ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πυρκαγιά στα δικαστήρια: Φτου κι από την αρχή οι κλητεύσεις

Αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ

Με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης για το θέμα της καταστροφής συγκεκριμένων τεκμηρίων της υπόθεσης, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 26 Φεβρουαρίου του 2018, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο τέθηκε από μερίδα δικηγόρων η εισήγηση για επανακλήτευση όλων ή κάποιων από τους μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση ή ακόμα και επανακαταχώρηση της υπόθεσης, για σκοπούς διασφάλισης δίκαιης δίκης.

Αν και οι συνήγοροι υπεράσπισης ξεκαθάρισαν πως η εμπιστοσύνη τους προς το δικαστήριο είναι απόλυτη, εντούτοις ανέφεραν ότι ενδεχομένως, με την προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να ελλοχεύει κίνδυνος ως προς τα δικαιώματα των πελατών τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγουμένη δικάσιμο ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, Λεωνίδας Καλογήρου, επιβεβαίωσε την καταστροφή συγκεκριμένων τεκμηρίων της υπόθεσης, ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, στις 26 Φεβρουαρίου του 2018. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταστραφεί τα τεκμήρια 1 μέχρι 293, 295 και 308, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διασωθεί.

Σε ό,τι αφορά στα απολεσθέντα τεκμήρια, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως υπάρχουν στην κατοχή του δικαστηρίου αντίγραφα, τα οποία θα δοθούν για τη συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, ενώ σημειώνεται ότι κατά την προηγουμένη δικάσιμο το δικαστήριο έδωσε χρόνο μιας εβδομάδας, ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να επιθεωρήσουν τα αντίγραφα.

Κατά τη αγόρευση του, ο δικηγόρος του πρώην Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, έθεσε θέμα διασφάλισης των δικαιωμάτων του πελάτη του, ενώ σημείωσε πως το σύνολο των τεκμηρίων είναι αναγκαίο να υπάρχει, ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη.

Είπε ακόμα πως οι προβληματισμοί του εστιάζονται κυρίως ως προς το κατά πόσον παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα αναπλήρωσης των κατεστραμμένων τεκμηρίων και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την αναπλήρωση τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως τα φωτοαντίγραφα που εισηγήθηκε το δικαστήριο να δοθούν για τη συμπλήρωση των φακέλων, κατατέθηκαν από την κατηγορούσα Αρχή, χωρίς να προβάλλει ένσταση η υπεράσπιση.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε στο δικαστήριο ότι η διαδικασία βρίσκεται στη μέση και ότι αναμένονται για κατάθεση σημαντικοί μάρτυρες, όπως ο τέως Διευθυντής της Helector Cyprus, Ιωάννης Κοκότσης, ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας, για να προσθέσει πως το τεκμήριο 5 που αφορά τον συγκεκριμένο μάρτυρα έχει καταστραφεί και δεν γνωρίζει τι θα προκύψει κατά τη αντεξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα, αφού το τεκμήριο 5 δεν υπάρχει.

«Η αδυναμία παρουσίασης του συγκεκριμένου τεκμηρίου δεν ξέρω αν θα επηρεάσει την αντεξέτασή μου. Δεν μπορώ να προδιαγράψω αν θα επηρεάσει την πορεία της δίκης», ανέφερε.

Επίσης παρουσίασε μελέτη του δικηγόρου, Λάμπρου Μαργαρίτη, στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης, στην οποία αναπτύσσονται οι κίνδυνοι αναφορικά με τα δικαιώματα πελάτη του από μια τέτοια διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του δικαστηρίου για το τί εισηγείται να γίνει, ο κ. Αλεξάνδρου απάντησε ότι θα μπορούσε η κατηγορούσα Αρχή να επανακαταχωρήσει την υπόθεση, για να σημειώσει ότι το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει την κατηγορούσα Αρχή και μόνο.

Η συνήγορος του Μιχάλη Πάντη, Ειρήνη Ανδρέα, παρουσίασε στο δικαστήριο σειρά υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις οποίες προκύπτει ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες, ενδεχομένως, να παραβιάζεται η ισότητα των όπλων, καθώς επίσης να επηρεάζεται αρνητικά ένας κατηγορούμενος.

Ανέφερε ότι η συναίνεση για κατάθεση φωτοαντίγραφων των συγκεκριμένων τεκμηρίων καταστρατηγεί τα δικαιώματα του πελάτη της, κυρίως όπως είπε με την εφαρμογή οποιασδήποτε διαδικασίας που δεν προβλέπεται από την ποινική δικονομία.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Λάρνακας, Αντρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος, είπε πως δεν έχει εντοπίσει κάποια απόφαση της ποινικής δικονομίας, η οποία να επιτρέπει στο δικαστήριο να προχωρήσει και να υλοποιήσει την εισήγηση αυτή, δηλαδή να δοθούν αντίγραφα για τη συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένα δικαστήριο, αλλά ούτε και η υπεράσπιση, θα μπορούσαν να εξετάσουν τα αντίγραφα ένα προς ένα και να διασταυρώσουν αν είναι ίδια με τα πρωτότυπα, σημειώνοντας ότι μόνο ο δικαστής Σταύρος Σταύρου, που κατέχει τα αντίγραφα, θα μπορούσε να πιστοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν τον καλούσαν για μάρτυρα.

«Δεν είναι τόσο απλό να λυθεί, γιατί είναι πρωτόγνωρο θέμα. Το θέμα αφορά την κατηγορούσα Αρχή και όχι το δικαστήριο και την υπεράσπιση. Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί», είπε ο κ. Πελεκάνος.

Οι δικηγόροι Άθως Κανναουρίδης και Ευριπίδης Μάνουλλος, εκ μέρους του Κρις Τριανταφυλλίδη, δεν έφεραν ένσταση ως προς τη διαδικασία που εισηγήθηκε το δικαστήριο να ακολουθηθεί.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Helector Cyprus, Γιώργος Παπαϊωάννου, είπε πως δεν φέρει ένσταση, ωστόσο, φέρει ένσταση σε σχέση με το τεκμήριο 5. Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, το αντίγραφο που έχει το δικαστήριο δεν έχει καμιά σχέση με το πρωτότυπο.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Νίνος Κέκκος, ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο, ο οποίος και του δόθηκε, για να αγορεύσει αύριο, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επανακλητεύσει μάρτυρες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο, 3 Απριλίου, με την αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής, στις 09:00.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X