ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε τρεις βδομάδες στην Ολομέλεια η διαφθορά στην Αστυνομία

Συζήτηση και για το Πόθεν Έσχες δημοσίων προσώπων

Σε τρεις εβδομάδες ενώπιον της Ολομέλειας η δέσμη νομοθετημάτων για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, όπως ανέφερε μετά τη συζήτηση της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, αναφέροντας ότι συζητήθηκαν τροποποιήσεις, που πρότειναν τα κόμματα.

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών ήταν και το νομοσχέδιο για το Πόθεν Έσχες Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το οποίο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως κατά τη συζήτηση διαφάνηκε η ανάγκη εξαίρεσης σημαντικού αριθμού ελεγχόμενων προσώπων,

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, που παρέστη στη συζήτηση, σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι εξετάστηκε ο κατάλογος των προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κυβέρνησης ότι τα πρόσωπα για τα οποία η δήλωση θα δημοσιοποιείται να είναι εκείνα που ασκούν ουσιαστική και πραγματική δημόσια εξουσία και όχι όσοι καταθέτουν δήλωση περιουσίας.

Επανέλαβε επίσης τη θέση της Κυβέρνησης να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ελεγχομένων προσώπων οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των κατεχόμενων Δήμων και οι κοινοτάρχες και οι κοινοτικοί σύμβουλοι.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε εισήγηση όπως στις περιπτώσεις των κοινοτικών συμβουλίων και των σχολικών εφοριών δηλώσεις περιουσίας να υποβάλουν ο κοινοτάρχης και ο αναπληρωτής κοινοτάρχης και ο Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της σχολικής εφορίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε εκ νέου ότι το πόθεν έσχες δεν αφορά τη φορολογική συμμόρφωση των ελεγχομένων προσώπων και πως ούτε αυτός είναι ο στόχος του.

Σημείωσε εκ νέου ότι το πόθεν έσχες ελέγχει την τυχόν διαφοροποίηση της περιουσίας ενός αξιωματούχου κατά το χρόνο που ασκεί τα καθήκοντά του για να διαπιστωθεί αν η αύξησή της έγινε με αθέμιτο τρόπο με κατάχρηση των καθηκόντων του.

Τέλος επανέλαβε πως στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να εφαρμόζεται η αναλογικότητα των μέτρων που θα λαμβάνει υπόψη τη βάση των εξουσιών που ασκούν οι ελεγχόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X