ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην παρουσία του ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσει τη συζήτηση για Συνεργατισμό η Επιτροπή Ελέγχου

Tην ερχόμενη Πέμπτη, 29 Μαρτίου

Στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη θα συνεχιστεί, στις 9.30 την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Μαρτίου, η σημερινή συνεδρία, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, κατά την οποία διεξήχθη συζήτηση πέραν των τριών ωρών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

Στην συνεδρία, που έγινε έπειτα από πρόταση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, είχε κληθεί να παραστεί και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία ωστόσο με επιστολή της στην Επιτροπή την ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί.

Αν και αρχικά, τα μέλη της Επιτροπής είχαν αποφασίσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών το μέρος της συνεδρίας που ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα ενημέρωνε για τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου και ελέγχου συμμόρφωσης που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) για την περίοδο 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016, τελικά ολόκληρη η συνεδρία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Ο έλεγχος περιλάμβανε και το θέμα της συνεργασίας της ΣΚΤ με τη ισπανική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και ακινήτων Altamira.

Στη συνεδρία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό Διονύσης Διονυσίου, ο Γενικός Διευθυντής και η Διευθυντική Ομάδα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Πάντως, αναφορικά με το εικονικό δωμάτιο δεδομένων (Virtual Data Room) για την προσέλκυση επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, που άνοιξε την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, «προκαταρκτικά, υπάρχει ενδιαφέρον». Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου στις 12:00 και θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος της Άνοιξης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι άκουσαν «πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που κυρίως έχουν να κάνουν με την διαχείριση του Συνεργατισμού στη βάση των όσων καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής και από απαντήσεις που έχουμε πάρει από την Επιτροπεία του Συνεργατισμού».

Από τη σημερινή συνεδρία απουσίαζαν οι δύο πιο σημαντικοί παίκτες για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού που είναι το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επειδή τα ζητήματα είναι πρωτίστως πολιτικά δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε απαντήσεις».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι πολίτες διερωτώνται για τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες που έγιναν σε σχέση με τον Συνεργατισμό γιατί θυμούνται την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού να λέει ότι θα επιστρέψει τον Συνεργατισμό πίσω στους πολίτες και ότι «οι πολίτες θυμούνται ότι η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στη Βουλή έναντι άλλων κομμάτων ότι θα έδινε την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ανακτήσουν την ιδιοκτησία του Συνεργατισμού και στην πορεία είδαμε εντελώς διαφορετικά πράγματα».

Ανέφερε ότι πεποίθηση του ΑΚΕΛ είναι πως «τελικά η Κυβέρνηση μεθόδευσε την πορεία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού για να εμφανίζεται σήμερα η ιδιωτικοποίηση ως η μοναδική εφικτή λύση και η συζήτηση και οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό γίνονται σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο που συζητείται το τί θα γίνει με τα ΜΕΔ.

Ο καθένας μπορεί να διερωτηθεί πως θα ληφθούν αποφάσεις με τα ΜΕΔ που πίσω από αυτά υπάρχουν κατοικίες, μικρή επαγγελματική στέγη, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες και την ίδια ώρα θα ξεπουλούν αυτοί που θα ξεπουλήσουν τον Συνεργατισμό σε ένα επενδυτή, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν πήραμε απάντηση και για το τι λογαριάζει να κάνει η Κυβέρνηση και η διοίκηση του Συνεργατισμού σε σχέση με τον Συνεργατισμό» και κατά πόσον θα πωλήσει μόνο τα καλά δάνεια ή θα πωλήσει όλα τα δάνεια.

«Να κρατήσει το κράτος τα κακά δάνεια, να πληρώσει ξανά ο φορολογούμενος πολίτης και το καθαρό κέρδος να το πάρει ο ιδιώτης», διερωτήθηκε και κάλεσε την Κυβέρνηση αλλά και την Κεντρική Τράπεζα να δώσουν απαντήσεις και τι διαβήματα έκαναν προς τις εποπτικές αρχές στην Φρανκφούρτη, τι διεκδίκησαν αν διεκδίκησαν και πως το τεκμηρίωσαν.

Ανέφερε ότι τελικά τίποτα από όλα αυτά που έλεγαν ότι θα κάνουν δεν έκαναν με αποτέλεσμα να ακούσουμε ότι οι εποπτικές αρχές πιέζουν τον Συνεργατισμό γιατί έχει ΜΕΔ με την ιδιομορφία ότι τα περισσότερα από αυτά είναι πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη, να πάρει αποφάσεις όταν κανονικά αυτός θα έπρεπε να είναι ο λόγος που θα έπρεπε να επιδειχθεί ευαισθησία.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση κρύβεται και δεν απαντά και διερωτήθηκε «αν και αυτά αποτελούν μέρος μιας προσέγγισης να βάλουμε τον Συνεργατισμό στην πορεία ιδιωτικοποίησης».

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του εκπροσώπου του ΑΚΕΛ στην Επιτροπεία του Συνεργατισμού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στην Επιτροπεία δεν υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων αλλά τεχνοκράτες που τους έχει διορίσει η Κυβέρνηση και αυτοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ζητούμενο είναι να βρούμε τους τρόπους έτσι ώστε ο Συνεργατισμός να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση όπως αυτή παρουσιάζεται μπροστά μας με μια λύση που θα εξασφαλίσει τους καταθέτες, τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος και ο Κύπριος φορολογούμενος, αλλά και τους υπαλλήλους», προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ επιμένει ότι η λύση που μπορεί να εξασφαλίσει όλες αυτές τις κατηγορίες των ενδιαφερομένων αλλά και την κυπριακή οικονομία είναι η λύση του Φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να εξετάσει τις κυβερνητικές προτάσεις εάν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει ποια είναι η ξεκάθαρη πρόταση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο Συνεργατισμός και ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν θεωρεί ότι "έχουμε πρόβλημα Συνεργατισμού αλλά πρόβλημα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, έχουμε πρόβλημα ΜΕΔ και πρέπει να βρεθούν λύσεις ευρύτερες για να αντιμετωπίσουν αυτό το βασικό και σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας", προσθέτοντας ότι «εγείρονται πολλά ερωτήματα από αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, πως θα προχωρήσει η πώληση των εργασιών του Συνεργατισμού και πως θα γίνει ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα».

"Δεν έχουμε ακούσει τίποτε το συγκεκριμένο και αναμένουμε να ακούσουμε το πιο σημαντικό από όλα, αν θα υπάρξει κόστος χρηματικό στον Κύπριο φορολογούμενο", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "ανησυχεί το γεγονός ότι οι πιέσεις που δεχόμαστε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΕΕ για την πώληση του Συνεργατισμού έχουν ως πηγή ή εξήγηση και στο γεγονός ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Κεντρική Τράπεζα, στην παρούσα Κυβέρνηση και στην Διοίκηση του Συνεργατισμού".

«Υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτές οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως αυτούς που διοικούσαν και διαχειρίζονταν τον Συνεργατισμό αυτά τα πέντε χρόνια αλλά και την Κεντρική Τράπεζα που είχε την ευθύνη της εποπτείας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να υπάρχει Συνεργατισμός σε περίπτωση που πωληθεί το καλό κομμάτι του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό το ερώτημα να τεθεί στην Κυβέρνηση και στον ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες του Συνεργατισμού θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα συνεχίσει να υπάρχει ο δανεισμός που έχει δώσει, θα υπάρχουν οι καταθέσεις» και «το ερώτημα είναι ποιος θα κυβερνά και ποιος θα διαχειρίζεται τον Συνεργατισμό».

Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να πωληθεί ο Συνεργατισμός σε τρίτους, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να έχουμε την κυβερνητική πρόταση το συντομότερο δυνατό για να την αξιολογήσουμε καθώς αυτό που μας απασχολεί είναι η λύση που θα δοθεί να εξασφαλίζει στο τέλος της ημέρας τα συμφέροντα των Κύπριων φορολογουμένων, της κυπριακής οικονομίας και των υπαλλήλων.

Σε ερώτηση αν τα βήματα που γίνονται σήμερα ήταν ή όχι προδιαγεγραμμένα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει ότι αν είχαν δοθεί οι απαραίτητες και σωστές λύσεις πριν από πέντε χρόνια, αν είχε δημιουργηθεί ο Φορέας διαχείρισης ΜΕΔ, ο Συνεργατισμός σήμερα ίσως να μην βρίσκονταν στη θέση που βρίσκεται και να υπήρχαν όλες αυτές οι δυσκολίες με τα ΜΕΔ που προκαλούν τις προβλέψεις για ζημιές.

Δεν είναι μόνο ο Συνεργατισμός που έχει αυτό το πρόβλημα. Και οι υπόλοιπες τράπεζες της Κύπρου έχουν αυτό το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν με τη συζήτηση του θέματος του Συνεργατισμού δημιουργείται ανησυχία στους καταθέτες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι την ανησυχία την έχει δημιουργήσει η διαχείριση του προβλήματος από πλευράς Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πριν από λίγες ημέρες έλεγαν ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σήμερα σπεύδουν να πωλήσουν τον Συνεργατισμό» και «αυτό οφείλεται στις πιέσεις που δέχονται από τις εποπτικές αρχές της ΕΕ».

Κληθείς να πει αν γνωρίζει γιατί δεν παρευρέθηκε η Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει και κακώς δεν έστειλε η ΚΤ εκπρόσωπο της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η σημερινή συζήτηση χωρίζεται σε δύο κεφάλαια, με το ένα κεφάλαιο «να έχει να κάνει με την διαχείριση και την διοίκηση του Συνεργατισμού, όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν ευθύνες γιατί αυτή η διαχείριση και διοίκηση έχει προκαλέσει πρόβλημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην αρμόδια εποπτική αρχή».

«Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο έχει να κάνει με το θεσμικό, συστημικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες της Κύπρου και ο Συνεργατισμός που είναι τα ΜΕΔ», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η σημερινή συζήτηση ξεκαθάρισε ορισμένα συμπεράσματα με το πρώτο να είναι πως «δεν υπάρχει από πλευράς και Διοίκησης και Κυβέρνησης ένα ξεκαθαρισμένο σχέδιο για το πως θα διαχειριστεί αυτή την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Συνεργατισμός».

«Το δεύτερο είναι ότι το μοναδικό ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ΜΕΔ και εδώ ακριβώς είναι που δικαιώνεται η θέση που από την αρχή είχαμε προβάλει ως ΕΔΕΚ ότι το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αρχικά και τα 175 εκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια θα μπορούσαν να δοθούν στο Συνεργατισμό ως οικονομική στήριξη και την ίδια στιγμή το κράτος να παραλάβει τον αντίστοιχο αριθμό ΜΕΔ κυρίως πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που θα μπορούσαν να ανέρχονται περίπου στα 3,5 δις. ευρώ και να παραχωρηθούν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για περαιτέρω διαχείριση έτσι ώστε και ο Συνεργατισμός να βοηθηθεί και οι πολίτες να προστατευθούν και μέσα από την κοινωνικά ευαίσθητη και λογική διαχείριση αυτών των δανείων το κράτος να έχει εισοδήματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «το τρίτο είναι όντως η κακή διαχείριση που υπήρξε η οποία έδωσε την ευκαιρία στις εποπτικές αρχές να ασκήσουν πρόσθετες πιέσεις, να ζητήσουν τη λήψη αναβαθμισμένων μέτρων που να φέρουν τον Συνεργατισμό σε ακόμη πιο δύσκολη θέση».

Δεν είναι δυνατό να παραλαμβάνεται μετά την κρατικοποίηση αυτός ο οργανισμός για να υπάρξει εξυγίανση, αναδιοργάνωση και ανόρθωση αλλά την ίδια στιγμή να προσλαμβάνονται 120 και πλέον υπάλληλοι με τις υψηλότερες μισθολογικές κλίμακες που θα μπορούσαν να τους προσλάβουν, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι κακώς η διοίκηση της ΣΚΤ εξεδήλωσε το ενδιαφέρον μέσα από αυτή την διαδικασία επίλυσης του προβλήματος την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος της Κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα για το θέμα της θεσμοθέτησης του τρόπου ή του Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ και πρόσθεσε ότι «δημιουργείται για ακόμη μια φορά ένα τετελεσμένο, ένα πρωθύστερο και μία εκβιαστική προς τα κόμματα στάση».

Ο βουλευτής του του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι δεν έχουμε περιθώρια να διαπράξουμε τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή του τραπεζικού τομέα, προσθέτοντας ότι «τα όσα έχουν λεχθεί θα τύχουν της ανάλογης διερεύνησης προκειμένου να καταλήξουμε στα πραγματικά γεγονότα τα οποία καθορίζουν τις εξελίξεις από εδώ και πέρα».

«Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, το πρόβλημα που προκύπτει προέρχεται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές οι οποίες παρουσιάζονται να μην είναι ικανοποιημένες με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Κύπρο σχετικά με το μέλλον του Συνεργατισμού και ως εκ τούτου πιέζουν και έχουν απαιτήσεις για πιο δραστικές λύσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι είναι «γεγονός πως υπήρξαν φαινόμενα και γεγονότα κακοδιαχείρισης στο Συνεργατισμό, υπήρξαν λανθασμένες αποφάσεις και δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να μειώνεται το χαμηλόμισθο προσωπικό σε μια περίοδο κρίσης και την ίδια στιγμή να αυξάνεται το υψηλόμισθο».

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι ένας και είναι να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία πρώτον θα διασφαλίζει ότι οι καταθέτες και ειδικά οι μη αξιόχρεη δανειολήπτες δεν θα πρέπει να γίνουν εκ νέου θύματα κερδοσκόπων, απλά γιατί το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Είπε ότι «ο Συνεργατισμός δεν έχει τους μεγάλους πελάτες που έχουν οι άλλες τράπεζες και ως εκ τούτου αυτή η φυσιογνωμία του χαρτοφυλακίου μας επιβάλει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να ελέγχουμε τις αποφάσεις που θα παρθούν για να μην υπάρξουν εκ νέου θύματα λανθασμένων ενεργειών»

«Θα πρέπει η όποια λύση θα επιλεγεί να οδηγεί στη βιωσιμότητα και τη συνέχιση ίσως με μια άλλη μορφή του συνεργατιστικού αυτού σχήματος προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα ειδικά στο κομμάτι του καλού χαρτοφυλακίου που διαθέτει ο Συνεργατισμός το οποίο είναι και ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της διοίκησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του και όχι με συνοπτικές διαδικασίες να παραδοθεί σε κάποιους άλλους τραπεζίτες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η σημερινή συνεδρία έχει δικαιώσει την πρωτοβουλία του Κινήματος από τον περασμένο Αύγουστο για εγγραφή του θέματος και την πρόσφατη μαζί με την βουλευτή Άννα Θεολόγου για εσπευσμένη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου.

«Επιβεβαιώθηκε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρέασε την κατάσταση του Συνεργατισμού είναι η κακοδιοίκηση, τα προβλήματα της κακής διαχείρισης τα οποία νομοτελειακά έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη της εποπτικής αρχής απέναντι στον Συνεργατισμό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι απαιτήσεις της εποπτικής αρχής έχουν ανέβει – ανέβηκε ο πήχης όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης – και το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε τον Συνεργατισμό παρά τις επιδόσεις του τον τελευταίο χρόνο να χρειάζεται μία άμεση λύση».

Ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η λύση που βρέθηκε ή που θα βρεθεί θα είναι η καλύτερη και ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα περιμένει απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί σήμερα.

Ο κ. Περδίκης κατέκρινε την απουσία από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργού Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς δήλωσε πως το ότι έγιναν εγκληματικά λάθη και μάλιστα επαναλαμβανόμενα αυτό είναι δεδομένο, προσθέτοντας ότι «τα όσα μας είπαν στην κλειστή συνεδρία επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί από εμάς διατυπώσαμε πάρα πολλές φορές ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «παρά τα όσα έχουμε ακούσει και περιγράφουν μια δυσκολία πρέπει να πούμε για να διατηρήσουμε και τη σοβαρότητα μας ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, χρειάζονται πολιτικές φάσεις, χρειάζεται τόλμη και θάρρος από τις πολιτικές ηγεσίες να προχωρήσουν για να μην επαναληφθούν άλλα φαινόμενα του παρελθόντος τα οποία στοίχισαν πάρα πολύ στον λαό».

«Κατά συνέπεια, η ευθύνη τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και των πολιτικών ηγεσιών είναι τεράστια και ελπίζω να μην κρυφτούν πίσω από άλλους λόγους, ψηφοθηρικούς, ούτως ώστε να δοθεί λύση άμεσα διότι η κυπριακή οικονομία και ο κυπριακός λαός δεν θα μπορέσει να αντέξει νέες φουρτούνες», πρόσθεσε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X