ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψηφίστηκε ο νόμος για τους ποδηλατιστές

Ποιες οι υποχρεώσεις των ποδηλατιστών και ποιες των αυτοκινητιστών

Η Ολομέλεια της Βουλής με ομόφωνη ψήφιση των δέσμης νομοθετημάτων (νομοσχέδιο και προτάσεων νόμου) θέσπισε νομοθεσία για τη ρύθμιση θεμάτων διακίνησης ποδηλατών, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από 6 μήνες.

Ο γόρδιος δεσμός που εμπόδιζε τη νομοθεσία να προχωρήσει λύθηκε με προτάσεις νόμου για την κατάργηση της εξουσιοδότησης των δήμων και των κοινοτήτων να εκδίδουν ή να καταργούν κανονισμούς αναφορικά με τη ρύθμιση της κίνησης ποδηλατών.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, περιλαμβάνει πρόνοιες που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν το ποδήλατο ενώ περιλαμβάνει ορισμούς για τις ποδηλατολωρίδες, τους ποδηλατόδρομους και τις ποδηλατικές διαδρομές. Καθορίζονται παράλληλα, τα δικαιώματα των ποδηλατών και οι υποχρεώσεις των οδηγών αυτοκινήτων σε σχέση με τους ποδηλάτες αλλά και οι υποχρεώσεις των ποδηλατών.

Η χρήση του ποδηλάτου επιτρέπεται βάσει των προϋποθέσεων του νόμου σε οποιοδήποτε δρόμο, ποδηλατόδρομο, ποδηλατοδιάδρομο ή σε οποιαδήποτε ποδηλατολωρίδα. Από την άλλη απαγορεύεται σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας εκτός σε περιπτώσεις οργανωμένης εκδήλωσης ποδηλασίας και μετά από σχετική άδεια.

Ρυθμίσεις εφαρμόζονται και αναφορικά με τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ποδήλατα.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει την ποδηλασία υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ενώ, οι ποδηλάτες θα υπόκεινται και σε άλκοτεστ.

Όσον αφορά στα αδικήματα και τις σχετικές ποινές, οι ποδηλάτες που διαπράττουν αδικήματα θα υπόκεινται σε χρηματική ποινή μέχρι €1500 ή σε φυλάκιση όχι πέραν των 6 μηνών ή και τα δύο.

Την ίδια ώρα, οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων που δεν σέβονται τις ρυθμίσεις καθώς και άτομα που κατασκευάζουν ή εισάγουν ή θέτουν σε κυκλοφορία ποδήλατα εκτός αναγκαστικών προδιαγραφών θεωρείται ότι διαπράττουν αδίκημα και υπόκεινται σε χρηματική ποινή μέχρι €1000 και φυλάκιση μέχρι 6 μηνών.

Με τη ψήφιση δύο τροπολογιών επήλθε μείωση σε ορισμένες ποινές που αφορούν αδικήματα που διαπράττονται από ποδηλάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X