ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σκληρή απάντηση της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών

«Στο κράτος η μέγιστη ευθύνη για προμήθεια καυσίμων από κατεχόμενα»

Την πρώτη και μέγιστη ευθύνη για την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα έχει το κράτος λόγω του αβάσταχτου οικονομικού φορτίου που συνεπάγεται για τα νοικοκυριά η φορολογία και οι τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Λέει εξάλλου ότι το κράτος θορυβήθηκε «γιατί θα έχει απώλειες εσόδων και το ίδιο και οι εταιρίες με τις οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευρίσκεται σε διαπλοκή» ενώ καλεί την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μειώσουν τους φόρους».

Σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών, η οποία δηλώνει αντίθετη προς τις παράνομες δοσοληψίες με τα κατεχόμενα, σημειώνει ότι «αντί το Υπουργείο να γίνεται απλό εκφραστικό όργανο των εταιρειών, ανακοινώνοντας τις τιμές που εκείνες επιβάλλουν, να ελέγξει με διαφάνεια και αυστηρότητα τη διαμόρφωση τους, έτσι που να μειωθούν και να αντιστοιχούν στις αντικειμενικές συνθήκες της Κύπρου».

Λέει παράλληλα ότι το κράτος έδειξε υπερευαισθησία για την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, χωρίς να δείξει ποτέ ανάλογη ευαισθησία για γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ή οικοδομικά υλικά.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στα απαγορευμένα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς φυτοφάρμακα που για χρόνια έρχονται από τα κατεχόμενα και χρησιμοποιούνται σε φρούτα και λαχανικά, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σήμερα, προστίθεται, ακούσαμε τον ίδιο το διευθυντή του τελωνείου να δηλώνει από τις Βρυξέλλες σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια ότι, κυρίως για τα φορτηγά θα ελέγχονται τα ντεπόζιτα τους και θα έχουν επιπτώσεις μέχρι και κατάσχεσης των οχημάτων και επιβολής ψηλού προστίμου.

«Καλά δηλαδή θα κάνουν τα μάτια τα στραβά, όπως έκαναν μέχρι τώρα, για το παράνομο φορτίο και θα τα ανοίγουν διάπλατα για ενδεχόμενα καύσιμα» διερωτάται η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών.

Όσον αφορά την προμήθεια καυσίμων και φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λέει ότι «για όλα, αλλά κυρίως για τα καύσιμα, την πρώτη και την μέγιστη ευθύνη την έχει το κράτος», το οποίο δεν θέλει να κατανοήσει ότι «οι φόροι στα καύσιμα και οι τιμές που αποφασίζει και επιβάλλει το (σύμφωνα με αποφάσεις της ΕΠΑ) καρτέλ των εταιρειών, είναι αβάσταχτο οικονομικό φορτίο για τα νοικοκυριά».

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει, το κράτος «δε νοιάζεται για τα περισσότερα από εφτά εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλει στην ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, ένεκα δήθεν της απώλειας που προκύπτει από το παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X