ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στέλνει επιστολή στο Στρασβούργο η Τιτίνα Λοΐζίδου

Ζητά να να αποφευχθεί κλείσιμο της υπόθεσής της

Προσπάθειες προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για να αποφευχθεί το κλείσιμο της υπόθεσής της καταβάλει η Τιτίνα Λοΐζίδου, στην οποία δεν έχει επιστραφεί ακόμη η περιουσία της στην Κερύνεια, παρά την προσφυγή που κέρδισε το 1996 κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ.

Με επιστολή που έστειλε χθες, Δευτέρα, προς την Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, η κ. Λοΐζίδου ζητά αναβολή της εξέτασης της υπόθεσής της που αφορά τα ατομικά μέτρα – την αποκατάσταση δηλαδή της περιουσίας της – ώστε να έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις της επί του θέματος.

Το αίτημα έρχεται ενόψει της τριμηνιαίας συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών για εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Στρασβούργο και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουνίου. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συζήτηση για τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, όμως τελικά ξεκίνησε το απόγευμα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η κ. Λοΐζίδου αποτάθηκε στην Επιτροπή Υπουργών, ζητώντας αποζημίωση για απώλεια χρήσης της περιουσίας της για την περίοδο 28 Ιανουαρίου 1987 - 2 Ιανουαρίου 1990 – περίοδο για την οποία δεν αποζημιώθηκε από την Τουρκία – αλλά και σε σχέση με τα ατομικά μέτρα για την περιουσία της στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με την επιστολή, η αιτήτρια είχε την περασμένη εβδομάδα μαζί με την κόρη της επαφές στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια των οποίων ήρθε σε γνώση της μια εκ πρώτης όψεως απόφαση (prima facie decision) της Επιτροπής Υπουργών, με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2008, αναφορικά με τα ατομικά μέτρα και σύσταση της Γραμματείας προς την Επιτροπή Υπουργών για κλείσιμο της υπόθεσης.

Ως εκ τούτου, η κ. Λοΐζίδου ζητά να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος των ατομικών της μέτρων κατά την τρέχουσα συνεδρίαση για να μπορέσει να διατυπώσει τις απόψεις της.

Η Τουρκία επιδιώκει το κλείσιμο της υπόθεσης Λοΐζίδου με το επιχείρημα ότι καταβλήθηκε η αποζημίωση στην αιτήτρια, ενώ για τα ατομικά μέτρα, δηλαδή την αποκατάσταση της περιουσίας της, την παραπέμπει στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Ζητείται καταβολή ΦΠΑ και για την «Ξενίδη-Αρέστη»

Μετά την αποζημίωση που κατέβαλε πρόσφατα η Τουρκία στην Ανδριανή Ιωάννου, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, στο πλαίσιο της απόφασης του ΕΔΑΔ περί αναποτελεσματικότητας της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ζητά καταβολή ΦΠΑ και για τις υποθέσεις στην «Ξενίδη-Αρέστη».

Με χθεσινή επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών, ο κ. Δημητριάδης ζητά επανεξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς σύμφωνα με τους αιτητές που εκπροσωπεί, το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ ανέρχεται πλέον σε €9.750 πλέον τόκους.

Στην ίδια επιστολή, ο δικηγόρος υπενθυμίζει εξάλλου πως δεν έχει παρουσιαστεί σχέδιο δράσης εκ μέρους της Τουρκίας για άρση της παραβίασης που διαπίστωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση Ιωάννου.

Λέει τέλος πως πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση των ατομικών μέτρων στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» όσο εκκρεμεί η καταβολή των αποζημιώσεων εκ μέρους της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X