ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προσοχή! Χαμός στους δρόμους

Η μεγάλη επιστροφή και οι συμβουλές της Αστυνομίας

Καθώς πολλοί συμπολίτες μας επιστρέφουν σήμερα στις οικίες τους στα αστικά κέντρα, αναμένεται να παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση στους δρόμους, ιδιαίτερα στους αυτοκινητόδρομους.

Για αποφυγή κινδύνων και τροχαίων συγκρούσεων κατά τις διακινήσεις των πολιτών, παρατίθενται πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους:

Η θέση στο οδόστρωμα

Κατά κανόνα απαγορεύεται να κινείσθε στη δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου έστω και αν κινείσθε με την ανώτατη επιτρεπόμενη ταχύτητα. Έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τη δεξιά λωρίδα μόνο για να προσπεράσετε. Μόλις τελειώσετε το προσπέρασμά σας, επανέρχεσθε στην κανονική σας λωρίδα. Η λωρίδα έκτακτης ανάγκης οριοθετείται με ειδική διαγράμμιση (συνεχή γραμμή) και δεν έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε σε αυτήν παρά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με αναμμένα φώτα κινδύνου.

 Τα όρια ταχύτητας

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους έχει ορισθεί στα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα και η κατώτερη στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα και αφορά μόνο στα επιβατηγά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες άνω των 125 κυβικών. Για φορτηγά, ρυμουλκά ή αρθρωτά υπάρχει ειδική πρόνοια και το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους έχει ορισθεί στα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Η απόσταση ασφαλείας

Όπως και στις λοιπές οδούς, έτσι και στους αυτοκινητόδρομους οφείλετε, όταν κινείσθε πίσω από άλλο όχημα, να αφήνετε από αυτό μια απόσταση ασφαλείας, που να είναι επαρκής για να αντιδράσετε έγκαιρα σε απρόβλεπτους κινδύνους, όπως ξαφνική επιβράδυνση των προπορευόμενων οχημάτων, ή κάποιο τροχαίο δυστύχημα που έχει συμβεί. Να έχετε υπόψη σας ότι στον αυτοκινητόδρομο, επειδή τα όρια ταχύτητας είναι μεγαλύτερα, η απόσταση ασφαλείας πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν που αφήνετε στο λοιπό οδικό δίκτυο. Ως ένδειξη της απαιτούμενης απόστασης ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα, υπάρχει σχετική σήμανση στο οδόστρωμα με ζωγραφισμένα τόξα σε διάφορα σημεία των αυτοκινητόδρομων. Η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας είναι η απόσταση μεταξύ των δύο ζωγραφισμένων στο οδόστρωμα τόξων.

 Το προσπέρασμα

Κάθε φορά που οδηγείτε σε αυτοκινητόδρομο προσπερνάτε κατά κανόνα πολύ πιο εύκολα, γιατί οι δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις κυκλοφορίας χωρίζονται με διάζωμα, ενώ κάθε ρεύμα διαθέτει περισσότερες από μια λωρίδες ανά κατεύθυνση. Επειδή όμως η ταχύτητα των οχημάτων είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το λοιπό οδικό δίκτυο, τα αποτελέσματα ενός ατυχήματος κατά το προσπέρασμα είναι πιο σοβαρά και συνεπώς είναι απαραίτητο να λαμβάνετε κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Επιτρέπεται η χρήση της δεξιάς λωρίδας για κανονική οδήγηση ή για προσπέρασμα, όταν για οποιοδήποτε λόγο η αριστερή λωρίδα δεν είναι ελεύθερη και για τόσο χρόνο και απόσταση όσο χρειάζεται για επάνοδο στην αριστερή λωρίδα ή για διευκόλυνση/παραχώρηση προτεραιότητας σε μηχανοκίνητο όχημα που εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο.

Γι' αυτό το λόγο να ελευθερώνετε τη δεξιά λωρίδα μόλις διακρίνετε από τον εσωτερικό σας καθρέφτη το όχημα που έχετε προσπεράσει. Το προσπέρασμα από την αριστερή λωρίδα του δρόμου απαγορεύεται.

Πριν επιχειρήσετε να προσπεράσετε ελέγξετε κατά πόσον ο οδηγός που προπορεύεται ετοιμάζεται να προσπεράσει και αυτός. Βεβαιωθείτε, παρατηρώντας τους καθρέφτες σας, ότι η λωρίδα που προτίθεστε να ακολουθήσετε θα είναι ελεύθερη κατά τη διάρκεια του προσπεράσματος και δεν θα προκαλέσετε οποιονδήποτε οδηγό να αλλάξει πορεία ή ταχύτητα.

Όταν αποφασίσετε ότι θα προσπεράσετε, να χρησιμοποιήσετε το δεξιό ηλεκτρικό σηματοδότη κατεύθυνσης και να προσπεράσετε χωρίς καθυστέρηση. ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΤΕ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΑΡΑΜΙΚΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Η πυκνή κυκλοφορία

Σε περίπτωση πυκνής κυκλοφορίας, για περισσότερη ασφάλεια να αφήνετε πάντοτε μεταξύ του οχήματός σας και εκείνου που προηγείται, μια σημαντική απόσταση ασφαλείας, ακόμα και όταν η ταχύτητα κυκλοφορίας είναι σχετικά χαμηλή. Συχνά, οι οδηγοί υποτιμούν αυτή την απόσταση όταν οδηγούν σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα όταν κάποιο όχημα επιβραδύνει ξαφνικά να καθίσταται σχεδόν αναπόφευκτη η διαδοχική σύγκρουση (καραμπόλα).

Εάν φθάνετε σε σημείο όπου η ταχύτητα των οχημάτων που προπορεύονται μειώνεται απότομα, τότε να ανάβετε τα φώτα κινδύνου για να προκαλέσετε την προσοχή/ εγρήγορση των οδηγών που σας ακολουθούν.

Μέλη της Αστυνομίας και ειδικότερα τα μέλη της Τροχαίας, είναι έτοιμα να προσφέρουν οδική βοήθεια στους διερχόμενους οδηγούς, ωστόσο θα πρέπει και οι οδηγοί να είναι εξαιρετικά προσεχτικοί και να τηρούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X