ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πράσινο» φως από Ιωνά για παρακολούθηση τηλεφώνων από Αστυνομία

«Πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα»

Πρέπει να δοθεί στην Αστυνομία η δυνατότητα της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξαλειφθεί.

Δεν μπορούμε ποτέ, συνέχισε, να ζήσουμε σε μια κοινωνία αγγέλων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είχε το πρωί συνάντηση, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση επεξήγησε και επανέλαβε στο κ. Λιλλήκα διάφορα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και τα οποία ουσιαστικά ενδυναμώνουν και υποστηρίζουν την προσπάθεια της Αστυνομίας «για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο μας για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται είτε την λειτουργία της Αστυνομίας είτε με την εφαρμογή της αξιοκρατίας και την εμπιστοσύνη των αστυνομικών είτε ακόμα και με την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται είτε με το σοβαρό έγκλημα ή ακόμα περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα».

«Έκανα αναφορά ειδικότερα στα ζητήματα που σχετίζονται με την διαχρονική παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στο τόπο μας, στα μέτρα που έχουν ληφθεί όλη αυτή την περίοδο, τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα από την ίδια την αστυνομία, κυρίως στον επιχειρησιακό τομέα και τις προσπάθειες που έχουν γίνουν κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα διαχρονικό ζήτημα το οποίο απασχολεί την Αστυνομία και την πολιτεία και θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να απασχολεί την πολιτεία και την Αστυνομία, γιατί δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξαλειφθεί, δεν μπορούμε ποτέ να ζήσουμε σε μια κοινωνία αγγέλων.

«Εκείνο το οποίο έχουμε συζητήσει ειδικότερα συνεπεία τούτων είναι τί μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την αστυνομία στην όλη προσπάθεια. Ένα από αυτά που έχουμε συζητήσει είναι και το θέμα που αφορά την δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τον κ. Λιλλήκα τόσο σε σχέση με την αναγκαιότητα της παραχώρησης αυτής της δυνατότητας, με την οποία ο ίδιος συμφώνησε μαζί μας αφού εξήγησα ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να παραχωρηθεί στην Αστυνομία η δυνατότητα αυτή, όσο και με τις έγνοιες που σχετίζονται με την πιθανότητα κατάχρησης από κάποιους της δυνατότητας αυτής, και ή που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η προσπάθεια τους είναι να υπάρξουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες που είτε δεν θα επιτρέπουν ή θα περιορίζουν στο ελάχιστο αυτές τις περιπτώσεις.

«Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ή καλύτερα να διερευνηθεί πλήρως, ειδικότερα οι περιπτώσεις των οργανωμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται πολύ περισσότερο με την εμπορία των ναρκωτικών, θα πρέπει να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία ώστε να μπορεί να φτάσει στην διερεύνηση αυτών των ομάδων μέχρι και την κορυφή της πυραμίδας. Και για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η Αστυνομία ζητεί από την πολιτεία να της παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κάτω από οποιεσδήποτε αυστηρές προϋποθέσεις θα κρίνει η πολιτεία ότι θα πρέπει να επιβληθούν, ούτως ώστε να περιοριστεί, η οποιαδήποτε καταχρηστική άσκηση της», ανέφερε.

Αυτή είναι η προσπάθεια τους, είπε ο κ. Νικολάου, και αυτή είναι αυτή την στιγμή η έγνοια τους, ούτως ώστε να δώσουν στην αστυνομία, πέραν από αυτά τα οποία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και έχουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτό που ακόμη για χρόνια ζητεί για το οποίο υπήρξαν πολύ ενδοιασμοί κατά καιρούς για να παραχωρηθεί .

«Για να φτάσουν όπως οι ίδιοι επισημαίνουν στην πλήρη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων, θα πρέπει να τους δώσουμε τα απαιτούμενα όπλα τα οποία οι ίδιοι ζητούν. Κατά καιρούς έχουμε πάρει διάφορα μέτρα, ειδικότερα μάλιστα θα έλεγα διαχρονικά έχουν ληφθεί μέτρα για να ενισχυθεί ο ρόλος της Αστυνομίας. Ειδικότερα θα αναφερθώ στα τελευταία χρόνια. Έχουν ληφθεί μέτρα που ουσιαστικά στηρίζουν τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, έχουν ληφθεί μέτρα που στηρίζουν την ίδια την Αστυνομία, μέτρα που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και δυνατότητες διερεύνησης υποθέσεων της αστυνομίας, έχουμε πάρει μέτρα που σχετίζονται με τα θέματα της διαφθοράς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανένας ότι η διαφθορά δεν είναι διαπίστωση οποιουδήποτε ο οποίος είναι εκτός της αστυνομίας, αλλά η διαφθορά είναι και διαπίστωση που γίνεται από την ίδια την Αστυνομία μέσα από έρευνα την οποία είχε κάνει.

«Και στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, και θέλω να ευχαριστήσω ξανά την Συμμαχία Πολιτών για την υποστήριξη την οποία μας έδωσε για να εγκριθούν το πακέτο των νομοσχεδίων που αφορά την διαφθορά στην Αστυνομία. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για το που βρίσκεται η εφαρμογή εκείνων των προνοιών της νομοθεσίας. Έχει οριστεί υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου τον Φλεβάρη και από τον Μάρτη έχουν ξεκινήσει να κάνουν διερεύνηση πληροφοριών ή επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών που έγιναν κοντά τους», σημείωσε.

Για αυτό τον λόγο, συνέχισε ο κ. Νικολάου, εκείνο που επεξήγησα στον κ. Λιλλήκα είναι ότι θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα, τον χρόνο σε αυτή την υπηρεσία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα τα οποία της έχουμε αναθέσει δια νόμου και να κρίνουν την υπηρεσία αυτή εκ του αποτελέσματος.

«Όπως εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε σίγουρα και τη ίδια την Αστυνομία. Για αυτό εκείνο που ουσιαστικά επαναλαμβάνω και δημόσια είναι να δώσουμε την ευκαιρία στην Αστυνομία να κάνει αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν μία εκτενή συζήτηση για πάρα πολλά θέματα που άπτονται της Αστυνομίας για την εισαγωγή διαδικασιών μεγαλύτερης διαφάνειας, αξιοκρατίας στα ζητήματα προαγωγών, μεταθέσεων, κλπ.

«Μετέφερα και τη δική μας την εκτίμηση και την συμπαράσταση μας σε όποιες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρήσει ο Υπουργός και το Υπουργείο που θα εδραιώνουν την αξιοκρατία, θα ανεβάζουν το ηθικό του αστυνομικού σώματος. Χρειάζεται στήριξη το αστυνομικό σώμα για να μπορεί να επιτελέσει το πολύ σημαντικό έργο που έχει απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες αυτού του κράτους που είναι η παροχή ασφάλειας. Οι πολίτες πρέπει να ζουν με αίσθημα ασφάλειας και όχι ανασφάλειας στην κοινωνία και αυτό είναι υποχρέωση του κράτους. Γι’ αυτό σε όλες τις τομές ή μεταρρυθμίσεις που επιχειρήσει προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το αστυνομικό σώμα θα μας βρει συμπαραστάτες», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης τον ενημέρωσε, επίσης, για το νομοσχέδιο και την χρησιμότητα του νομοσχεδίου που έχει να κάνει και με την παροχή του δικαιώματος στο αστυνομικό σώμα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

«Όπως και σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις και παρόμοια νομοσχέδια, ως Συμμαχία Πολιτών θα το δούμε θετικά και το βλέπουμε θετικά, θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις οι οποίες αποσκοπούν στο να βρούμε την χρυσή τομή, γιατί το κράτος έχει την υποχρέωση να προσφέρει και να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και στην κοινωνία. Το κράτος έχει υποχρέωση να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, την διακίνηση ναρκωτικών, την τρομοκρατία, ταυτόχρονα έχει και υποχρέωση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών», συμπλήρωσε.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας, υπάρχει χρυσή τομή, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας «που όταν επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και σύμπνοιας, αφού όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμε τον ίδιο στόχο, θα βρεθούν και οι λύσεις, έτσι ώστε το αστυνομικό σώμα να έχει στη διάθεση του πλέον, εκείνα τα απαραίτητα μέσα για να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυπριακή κοινωνία».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X