ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σκάνδαλο ΤΕΠΑΚ: Προσωποκράτηση για τους 14 υπόπτους

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκαν ακόμη τρια άτομα περισσότερα, πέραν των 11 υπόπτων

Προσωποκράτηση οκτώ ημερών για τους 10 ύποπτους και 6 ημέρες για τους υπόλοιπους 4 αποφάσισε το μεσημέρι του Σαββάτου το Δικαστήριο Λεμεσού σχετικά με το σκάνδαλο με τα ερευνητικά προγράμματα τόσο στο ΤΕΠΑΚ όσο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κατά τρία άτομα περισσότερα, περαν των 11 υπόπτων που κρατούνται ήδη, βρέθηκαν οι κατηγορούμενοι για ανανέωση και έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης. Ενός αρχιτέκτονα από την Λευκωσία και άλλων δυο Λειτουργών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Και οι τρεις συλληφθέντες φαίνεται να είχαν εμπλοκή με την κομπίνα που φαίνεται ότι είχε στηθεί στο ΤΕΠΑΚ για την οποία τελούν υπό σύλληψη για σκοπούς ερευνών 11 πρόσωπα. Τα τρια πρόσωπα φέρεται να εμπλέκονται σε τέσσερα από τα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετείχε ως εταίρος.

Το κύκλωμα των 11 του ΤΕΠΑΚ εξέδιδε στα ονόματα, μιας 74χρονης οικοκυράς, ενός 72χρονου βοσκού στο επάγγελμα, και ενός τεχνικού τοποθέτησης συστημάτων σκίασης επιταγές για αμοιβή των υπηρεσιών τους. Η μεν οικοκυρά είχε δηλωθεί ως επιστημονικό προσωπικό, οι δε άλλοι δυο ως ειδικοί στη κατασκευή λογισμικών συστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ως "εγκέφαλος" της υπόθεσης, παρουσιάστηκε από την Αστυνομία, η 57χρονη πρώην υπεύθυνη Λειτουργός Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου, η οποία τελεί υπό 8ήμερη κράτηση μαζί με εν ενεργεία καθηγητή του ΤΕΠΑΚ και εννέα συγγενικά της, στην πλειοψηφία τους, πρόσωπα.

Αρκετά πρόσωπα που έχουν κληθεί μέχρι στιγμής για ανάκριση έχουν δώσει κατευθυντήριες γραμμές στους αστυνομικούς ανακριτές για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να συντόνιζε η 57χρονη, 1η ύποπτη, στην οποίαν κατέληγε το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών από εργασίες που με υποδείξεις της αναλάμβαναν οι συγγενείς της και που, είτε δεν γίνονταν, είτε ήταν λανθασμένες.

Το γεγονός αυτό άφηνε εκτεθειμένους τους επιστημονικούς υπεύθυνους καθηγητές, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έκαναν ανάθεση των εργασιών σε άλλα πρόσωπα, ζητώντας επιπρόσθετα κονδύλια, ενώ σε μια περίπτωση καθηγητής ανέλαβε μέρος των εξόδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση