ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην Επαρχία Πάφου η άσκηση 'Λαίλαπα 2018”

Εντατικές προετοιμασίες ξεκίνησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Εντατικές προετοιμασίες ξεκίνησε η Πυροσβεστική υπηρεσία Κύπρου για τη διεξαγωγή της άσκησης “Λαίλαπα 2018”, που φέτος θα διεξαχθεί στην Πάφο, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κεττή, Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου .

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κεττής ανέφερε πως η άσκηση διοργανώνεται κάθε χρόνο, με στόχο να γίνει ένας συντονισμός τόσο των εναέριων όσο και των επίγειων δυνάμεων με την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών, που ως είθισται ανταποκρίνονται και συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια, όπως το Ταμείο Θήρας, το Τμήμα Δασών, η Πολιτική Άμυνα, Επαρχιακή Διοίκηση, Εθελοντικές ομάδες, Υπηρεσίες ασθενοφόρων, Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της άσκησης, η πυρκαγιά θα πάρει βάσει του σεναρίου, τεράστιες διαστάσεις και θα επεκταθεί στην περιοχή των κοινοτήτων Σταυροκόνου, Αγίου Γεωργίου Μαμωνιών και Μαμωνιών και θα κατευθυνθεί βορειοανατολικά κατευθυνόμενη προς Τραχυπέδουλα και τον Άγιο Σάββα, που καλύπτεται από δασική έκταση.

Επίσης, θα κινηθεί δυτικά και βορειοδυτικά του χωριού Άγιος Γεώργιος, κατευθυνόμενη προς Πραστιό και Τραχυπέδουλα.

Πρόσθεσε πως την κατάσβεση προς Μάρωνα και Άγιο Σάββα θα αναλάβει το Τμήμα Δασών, ενώ το μέτωπο προς Τραχυπέδουλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο μέρος, σημείωσε, θα υπάρχει κέντρο ελέγχου, ενώ θα γίνει προσπάθεια για τη λήψη εικόνας από τη σκηνή της πυρκαγιάς.

Ήδη, συνέχισε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει παρακαθήσει σε σύσκεψη με όλες τις υπηρεσίες για τον βαθμό συμμετοχής της κάθε υπηρεσίας, ποιους τομείς ευθύνης θα έχει και ποια θα είναι τα καθήκοντα τους κατά τη διεξαγωγή της άσκησης.

Σε σχέση με το σενάριο της άσκησης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου είπε πως αυτό το επεξεργάζεται ο Βοηθός Διευθυντής υποστήριξης Πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με αξιωματικό, επαρχιακό υπεύθυνο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πάφου, προσθέτοντας πως πιθανότατα στο σενάριο να υπάρχει και εκκένωση του χωριού του Αγίου Γεωργίου Μαμωνιών.

Επίσης ανέφερε πως για τη διεξαγωγή της άσκησης θα ενημερωθούν οι κάτοικοι της κοινότητας μέσω της Αστυνομίας και της Πολιτικής Αμυνας.

Ο κ. Κεττής σημείωσε πως η άσκηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 20 Απριλίου 2018 στα πλαίσια της εβδομάδας πυρασφάλειας από 16 .4.2018 – 22.4.2018.

Η τελετή έναρξης της εβδομάδας πυρασφάλειας – όπως είπε- θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου στον πυροσβεστικό σταθμό υπαίθρου Μονιάτη.

Η λήξη της εβδομάδας πυρασφάλειας θα γίνει στο Mόλο Λεμεσού με την διεξαγωγή διεθνών πυροσβεστικών αγώνων αλλά και για πρώτη φορά παιδικών πυροσβεστικών αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πυρασφάλειας θα γίνονται διάφορες διαλέξεις και εκδηλώσεις και ενημέρωση του κοινού, ενώ θα διανεμηθεί και διαφωτιστικό έντυπο υλικό .

Ο κ. Κεττής επεσήμανε πως για τη λήψη ζωντανής εικόνας από την σκηνή της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική θα συνεργαστεί με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης με το οποίο διατηρεί μια άψογη συνεργασία, καθώς και το πρόγραμμα ΚΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η προσπάθεια θα εστιαστεί στο να υπάρξει μια ζωντανή εικόνα της πυρκαγιάς τόσο με κινητές επίγειες όσο και με εναέριες κάμερες σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X