ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρίχνουν το ανθρωποπούλι στην μάχη κατά των ποντικών

Ετοιμάζουν Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας ετοιμασίας Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού ως μέσου βιολογικής καταπολέμησης των επιβλαβών τρωκτικών.

Το ανθρωποπούλι (Tyto alba alba) είναι είδος νυκτόβιου αρπακτικού. Τρέφεται με διάφορα είδη μικρών θηλαστικών και κυρίως τρωκτικών. Ευνοείται από ανθρώπινες δραστηριότητες και κατασκευές και αναπαράγεται επιτυχώς σε γεωργικά περιβάλλοντα. Το ανθρωποπούλι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των γεωργών για τη βιολογική καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικών και ιδιαίτερα της ποντίκας, αρκεί να εκτιμηθεί ο ρόλος του και να υποστηριχθεί η δημιουργία μόνιμων πληθυσμών στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπό την Προεδρία του Υπουργού κ. Κώστα Καδή, παρευρέθηκαν και συζήτησαν το θέμα εκπρόσωποι από το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Γεωργίας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Θήρας και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Στη σύσκεψη όλες οι υπηρεσίες συμφώνησαν ως προς τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε η αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού ως μέσου βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών καθώς και ως προς την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού τους, ώστε οι σχετικές δράσεις που θα αναπτυχθούν να είναι καλά οργανωμένες και αποτελεσματικές. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η δημιουργία ομάδας εργασίας από εκπροσώπους των πιο πάνω Τμημάτων και Υπηρεσιών, η οποία θα ετοιμάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, στις 20 Δεκεμβρίου, και αναμένεται ότι θα ξεκινήσει συνεργασία των τριών χωρών για ανταλλαγή σχετικής τεχνογνωσίας και εμπειριών. Ειδικά το Ισραήλ έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη εμπειρία όσον αφορά την αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού στη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών.

Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση του ανθρωποπουλιού, πέρα από το ότι θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση των επιβλαβών τρωκτικών και θα μειώσει τις ποσότητες δηλητηρίων που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, θα συμβάλει και στη διατήρηση του συγκεκριμένου είδους, του οποίου οι πληθυσμοί φαίνεται ότι μειώνονται τα τελευταία χρόνια.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X