαδικασία.

Όσον αφορά τις επενδυτικές προτάσεις που αναμένεται να υποβληθούν, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η ΣΚΤ και το ΥΠΟΙΚ θα έχουν επιλογές. Υπέδειξαν ωστόσο ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της διαδικασίας θα έχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ), ο οποίος θα εγκρίνει τον τελικό προσφοροδότη που θα επιλέξει η ΣΚΤ.

Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της κοινής συνεδρίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, ότι ο ΕΕΜ φαίνεται να ευνοεί την δεύτερη επιλογή και ότι ο ίδιος δεν αποκλείει ο ΕΕΜ να επιλέξει την επιλογή της μεταφοράς των τραπεζικών εργασιών της ΣΚΤ ακόμη και αν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για απόκτηση ολόκληρης της οντότητας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X