ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠΡΟΣΟΧΗ! Με «Spoof» e-mails εξαπατούν ανυποψίαστους

Πώς μπορούν να μας εξαπατήσουν

Η Αστυνομία Κύπρου, εφιστά την προσοχή του κοινού σε σχέση με παραπλανητικά Spoof Μηνύματα.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε το τελευταίο διάστημα αυξημένες καταγγελίες από εταιρείες, από τις οποίες λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) χρησιμοποιούνται ως Spoof για την αποστολή μαζικών παραπλανητικών μηνυμάτων (spam) με πολλούς αποδέκτες. Τα μηνύματα είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα και συνήθως συνοδεύονται με επισυναπτόμενο αρχείο (attachment). Με τη μέθοδο Spoof, οι παραλήπτες των μηνυμάτων έχουν την εντύπωση ότι το μήνυμα είναι αξιόπιστο και ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό του.

Πώς μας ξεγελούν

Τα μηνύματα τύπου Spoof, είναι παραπλανητικά και έχουν ως στόχο την εξαπάτηση των χρηστών με διάφορους τρόπους, όπως αποστολή των προσωπικών τους στοιχείων, κωδικών πρόσβασης σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς/διαδικτυακές υπηρεσίες ή/και των διαδικτυακών τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν. Η απάτη μπορεί να αφορά επίσης και την πληρωμή χρηματικών ποσών στους επιτήδειους.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει attachment, αυτό μπορεί να περιέχει και κακόβουλο λογισμικό πρόγραμμα (virus) το οποίο μπορεί να κλειδώσει και να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της συσκευής από όπου και ενεργοποιήθηκε το αρχείο, ή να δώσει εξ’ αποστάσεως πρόσβαση στους δράστες με αποτέλεσμα την παρακολούθηση ή και υποκλοπή των ηλεκτρονικών δεδομένων.
Ως εκ τούτου, καλούνται οι χρήστες ηλεκτρονικών μηνυμάτων και διαδικτύου να είναι προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται ούτε να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα (email) ειδικά όταν τους ζητείται να αποστείλουν προσωπικά τους στοιχεία, κωδικούς πρόσβασης/συνδεδεμένα αρχεία με υποτιθέμενα τιμολόγια/συμβόλαια κ.τ.λ..

Τέτοιου είδους μηνύματα θα πρέπει να διαγράφονται αμέσως χωρίς καν να ανοίγονται. Σε περιπτώσεις που η εταιρεία/υπηρεσία/ίδρυμα μπορεί να σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τον παραλήπτη, καλό θα ήταν με την παραλαβή ύποπτων μηνυμάτων να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία για να διαπιστωθεί κατά πόσο το περιεχόμενο είναι νόμιμο αλλά και για να έρχεται εις γνώση της εταιρείας.
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στη διάθεση του κοινού ή εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτεται τον ακόλουθο σύνδεσμο στη διαδικτυακή ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime, για αναφορά: Κλικ ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X