ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προκαταρκτική έγκριση €101 εκατ. από ΕΕ για υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου

Πρόκειται για το 40% περίπου του κόστους κατασκευής

Προκαταρκτική έγκριση ύψους €101 εκατ. ευρώ έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αίτημα χρηματοδότησης έργων υποδομής για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το 40% περίπου του κόστους κατασκευής των υποδομών.

Ο κ. Λακκοτρύπης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό.

«Είχαμε κάνει μια κοινή πρόταση με τον συνάδελφο τον Υπουργό Μεταφορών κάτω από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής που χρειάζονται για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου», είπε.

«Έχουμε λάβει ειδοποίηση, πράγματι, πριν περίπου μια εβδομάδα ότι η αίτησή μας έχει τύχει έγκρισης προκαταρκτικής – πολύ σωστά το είπατε, είναι υπό την αίρεση έγκρισης των κρατών μελών, αλλά (τα έργα) όλης της λίστας είναι (υπό την αίρεση) – και αφορά €101 εκατ. και κάτι για τις απαραίτητες υποδομές για την εισαγωγή του φυσικού αερίου, που αποτελεί ουσιαστικά περίπου 40% της δαπάνης που χρειάζεται για τις υποδομές», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «μας έχουν απορρίψει την αίτησή μας για λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά έχουμε πει με τον συνάδελφο ότι θα βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε και σε αυτό».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «αυτά τα €101 εκατομμύρια είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, γιατί όπως έχω πει σε όλες σχεδόν τις προηγούμενες διαδικασίες που τρέξαμε - αποτυχημένες όπως θυμάστε - ένας από τους λόγους ήταν το υψηλό κόστος των υποδομών σε σχέση με τη μικρή ποσότητα φυσικού αερίου που ζητούμε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάζει την τιμή σε σημείο που να ήταν ασύμφορο».

Εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτή τη φορά, με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει τώρα η ΔΕΦΑ και είναι στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και με τα λεφτά που μας χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία».

Στο μεταξύ, ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα με ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ ακριβώς σχετικά με τα ζητήματα εισαγωγής φυσικού αερίου και τις δύο διαδικασίες προκήρυξης προσφορών που τρέχει η ΔΕΦΑ εντός του 2018.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «ένα δεύτερο έργο στο οποίο κάτω από τον ίδιο μηχανισμό κατατέθηκε πρόταση από την κοινοπραξία η οποία τρέχει τον East Med η IGI Poseidon ήταν για τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες αυτό που λέμε Front End Engineering and Design για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med».

Αν θυμάστε, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, «το έργο είχε τύχει προηγούμενης χρηματοδότησης και ήταν οι προκαταρκτικές μελέτες, το Pre FEED».

Τώρα, ανέφερε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει προκαταρκτικά πάντοτε, €35 εκατ. περίπου», προσθέτοντας ότι πρόκειται επίσης για «πολύ σημαντικό κονδύλι που δείχνει ταυτόχρονο την στρατηγική σημασία που έχει αυτός ο αγωγός για την Ευρώπη».

«Όπως έχω πει πολλές φορές για τον East Med, είμαστε στα στάδια των μελετών, από τη στιγμή που και εμείς ως κράτος θέλουμε να δούμε όλες τις επιλογές, είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση που έχουμε από την Επιτροπή να μας βοηθήσει ακριβώς να μελετήσουμε σε λεπτομέρεια το έργο αυτό», είπε.

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία που υπογράφηκε χθες στο πλαίσιο της τριμερούς Κύπρου, Ιορδανίας, Ελλάδας διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί στο θέμα της ενέργειας, «αφορά κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμφωνία των τριών κρατών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας για να προωθήσουμε αυτό τον τομέα».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «συζητήσαμε με τους συναδέλφους, τόσο τον Ελλαδίτη όσο και τον Ιορδανό και τα θέματα των υδρογοναθράκων και κάποιες ιδέες τις οποίες έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε περαιτέρω είτε στην Αθήνα είτε στο Αμάν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X