ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σφοδρές καταγγελίες εκτοξεύουν οι ναυαγοσώστες στην Πάφο

«Κάποιοι παίζουν με τις ζωές λουομένων»

Χωρίς τα απαραίτητα μέσα ναυαγοσωστικής εργάζονται τρεις ναυαγοσώστες στην παραλία "Φάρος" της Πάφου, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών - Παραλιών, καθώς ο Δήμος της Πάφου κρατά κλειδωμένο τον ναυαγοσωστικό πύργο, γεγονός που όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές λουομένων.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών - Παραλιών, Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου άνοιξε τους δυο από τους τρεις ναυαγοσωστικούς πύργους που βρίσκονται στις παραλίες του, πριν από δέκα μέρες και μετά από δημόσια προβολή του θέματος από τον Σύνδεσμο, ωστόσο κλειστός παραμένει ο ναυαγοσωστικός πύργος στην παραλία "Φάρος", την οποίαν ήδη άρχισαν να κατακλύζουν λουόμενοι.

"Σήμερα οι ναυαγοσώστες μας αναγκάστηκαν να αγοράσουν από μόνοι τους κουτί Πρώτων Βοηθειών, ενώ εκτελούν τα καθήκοντα τους κάτω στην άμμο, χωρίς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στον απινιδωτή, στις σανίδες τους και σε άλλα αναγκαία υλικά, που παραμένουν κλειδωμένα στον πύργο", είπε ο κ. Ησυχίου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η στάση του Δήμου οφείλεται στις διαφωνίες του ίδιου του Δημάρχου της Πάφου, σε σχέση με το υπό μελέτη Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής.

Δεν μπορεί να παίζουμε με τις ζωές των λουομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος των ναυαγοσωστών, ενώ κάλεσε την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, στην οποίαν υπάγονται οι ναυαγοσώστες, να επιληφθεί του θέματος και να ζητήσει όπως ανοίξει ο συγκεκριμένος πύργος ναυαγοσωστικής.

Παράλληλα, δήλωσε πως, ενώ στις υπόλοιπες παράλιες Επαρχίες οι ναυαγοσώστες εργάζονται με βάση τις υποδείξεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου αποφάσισε όπως το ωράριο των ναυαγοσωστών της Πάφου να είναι 7:30 με 14:30.

Σε Λεμεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από το θέμα ενίσχυσης με καινούργια μηχανοκίνητα μέσα διάσωσης, είπε εξάλλου ο Ανδρέας Ησυχίου, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εξοπλισμού αντιμετωπίζει και πάλι η Επαρχία Πάφου.

Υπέδειξε, τέλος, ότι το ωράριο των ναυαγοσωστών για την καλοκαιρινή περίοδο θα διαμορφωθεί τον ερχόμενο μήνα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, από τις 6:00 μέχρι τις 20:00.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αναφορές του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών - Παραλιών, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, είπε πως ο Δήμος, ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή για την απόφαση να αυξηθούν οι ναυαγοσώστες, χωρίς να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός για ψήφιση των αντίστοιχων κονδυλίων, καθώς οι Τοπικές Αρχές συνεισφέρουν κατά 50% στο κόστος εργοδότησης τους.

Το θέμα, είπε, δεν έχει σχέση με το αν συμφωνεί ή όχι ο Δήμος, αλλά δεν μπορεί να λαμβάνονται μονομερώς αποφάσεις χωρίς την σχετική ενημέρωση των Τοπικών Αρχών.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη, αφού όπως είπε ο κ.Φαίδωνος, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο τη διευθέτηση κάλυψης του επιπρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των ναυαγοσωστών.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως, εάν το Υπουργείο Εσωτερικών κρίνει ότι πρέπει εδώ και τώρα ν` ανοίξουν όλοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι, δεν έχει παρά να αναλάβει το κόστος "και να ανοίξουν τους πύργους χθες".

Εξάλλου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα των ναυαγοσωστικών πύργων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Τοπικών Αρχών, υποδεικνύοντας ότι είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής που ετοιμάστηκε από τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κώστα Φυτιρή.

Επίσης είπε πως μέχρι στιγμής προσλήφθηκαν 54 ναυαγοσώστες στην Επαρχία Πάφου, ενώ συνολικά για την καλοκαιρινή περίοδο το σχέδιο προνοεί πρόσληψη συνολικά 123 ναυαγοσωστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X