ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σοκαρισμένος ο Παμπορίδης από την αντίδραση των γιατρών

Αρνήθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες στην εντατική

Πρώτη φορά σοκαρίστηκε τόσο από αντίδραση γιατρών, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης αναφερόμενος του γιατρούς, οι οποίοι αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, απειλώντας με παραίτηση.

Για την επίλυση του προβλήματος γίνεται μια προσπάθεια με την ελληνική Κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου του, από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015 μέχρι σήμερα, ο κ. Παμπορίδης είπε πως άτομα που έτυχαν εκπαίδευση, από την Υπηρεσία ως εντατικολόγοι, όταν τους ζητήθηκε να καλύψουν για συγκεκριμένη περίοδο τις ανάγκες της μονάδας θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας, αρνήθηκαν.

Είπε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν αρνούμενοι είναι ότι προσλήφθηκαν σε άλλες ειδικότητες, αναφέροντας ότι δεν περιποιεί τιμή στο επάγγελμα των γιατρών, να αρνούνται γιατροί να υπηρετήσουν για 4 ή 8 εβδομάδες σε μια μονάδα, απειλώντας ότι θα παραιτηθούν αν τους ζητηθεί να το πράξουν.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν κυρώσεις προς τους γιατρούς που αρνήθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες, είπε ότι για τον ίδιο το ζητούμενο δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η επίλυση του προβλήματος στην εντατική,

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της ΠΑΣΥΚΙ για τη έλευση ιατρών από την Ελλάδα και Ισραήλ ανά μήνα σε ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχουν ιατροί στην Κύπρο, παρατήρησε ότι αντιδράσεις από την ΠΑΣΥΚΙ υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ταυτόχρονα διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να τελεί υπό την έγκριση μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης η μετάκληση ενός παιδο-νευροχειρουργού για να χειρουργήσει ένα παιδάκι στην Κύπρο.

Κάνοντας απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, είπε πως έγιναν αποφασιστικά βήματα για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι 17 μήνες από σήμερα όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου θα χαίρουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε 3 με 5 χρόνια θα ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων. Είπε επίσης ότι εν μία νυκτί η δημόσια δαπάνη για την υγεία θα αυξηθεί πέραν του 100%.

Κληθείς να αναφέρει τι αναμένει από την πρώτη συνεδρία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου, είπε πως η σύσταση των μελών του ΔΣ του ΟΚΥπΥ σε σώμα γίνεται έναρξη της φάσης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης. «Περνούμε από τη θεωρία στην πράξη», πρόσθεσε.

Αναμένει πολλά από την αυτονόμηση και αναμένει το συντομότερο δυνατό την πρόσληψη των διευθυντικών στελεχών που θα αναλάβουν τα νοσοκομεία, συμπλήρωσε.

Ο κ. Παμπορίδης είπε πως με μέτρα που υλοποιήθηκαν, όπως η διαδικασία του κουπονιού και η αύξηση της παραγωγικότητας, μειώθηκαν οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, ανέφερε ότι το 2016 διενεργήθηκαν 11.239 επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και 271 με υπερωριακή απασχόληση και το 2017 στον ιδιωτικό τομέα οι επεμβάσεις ανήλθαν στις 22.028 και με υπερωριακή απασχόληση στις 4.807.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι πρέπει να επαναχαρτογραφηθούν οι ανάγκες σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας είπε ότι ετοιμάστηκε και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές, πρόσθεσε ότι οδεύει προς τη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για το e-Health,.

Περαιτέρω αφού ανέφερε πως βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία το νομοθετικό πλαίσιο για την Εθνική Φαρμακευτική Αρχή, είπεότι θα γνωστοποιηθεί εντός των ημερών η τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα που θα εφαρμοστεί από την 1 Απριλίου.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης την απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2017 για τη θέσπιση του Συνηγόρου Υγείας,

Είπε πως τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη νέα μονάδα αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της μονάδας εντατικής νοσηλείας παιδιών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίληψη κονδυλιού στον Προϋπολογισμό του 2018 για την ανέγερση του νέου κτηρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Σημείωσε επίσης τη συμφωνία «χιαστί μεταμοσχεύσεων» που αναμένεται να επεκταθεί και με την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αναφορικά με προβλήματα που προέκυψαν με το νοσοκομείο Λάρνακας, είπε ότι ζήτησε να γίνει μια έρευνα αναφορικά με το πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X